Terug naar overzicht
± min

Opnieuw record aan smartengeld na ernstige medische fout

Recent berichtten we over het hoogste bedrag ooit aan smartengeld in Nederland, inmiddels is dit ‘recordbedrag’ van 200.000 euro overtroffen door Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC). Het ziekenhuis betaalt een schadevergoeding van 350.000 euro aan een vrouw die slachtoffer werd van een ernstige medische fout.

Het UMC Utrecht maakte in totaal 545.000 euro smartengeld over aan het slachtoffer, de 55-jarige Adrienne Cullen. Daarvan is ongeveer 350.000 euro bedoeld voor haar immateriële schade. Haar echtgenoot kreeg 192.000, omdat haar inkomen wegvalt als ze overlijdt.

Kwaadaardige cellen
Cullen werd in 2011 onderzocht door een gynaecoloog in het UMC Utrecht. Die liet het weefsel onderzoeken uit de baarmoederhals. Cullen was daarvan niet op de hoogte. In het weefsel bleken kwaadaardige cellen te zitten. Volgens het ziekenhuis kreeg de arts de uitslag van het biopt niet te zien. Ook hield er hij er geen rekening mee dat hij geen melding van het laboratorium zou krijgen. De arts deed ook geen navraag.

Ongeneeslijk ziek
Twee jaar na het onderzoek, in april 2013, ontdekte een wetenschapper bij toeval de uitslag in het dossier van de vrouw. Een behandeling volgde, maar bood geen soelaas. De vrouw is ongeneeslijk ziek. NRC meldt dat de vrouw naar verwachting minder dan een jaar te leven heeft.

Van papieren naar elektronisch dossier
De medische fout werd door het ziekenhuis ruim twee jaar te laat gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), blijkt uit onderzoek van NRC. Als oorzaak van de fout noemt het UMC Utrecht onder andere de overgang van papieren naar digitale patiëntendossiers. Er zouden inmiddels maatregelen genomen zijn om herhaling te voorkomen. Behandelaars krijgen nu automatisch een digitale melding bij nieuwe diagnostische uitslagen.

Heeft u letselschade opgelopen waarvoor een ander aansprakelijk is of heeft u een vraag? Bel GRATIS onze LetselHelpdesk op nummer 0880 - 112 130. Of neem contact op via het formulier.