Terug naar overzicht
± min

Oudere werknemers in zware beroepen steeds vaker arbeidsongeschikt

Steeds meer oudere werknemers in zware beroepen hebben de laatste jaren voor hun pensioen vaker te maken met letsel en daardoor een arbeidsongeschiktheidsuitkering nodig. Oorzaak: de verhoging van de pensioenleeftijd van 65 naar 67 jaar.  

De pensioenleeftijd stijgt zo snel dat ouderen met een zwaar beroep dat niet kunnen bijhouden. Loodgieters of onderhoudsmedewerkers die vaak al op hun zeventiende begonnen zijn met zwaar werk, houden dat niet vol tot ze bijna 68 of misschien nog wel ouder zijn. Na 2020 zal het aantal arbeidsongeschikten naar verwachting nog verder groeien. Dan houdt een regeling op waarmee ouderen vervroegd kunnen stoppen met werken.

Wat willen Het Pensioenfonds Metaal & Techniek (PMT) en Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PZW)?
Ze pleiten ervoor dat mensen in zware beroepen eerder met pensioen kunnen om arbeidsletsel te voorkomen. Loodgieters of onderhoudsmedewerkers die vaak al op hun zeventiende begonnen zijn met zwaar werk, zouden dat niet volhouden tot hun 68e.

Om hoeveel extra arbeidsongeschikten gaat het eigenlijk?
Volgens het UWV groeide het aantal arbeidsongeschikten vorig jaar met 12 procent, de sterkste stijging sinds 2010.Voor PMT geldt een verdubbeling van het aantal nieuwe arbeidsongeschikten sinds de pensioenleeftijd omhoog is te gaan. Bij Zorg & Welzijn gaat het om een vijfde meer ouderen die een beroep moeten doen op de WIA.

Leestip!

Moet de verhoging van de pensioenleeftijd nu worden teruggedraaid om de het aantal mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering te verminderen?

Hoogleraar arbeidsmarkt en sociale zekerheid Pierre Koning vindt van niet. In de Volkskrant zegt hij dat de stijging van het aantal arbeidsongeschikten past bij een arbeidsmarkt waarop meer mensen aan het werk zijn en tot op hogere leeftijd doorwerken. Daarmee neemt ook het aantal kwetsbare werkenden toe en dus het aantal arbeidsongeschikten.

Hoe groot is de kans om arbeidsongeschikt te worden?
Voor 55-plussers is die kans volgens het UWV ongeveer tien keer zo groot als voor werknemers onder de 25 jaar. Ouderen krijgen daar dus in toenemende mate mee te maken omdat de pensioenleeftijd sinds 2013 omhooggaat, tot 67 jaar en 3 maanden in 2021. De gemiddelde leeftijd waarop ouderen met pensioen gaan ligt op ruim 64 jaar, tegen 61 jaar in 2006. Toen begon de ontmanteling van regelingen als de vut.

Speelt het feit dat ouderen makkelijker in de WW komen en dat tegen het einde van die uitkering het aantal zieken toeneemt ook nog een rol? 
Volgens Koning is dat iets om in de gaten te houden. Is dat omdat zij ook echt ziek zijn geworden, of vragen ze een andere uitkering aan? Het UWV ontkent dat er voor ouderen soepelere keuringsregels zouden gelden.

Zijn er maatregelen om uitval in zware beroepen te voorkomen?
Ja, werkgevers en vakbonden in de metaal proberen uitval te voorkomen door ouderen korter te laten werken (zonder al te veel loonverlies) en ondertussen jonge collega's op te leiden.

Leestip!

Gratis hulp en advies
Wij beantwoorden graag uw vragen over letselschade door werken in zware beroepen of het inschakelen van een letselschadebureau. Bel onze helpdesk gratis op 0880 - 112 130. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.