Terug naar overzicht
± min

Werknemers met ernstige longziekten eisen letselschadevergoeding

Acht werknemers en oud-medewerkers eisen via Vakbond FNV letselschadevergoeding voor de ernstige longziekten die zij opliepen tijdens hun werk bij de Nijmeegse fabriek Lincoln Smitweld.

De bond eist dat het bedrijf de geleden letselschade gaat vergoeden en de veiligheid op het werk onmiddellijk verbetert. Het totaal te vergoeden bedrag loopt volgens de FNV waarschijnlijk in de honderdduizenden euro's. Gaat het bedrijf niet akkoord, dan wil hij naar de rechter stappen.

Volledig arbeidsongeschikt
Van de werknemers en ex-medewerkers zijn er nu al twintig met klachten bekend. Ze zijn vrijwel allemaal deels of volledig arbeidsongeschikt verklaard. Een aantal is er ernstig aan toe; na enkele tientallen meters lopen zijn ze helemaal buiten adem. Lincoln Smitweld is een kleine fabriek met circa vijftig productiemedewerkers die laselektroden bakken. De medewerkers worden tijdens hun werk blootgesteld aan uiterst hoge temperaturen en schadelijke stoffen. Bij het openen van de ovens komen grote rookwolken met schadelijke stoffen vrij. De werknemers zijn hier volgens de vakbond jarenlang aan blootgesteld.

Juridische procedure
Lincoln Smitweld heeft laten weten de meldingen uiterst serieus te nemen en is inmiddels een onderzoek gestart. De vakbond neemt bij meer bedrijven in Nederland dubieuze ziektegevallen onder de loep. Vorig jaar kaartte FNV bij kabelproducent Smit Draad in Nijmegen ook al problemen met schadelijke stoffen aan. De werknemers zouden zijn blootgesteld aan diverse gevaarlijke, chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor hun gezondheid. Negen werknemers deden in juli 2015 al aangifte bij justitie tegen de directie. Zij kampen met ernstige gezondheidsklachten. Inmiddels loopt hier een juridische procedure over.

Bron: Nu.nl