Terug naar overzicht
± min

Nieuwe Veteranenwet voor letselschade vergoeding?

16 juni 2010 - De nieuwe Veteranenwet moet schadevergoeding regelen bij letsel. Daarnaast moet deze wet zorgdragen voor het regelen van nazorg voor militairen en veteranen en verwanten.

Gisteren hebben een aantal politieke partijen deze initiatiefwet voor letselschadevergoeding ingediend bij de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel heeft duidelijke raakvlakken met de eigen wet van het Ministerie van Defensie welke reeds bij de Raad van State ligt. Niet alleen de politieke partijen, maar ook de militaire vakbonden zijn niet enthousiast over de veteranenwet van Defensie zelf. Reden hiervan is dat in het voorstel van Defensie de zorgplicht van Defensie onvoldoende is vastgelegd, met name bij letselschade.

Het is duidelijk dat er een groot aantal veteranen bijkomen de komende jaren, vooral door de missie in Afghanistan, wardoor de zorg goed geregeld moet zijn, zo vinden de partijen. Het gaat veelal om jonge mensen/militairen die nog lange tijd in dienst zijn. Zij moeten ook onder het begrip 'veteranen' vallen. Defensie heeft op aandringen de eigen zogenaamde kaderwet aangepast op deze punten.

Het Ministerie van Defensie zou hebben aangegeven dat het niet mogelijk is om de zorg voor veteranen en militairen in een aparte wet vast te leggen, maar daar zijn de vakbonden het duidelijk niet mee eens. Defensie heeft een bijzondere zorgplicht, vinden zij, en deze zal vastgelegd moeten worden in een wet.

Het is belangrijk dat er een wet komt, want zo'n 5 % van de militairen heeft volgens berekeningen van het Ministerie van Defensie ernstige psychische klachten zoals een PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis) na een uitzending!