Terug naar overzicht
± min

Operatiemateriaal blijft vaak in lichaam achter

AMSTERDAM - 23 maart 2007

Bij operaties blijft regelmatig operatiemateriaal achter in het lichaam van patiënten. Ziekenhuispersoneel is soms nalatig in het volgen van de procedures. Minder dan één op de drie ziekenhuizen kent een protocol voor het tellen van instrumenten.

De verantwoordelijkheid voor het tellen van materiaal zou bij één persoon moeten liggen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het Academisch Ziekenhuis Maastricht, dat vrijdag verschijnt in het vakblad Medisch Contact. De helft van de Nederlandse ziekenhuizen is ondervraagd over het tellen van materiaal zoals gazen en hechtnaalden tijdens operaties.

Klemmen
Ziekenhuispersoneel zou het materiaal wel tellen, maar niet systematisch of op basis van een vaste methodiek. Soms telt men bijvoorbeeld alleen kleine instrumentjes, terwijl ook grote klemmen volgens de onderzoekers geregeld achterblijven in het lichaam van patiënten.

Hechtnaalden
Ziekenhuizen tellen de materialen lang niet bij alle operaties. In 65 procent van de ziekenhuizen worden de gazen niet geteld en meer dan de helft laat het tellen van de instrumenten wel eens achterwege. De controle van wegwerpmateriaal en hechtnaalden zou helemaal vaak worden overgeslagen.

De aanwezigheid van een protocol blijkt volgens het onderzoek niet te garanderen dat de zogenoemde compleetheidscontrole goed wordt uitgevoerd. Gevraagd naar de zwakke plekken bij het tellen, noemt bovendien bijna de helft van de ziekenhuizen het negeren en niet naleven van protocollen. "Er is dan sprake van nalatigheid en onzorgvuldig handelen", concludeert het onderzoek.