Terug naar overzicht
± min

Niet automatisch minder letselschadeslachtoffers met afname aantal verkeersdoden

In 2013 zijn 570 mensen omgekomen door verkeersongevallen in Nederland. Dat zijn er 80 minder dan het jaar ervoor, een daling van ruim 12%, ofwel zo’n 4000 minder gevallen van letselschade. Echter, voor elke verkeersdode als gevolg vol letselschade vallen er Europees gezien nog steeds 10 ernstig gewonde letselschadeslachtoffers.

De daling in Nederland is beduidend sterker dan het Europese gemiddelde van 8%. Vooral onder motorrijders, maar daarnaast ook onder inzittenden van personenauto’s, fietsers en voetgangers vielen minder dodelijke slachtoffers. De cijfers zijn recent bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Ernstig letsel
Verkeersdoden zijn slechts het topje van de ijsberg, stelde Eurocommisaris Sim Kalle al in 2012. Hij zei toen: “Voor elke verkeersdode als gevolg van letselschade op de Europese wegen vallen er 10 ernstig gewonde letselschade slachtoffers. We moeten dan ook een strategie ontwikkelen om het aantal gewonden met ernstig letsel in het verkeer in de hele EU te laten dalen.”

Kwetsbare scootmobielen
Opvallend in Nederland is de toename van het aantal dodelijke slachtoffers onder gebruikers van een scootmobiel - van 23 in 2012 naar 32 in 2013 en het aantal verkeersdoden onder bromfietsers en scooterrijders nam toe, van 44 naar 48.