Terug naar overzicht
± min

No win No Fee voor Advocaten!

Advocaten mogen niet op 'no cure no pay' basis werken. Dat betekent in de praktijk dat slachtoffers vaak bij advocaten, in tegenstelling tot goede belangenbehartigers, opgezadeld worden met torenhoge extra kosten. De Staatssecretaris mevrouw Nebahat Albayrak ( van Justitie) heeft het voorstel van de wetswijziging voor advies naar de Raad van State gezonden. Het is de bedoeling dat mensen met hun advocaat straks de afspraak kunnen maken dat ze hem/haar niets verschuldigd zijn als hij/zij de zaak verliest. Wordt de zaak gewonnen, dan mag de advocaat een extra hoog tarief in rekening brengen.

De nieuwe wet zal advocaten het juist ook verbieden om met cliënten een percentage af te spreken van de schadevergoeding die de cliënt ontvangt. Voor slachtoffers kan het dus wel erg duur uitpakken!

Advocaten mogen niet op 'no cure no pay'-basis werken omdat ons Kabinet vindt dat men dan een te groot en persoonlijk belang bij een zaak kan krijgen. Het verschil met 'no win no fee' is natuurlijk niet zo groot, maar behelst meer risico's voor de cliënt. (red.)

Staatssecretaris Albayrak lanceert nu het alternatief 'no win, no fee'. De ministerraad heeft inmiddels ingestemd met de wetswijziging. Nu moet het parlement zich nog uitlaten om wel/niet akkoord te gaan met de aanpassingen die voorgesteld worden.

De wetswijzigingen gaan ook over de regel dat geregistreerde advocaten die feitelijk het beroep van advocaat niet (meer) uitoefenen van het zogenoemde tableau geschrapt worden. Als men als advocaat op 'no win no fee' basis wil werken moet men zich aansluiten bij een klachten- en geschillenregeling. Hierover bestaat nog wat onduidelijkheid. Wij zullen de voorstellen afwachten.