Terug naar overzicht
± min

Minder ongevallen door verkeersborden Dick Bruna

Soms is een oplossing voor een groot probleem kinderlijk eenvoudig. Dat bewijzen de verkeersborden van Dick Bruna in Rotterdam. Het aantal verkeersongevallen is er verminderd met 20 procent.

Bestuurders gaan zo'n 4 kilometer per uur langzamer rijden bij het zien van een verkeersbord met spelende kinderen van de Nijntje-illustrator langs de weg. Dit Dick Bruna-effect geldt op 30 en 50 km wegen, zo blijkt uit onderzoek Beïnvloeding van snelheidsgedrag door nudging van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

20 procent minder ongevallen 
SWOV noemt het effect groot. De verlaging van de snelheid met 4 km per uur binnen de bebouwde kom gaat gepaard met een vermindering van 20 procent aan ongevallen al dan niet met letselschade. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Metropoolregio Rotterdam-Den Haag. De regio was benieuwd of het plaatsen van de verkeersborden effect zouden hebben op de snelheid

Psychologische beïnvloeding
SWOV liet 1.474 respondenten hun snelheid inschatten tijdens verkeerssituaties met en zonder borden van Dick Bruna langs de weg. De automobilisten schatten hun eigen snelheid en die van andere weggebruikers ook lager in op het moment dat er een bord van Dick Bruna wordt getoond. Door het langs de weg plaatsen van Dick Bruna-borden wordt gebruik gemaakt van nudging. Dit is psychologische beïnvloeding van onbewust gedrag. Het neutrale bord zorgde voor vrijwel geen effect op de rijsnelheid. Een Bruna verkeersbord heeft een associatie met kinderen en dat leidt er waarschijnlijk toe dat mensen onbewust langzamer gaan rijden.

Dick Bruna-borden getest
De verkeersborden van Dick Bruna worden nu ook in de praktijk getest. In de regio Rotterdam-Den Haag komen deze borden langs enkele wegen te staan. Er worden snelheidsmetingen gedaan voor en na het plaatsen van de borden. De normale borden blijven staan.

Gratis hulp en advies
Wij beantwoorden graag uw vragen over ongevallen met letselschade. Bel onze helpdesk gratis op 0800–0112. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.