Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± min

Mogelijk minder kans op ongevallen met letsel door lichtgevende weg

Op de N329 bij Oss is recent  Glow-belijning aangebracht. Deze wegmarkeringen absorberen  overdag licht en geven dit licht in het donker weer af. Het risico op ongevallen met (ernstige) letselschade neemt hierdoor mogelijk af.   

Verblinding door plots opduikende lichtobjecten is een reëel gevaar op veel wegen in Nederland. Het meest veilige lichtniveau is gelijkmatige verlichting, zoals de onlangs geplaatste glow-belijning op de N329. Echter, op veel plekken worden automobilisten geconfronteerd met fel licht dat de ogen voor korte tijd verblindt. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties omdat onze ogen zich plotseling moeten aanpassen van donker naar licht. Ernstiger is de periode ná de verblinding. Dan moeten de ogen weer wennen aan het oude lichtniveau en dit gaat vele malen langzamer dan het wennen aan fel licht. Hierdoor is de automobilist tijdelijk niet goed in staat duidelijke contrasten waar te nemen. Een ongeluk met ernstige letselschade zit dan in een klein hoekje. Daarom zouden felle lichtobjecten volgens het Platform Lichthinder langs autowegen moeten worden vermeden. Het aanbrengen van verlichte belijning kan daarmee niet alleen een duurzaam, maar ook een veiliger alternatief zijn.

Overdag opladen
De belijning laadt zich overdag op en licht ‘s avonds op. Als er onvoldoende licht is, krijgen de lijnen stroom van een zonnepaneel. Het vormt zo een duurzaam alternatief voor plekken waar geen conventionele verlichting aanwezig is en geven automobilisten houvast, omdat het verloop van de weg zo duidelijk te zien is. De pilot omvat twee maal 500 meter ‘Glowing Lines’ nabij knooppunt Paalgraven bij afslag Oss. Het vormt de entree voor de Weg van de Toekomst. Opdrachtgevers van de pilot zijn de gemeente Oss en de provincie Noord-Brabant, initiatiefnemers van de N329 Weg van de Toekomst. Het kunstwerk is ontworpen door Daan Roosegaarde en aangelegd door Heijmans.