Terug naar overzicht
± min

Nieuwe behandeling voorkomt ernstig letsel na herseninfarct

Patiënten met een ernstig herseninfarct hebben minder letsel als je het afgesloten bloedvat snel weer openmaakt met een katheter. Ze herstellen beter en sneller, hebben minder neurologische klachten en functioneren beter in het dagelijks leven. Dat blijkt uit onderzoek van een grote groep Nederlandse neurologen, radiologen en neurochirurgen.

Dit onderzoek kan grote gevolgen hebben voor de behandeling van patiënten met een acuut herseninfarct. Per jaar komen ongeveer 2.000 patiënten in Nederland in aanmerking voor deze nieuwe behandeling. Een groot aantal patiënten kan zo een leven met ernstig letsel - zoals spraakstoornissen en verlamming - worden bespaard. Zonder acute behandeling raakt bijna de helft van alle patiënten zwaar gehandicapt.

Minder letselschade aan hersenen

Tot nu toe krijgt iemand met een infarct standaard via de arm een middel ingespoten dat stolsels oplost. Dit werkt slechts bij 1 op de 10 patiënten. Daarom werd onderzocht op welke manier artsen het bloedvat sneller en veiliger kunnen openen. Bij de nieuwe methode wordt via een prik in de lies een dunne katheter in een bloedvat gebracht. Deze katheter wordt opgeschoven tot in de afgesloten slagader in de hersenen. Vervolgens wordt het stolsel via de katheter verwijderd. Het onderzoek toont aan dat patiënten die deze nieuwe behandeling ondergaan beter herstellen dan patiënten die deze behandeling niet krijgen. De artsen zagen na de nieuwe behandeling ook minder letselschade aan hersenen op de hersenscans. Patiënten hadden minder problemen met bijvoorbeeld lopen, aankleden en dagelijkse activiteiten. Er zijn geen aanwijzingen dat de behandeling overlijden kan voorkomen. In het onderzoek overleden evenveel behandelde als niet behandelde patiënten.

500 patiënten

Aan het onderzoek deden 500 patiënten mee. Bij deze patiënten was sprake van een herseninfarct door een afgesloten slagader in de hersenen, die korter dan 6 uur klachten hadden. Bijna alle patiënten werden behandeld met een retrievable stent (een buisje met een gaasachtige structuur dat helpt bij het openhouden van de bloedvaten en het verminderen van de kans op een vernauwing). Het onderzoek, waaraan 19 ziekenhuizen deelnamen, werd gecoördineerd door het Erasmus MC, AMC en maastricht umc+ en werd grotendeels gefinancierd door de Hartstichting. De bevindingen zijn gepubliceerd in de New England Journal of Medicine (NEJM).