Terug naar overzicht
± 0 min

Skiletsel voorkomen? Een goede voorbereiding is het halve werk

Het wintersportseizoen is in volle gang. Voor ruim een miljoen mensen een vakantie waar ze reikhalzend naar uitkijken.Maar wintersport is niet zonder risico. Wist u dat ongeveer 1 op de 20 skiërs of snowboarders tijdens deze vakantie skiletsel oplopen?

Ieder jaar gaan zo’n 1,1 miljoen Nederlanders op wintersport. Zo’n 61.000 skiërs of snowboarders lopen tijdens deze vakantie letselschade op. Vaak betekent dat een vroegtijdig einde van de vakantie en als het een beetje tegenzit ook nog een kostbare gipsvlucht terug naar huis. Elk wintersportseizoen regelen verzekeraars zo’n 100 vliegtuigen om vakantiegangers met letsel weer veilig thuis te brengen. Zijn letselschade en (onverzekerde) torenhoge ziektekosten tijdens de wintersport te voorkomen? Natuurlijk zijn ongelukken en blessures nooit helemaal te voorkomen, maar het aantal (letsel)schades en de ernst van het letsel kunnen omlaag. Een goede voorbereiding (fysiek én verzekeringstechnisch) kan een hoop leed tijdens uw sportieve vakantie voorkomen:

Wist u dat… 

… in de skiletsel top-10 steeds meer hoofdletsel voorkomt?
Draag dus altijd een helm. Deze kan veel ellende voorkomen.

TOP-10 skiletsel

  • Knie (24%)
  • Schouder (11%)
  • Hoofd (9%)
  • Enkel (9%)
  • Pols (vooral bij snowboarders)(8%)
  • Been/scheenbeen (7%)
  • Heup (7%)
  • Duim (6%)
  • Rib (6%)
  • Kuit (5%)

Bron: Europeesche Verzekeringen

u de kans op letsel aanzienlijk kunt verminderen door fit de piste op te gaan?
Een wintersporter met een goede conditie en fitheid loopt veel minder kans op blessures.

…. de standaard zorgverzekering niet voldoende dekking biedt?
Uw zorgverzekeraar vergoedt alleen het bedrag dat een soortgelijke behandeling in Nederland zou kosten. Gaat u naar populaire wintersportlanden als Zwitserland waar de kosten voor de gezondheidszorg veel hoger liggen dan in Nederland, dan heeft u een probleem. Zelfs met een extra buitenlandmodule op uw zorgverzekering redt u het niet.

… de basiszorgverzekering geen vervoerskosten vergoedt?
Wie per banaan, sneeuwscooter, ambulance of traumahelikopter naar het ziekenhuis moet, ontvangt hiervoor geen vergoeding. Deze kosten lopen echter snel op. Inzet van de traumahelicopter kost ongeveer € 10.000. Een rit per ambulance al snel € 800. De kosten voor een gipsvlucht bedragen gemiddeld zo’n € 2.300. Wilt u niet voor dit soort financiële verrassingen komen te staan, check daarom voor u op wintersport gaat wat uw verzekering wel en niet dekt.

… een (doorlopende) reisverzekering met wintersportdekking bovenstaande kosten wel dekt?
De wintersportdekking van de reiskostenverzekering verzekert u tijdens het skiën voor medische kosten en buitengewone kosten in verband met redding, opsporing of repatriëring. Onvoorziene uitgaven, zoals die voor een gipsvlucht, worden dan vergoed. Ook de niet-gebruikte skilessen, skipas en schade aan of diefstal van uw wintersportuitrusting is verzekerd.

… de ANWB voor wintersporters een nuttige checklist en een overzicht van de regels in Europese wintersportlanden heeft?
Ook geeft de ANWB in de Winter Reiswijzer waardevolle tips om winterpech te voorkomen. Krijgt u toch pech, dan kunt u lezen hoe u daar het beste mee om kunt gaan.