Terug naar overzicht
± min

Moet ik als hondenbezitter een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Veel hondenbezitters zijn niet verzekerd voor schade aan anderen. Maakt hun trouwe viervoeter schade, dan draait in veel gevallen het slachtoffer zelf op voor de schade. Heeft u een hond? Dan doet u er goed aan om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. 5 vragen over letsel en aansprakelijkheid.


1. Om hoeveel letselschadegevallen gaat het?
In Nederland vinden jaarlijks zo’n 150.000 bijtincidenten plaats. In een derde van die gevallen is er medische zorg nodig. Daarnaast zijn er ook voorbeelden waarbij psychische hulp nodig is.

2. Hoeveel hondenbezitters zijn niet verzekerd als hun hond schade toebrengt aan anderen?
Naar schatting is de helft van de Nederlandse hondenbezitters niet verzekerd. Uiteindelijk blijft het slachtoffer dan met de letselschade zitten.

3. Zou een schadeverzekering voor hondenbezitters verplicht moeten worden?
Er gaan stemmen op om de verzekering verplicht te stellen. Recent pleitte Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht daar nog voor. Het bureau stelt dat de overheid hondenbezitters moet verplichten een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Het bureau trekt de parallel met autorijden. 'Voor autobestuurders is een WA-verzekering al wel verplicht, terwijl honden net zo gevaarlijk kunnen zijn als een auto.'

4. Jaag je hondenbezitters niet onnodig op (hoge) kosten?
Dat valt wel mee. Een WA-verzekering kost relatief weinig: voor een kleine 4 euro per maand kunt u een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

5. Wat vergoedt een WA-verzekering precies?
Met een WA-verzekering (aansprakelijkheidsverzekering) is een hondenbezitter verzekerd voor schade die hun hond aanricht bij anderen. Denk aan situaties als:

  • Een fietser raakt gewond als een hond plotseling de weg op rent en tegen de fietser botst.
  • Een buurman raakt gewond door een beet van een hond.
  • Een hond bijt een gat in de bank of stoot een dure vaas van de vensterbank.
  • De hond valt iemand aan en die persoon ontwikkelt hierdoor bepaalde angsten waarvoor hij of zij psychologische hulp nodig heeft.
  • Door letsel veroorzaakt door de hond is iemand een bepaalde periode niet in staat om te werken.

Letsel?
Heeft u letsel opgelopen en wilt u weten of u de veroorzaker van het ongeval aansprakelijk kunt stellen? Bel gratis onze helpdesk op 0880 - 112 130.