Terug naar overzicht
± min

Nieuwe feiten vuurwerkramp!

3 mei 2010 - De nabestaanden van overledenen en slachtoffers van letselschade door de grootste vuurwerkramp in Nederland, worden geconfronteerd met nieuwe feiten over het zeer vermoedelijk ontstaan door een bedrijfsongeval! Lees hieronder de nieuwste feiten:

Op zaterdag 1 mei 2010 is bekend geworden dat de politie Twente nieuwe 'uiterst belastende' verklaringen heeft gekregen over het ontstaan van de vuurwerkramp bij SE Fireworks in 2000. Vele media, zowel lokaal als nationaal, schonken aandacht aan deze nieuwe feiten. De verklaringen zijn opgenomen door RTV Oost die een serie reportages maakte over de ramp. Zoals u ongetwijfeld weet brak op 13 mei 2000 brand uit in de vuurwerkopslagplaats van SE Fireworks te Enschede. Deze brand veroorzaakte een zogenaamde kettingreactie waarbij een volledige woonwijk weggevaagd werd en 23 mensen om het leven kwamen. Honderden mensen raakten licht tot zwaar gewond.

Volgens RTV Oost zou voor het eerst uit de verklaringen blijken dat de eerste brand veroorzaakt werd door een bedrijfsongeval. De politie ging altijd uit van brandstichting, hetgeen ook uit de diverse onderzoeken (zowel civiel- als strafrechterlijk) naar voren kwam.

Misdaadjournalist Simon Vuyk publiceerde deze week zijn boek 'De waarheid achter de vuurwerkramp' waarin hij stelde dat de ramp veroorzaakt werd door ijsfonteintjes. Het buskruit hierin bestaat uit en nitrocellulose. In combinatie met zwaar vuurwerk is dit zeer explosief. Twee dagen voor de ramp zich voltrok werd er een geheime zending met ijsfonteintjes uit Denemarken bij het bedrijf SE Fireworks geleverd.

De politie Twente heeft zaterdag bevestigd dat ze de informatie van RTV Oost heeft gekregen en bekijkt of er nader onderzoek moet worden gedaan. Het officiële onderzoek naar de ramp is nooit afgesloten. Zodra zich nieuwe feiten voordoen zullen wij u informeren!