Terug naar overzicht
± min

Risicovol spelen: kan dat ook zonder letselschade?

Kinderen worden teveel beschermd. Daardoor ontneem je ze belangrijke vaardigheden, blijkt uit verschillende onderzoeken. VeiligheidNL is daarom een campagne gestart om risicovol spelen te stimuleren. Maar hoe doe je dat eigenlijk: risicovol spelen zonder letselschade?

We zijn voorzichtig geworden met ‘onze’ kinderen. Van autostoeltjes en traphekjes, tot rubber tegels in de speeltuin: We (ouders, scholen, overheid) doen er alles aan om risico’s (op letselschade) te voorkomen. Maar die beschermende maatregelen hebben ook een keerzijde. Het ontneemt kinderen belangrijke vaardigheden die nodig zijn bij het omgaan met risico’s.

Risicovol spelen heeft drie belangrijke voordelen:

 • Een positieve invloed op fysieke gezondheid
 • Het vergroot zelfvertrouwen, zelfredzaamheid en doorzettingsvermogen
 • Het vergroot sociale vaardigheden

Risicovol spelen heeft, kortom, een positieve invloed op de fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Ook ouders zijn daarvan doordrongen. Uit onderzoek van TNO, in opdracht van VeiligheidNL blijkt dat 79% van de ouders hun kind wel graag vaker risicovol laten spelen. VeiligheidNL, het expertisecentrum voor veilig opgroeien, stimuleert en ondersteunt ouders daarom met de campagne ‘Met een beetje risico komen ze er wel’, die onlangs werd gelanceerd voor ouders van kinderen van vijf tot zeven jaar. Ouders kunnen op de website www.risicovol-spelen.nl een testje doen. Ook krijgen ze praktische adviezen hoe ze risicovol spelen vaker in de praktijk kunnen brengen. Ook met tips over hoe je kunt zorgen dat de risico's aanvaardbaar blijven.

Wat is risicovol spelen?
Bij risicovol spelen gaan kinderen aan de slag met spannende, uitdagende en avontuurlijke activiteiten, waarbij een risico bestaat op (lichte) letselschade. Tijdens risicovol spelen testen en verleggen kinderen hun grenzen door nieuwe activiteiten uit te proberen en hun angsten te overwinnen. De opwinding, spanning en trots die kinderen ervaren tijdens het ontdekken en opzoeken van hun grenzen maakt dat kinderen risicovol spelen heel leuk vinden. Risicovol spelen kan op verschillende manieren, VeiligheidNL hanteert hiervoor zes categorieën: Spelen op hoogte, Spelen met snelheid, Spelen met gevaarlijke voorwerpen, Spelen op gevaarlijke plekken, Trek- en duw spelen, Spelen uit het zicht.
Bij elke categorie doet VeilgheidNL spelsuggesties, de voordelen worden benoemd en ouders krijgen handvatten bij de begeleiding. Als je letselschade wilt voorkomen, dan is begeleiding een essentieel onderdeel bij risicovol spelen.

Risicovol spelen zonder letselschade

Maar hoe doe je dat: risicovol spelen zonder letselschade? Op VeiligheidNL staan veel begeleidingstips per categorie. 3 relevante tips bij risicovolle spelsituaties zijn:

 • Skeeleren en skateboarden
  Zorg voor een goede voorbereiding. Als kinderen vallen tijdens het skeeleren of skateboarden, vallen ze bijna altijd achterover. Ze vangen zichzelf op met hun armen. In het ergste geval breken ze een pols of elleboog. Pols- en elleboogbeschermers zijn dus zeker geen overbodige luxe, het is eigenlijk een ‘must’. Ook het dragen van een helm is aan te raden. - Laat je/het kind eerst op een rustige plek oefenen. Je zou je kind ook een (skate)training kunnen laten volgen.
 • Klimmen en klauteren in bomen
  Geef je/het kind de basisregels mee om in een boom te kunnen klimmen -Vertel dat je altijd met drie punten contact hebt met de boom, dus twee voeten en één hand, of twee handen en één voet. Maar ook dat ze moeten klimmen met de buik naar de stam toe. -Bij het klimmen in een boom, op een klimrek of een muurtje, is het belangrijk dat een kind er zelf op/in kan komen. Zo kan je kind namelijk ook weer zelfstandig naar beneden. Help je kind dus niet door hem ergens op te tillen.
 • Spelen met een zakmes en timmeren
  Zakmessen, gereedschap: de meeste kinderen vinden het geweldig. Wil je dat dit veilig gebeurt, let dan bij aankoop en gebruik op de volgende punten:
  - Koop een zakmes een met blokkeersysteem.
  - Koop een zakmes met maximaal drie functies.
  -Houd het mes scherp. Een bot mes is gevaarlijker dan een scherp mes.
  -Maak afspraken over gereedschap zoals hamers en spijkers (het mag niet rondslingeren) en laat spijkers niet uit het hout steken.
  -Bij het gebruiken van een hamer is het beter om vaak zachtjes te slaan dan een paar keer hard (mocht je misslaan).

Onverhoopt toch letselschade opgelopen door een speel-ongeval?
En iemand anders is voor deze schade aansprakelijk? Dan hebt u hoogstwaarschijnlijk recht op een letselschadevergoeding.
Meer informatie? Bel gratis: 0880 - 112 130.