Terug naar overzicht
± min

Oogletsel bij kinderen na ritje in botsauto

26 september 2007 14:45

LITH - Zeker achttien kinderen hebben zich in de afgelopen tijd na een bezoek aan dorpskermissen in de gemeente Lith bij de huisarts gemeld met oogklachten. Huisarts Paul Wijnhoven heeft dat woensdag gezegd. Hij vond bij de patiëntjes minuscule ijzerdeeltjes op het hoornvlies.

De splintertjes dwarrelen waarschijnlijk uit de overkapping van de botsautootjes. En omdat de attractie volgens een extra ingelaste keuring van de Voedsel- en Warenautoriteit voldoet aan de eisen, meent de huisarts dat die moeten worden aangepast.

De ijzerdeeltjes veroorzaken een brandend gevoel in de ogen. Onder verdoving worden ze met een boortje verwijderd. Van blijvend letsel is geen sprake, maar huisarts Wijnhoven spreekt van een serieus gezondheidsprobleem.

Klachten
Het fenomeen is niet nieuw. Vorig jaar waarschuwden huisartsen de gemeente Lith ook al na enkele meldingen. Na het hoge aantal klachten van dit jaar werd deze week de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) ingeschakeld.

Een woordvoerder van de VWA spreekt van 'kermisogen', een verschijnsel waarvan de oorzaak volgens hem niet precies bekend is. Kermisvakbond Bovak denkt dat de oorzaak ligt in het galvaniseren van het draadwerk boven de autoscooters.