Terug naar overzicht
± min

Risico op letselschade aan ogen door niet dragen zonnebril

Tachtig procent van de Nederlanders vergeet weleens een zonnebril te dragen op een zonnig terras. Eén op de zes mannen draagt zelfs nooit een zonnebril. Dat lijkt onschuldig, maar is het niet. UV-straling kan leiden tot permanente letselschade aan de ogen. Dit blijkt uit onderzoek van het Oogfonds.

Blootstelling aan overmatige UV-straling verhoogt het risico op staar (cataract) en leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). Deze oogdoeningen zijn in Nederland de grootste oorzaak van blijvende achteruitgang van het zicht.

Letselschade pas later merkbaar
Je ogen onbeschermd blootstellen aan de zon leidt niet direct tot letselschade aan de ogen. Net als bij huidkanker treedt het effect pas op na een opeenstapeling van schade over een lange periode. Een zonnebril met 100 procent UV-bescherming is dan ook essentieel, stelt het Oogfonds. Edith Mulder, directeur van het Oogfonds zegt dat bij veel Nederlanders het risico van UV-straling niet bekend is. “Bijna iedereen is zich bewust van de gevaren van de zon voor de huid, maar het risico van UV-straling voor de ogen simpelweg niet bekend. De schade merk je ook niet meteen, maar op latere leeftijd kan dit het verschil betekenen tussen goed blijven zien of slechtziend worden. Ik kan daarom niet genoeg benadrukken hoe belangrijk een zonnebril is.”

Ook als de zon niet lijkt te schijnen
Uv-straling is een sluipmoordenaar. Omdat je UV-straling niet ziet en voelt, kunnen je ogen toch maar ongemerkt onherstelbare schade op. Mulder waarschuwt dan ook voor de momenten waarop de zon even weg lijkt te zijn. “Als het weer omslaat, is het oppassen geblazen. De zon hoeft niet warm aan te voelen om je ogen en je huid te beschadigen.”

Letselschadevrij de zomer door: 3 tips voor een goede zonnebril:

  1. Kies een zonnebril met 100 procent UV-bescherming (aangeduid als UV 400 of 100 procent UV filter).
  2. Het montuur is groot genoeg en sluit goed aan op het gezicht om te voorkomen dat het UV-licht de ogen via de boven-, onder- of zijkant kan bereiken.
  3. Kies voor een zonnebril met de Europese CE markering 3. Dit houdt in dat er een lichtabsorptie van minimaal 75 procent wordt aangeraden.

Meer informatie en tips over hoe u uw ogen kunt beschermen tegen letselschade aan de ogen: www.oogfonds.nl