Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± min

NIEUW IN LETSEL ZAKEN! : Deelgeschilprocedure in letselschade en overlijdensschade per 01.07.2010

16 december 2009 - Letselschade slachtoffers of gedupeerden van overlijdensschade, kunnen binnenkort naar de rechter om een deelgeschil in een zaak voor te leggen, zonder dat dit noemenswaardige vertraging op hoeft te leveren in de verdere behandeling van de zaak.

Ruim 95% van de letselschade zaken wordt zonder inmenging van een rechter geregeld tussen de aansprakelijke partij (veelal een verzekeraar) en het slachtoffer. Deze zogeheten buitengerechtelijke procedure kan echter jaren duren indien er lopende de zaak onenigheid tussen partijen ontstaat over bijvoorbeeld één bepaalde schadepost. Tijdens zo'n vaak overloze discussie, wordt de kern van de zaak uit het oog verloren en ligt de afhandeling van de letselschade zaak stil.

Voor dié zaken kan een zogeheten deelgeschilprocedure uitkomst bieden.

Het is nu voor zowel het slachtoffer als voor de aansprakelijke partij mogelijk om het deelgeschil aan de rechter voor te leggen in de buitengerechtelijke fase en dat scheelt zeer veel procedurekosten maar bovenal tijd ! Zodra de rechter zich gebogen heeft over dat ene geschil en daarover een beslissing heeft genomen, kan de zaak weer het regelingstraject in. Er is echter in deze deelgeschilprocedure geen hoger beroep mogelijk.

De deelgeschilprocedure is in een wet beschreven en door de betrokken overheidsinstanties goedgekeurd, aldus het ministerie van Justitie.

Uit betrouwbare bronnen, welke ons op 6 januari 2010 hebben bereikt, is vernomen dat de Wet deelgeschilprocedure voor letsel- en overlijdensschade pas ingaat op 1 juli 2010 en niet zoals eerder door het Ministerie van Justitie naar buiten is gebracht op 1 april 2010.