Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± min

Geeft een klein ongeval ook recht op smartengeld?

Wist u dat ook slachtoffers van een klein ongeval smartengeld kunnen claimen? De vergoeding is dus niet alleen voorbehouden aan slachtoffers van ernstige verkeersongevallen of rampen.

Een voorbeeld van een klein ongeval waarbij het slachtoffer smartengeld claimde: de 7-jarige Jasper wordt een dag voor Sinterklaas al fietsend aangereden. De automobilist zit fout, want die verleent hem geen voorrang. Gelukkig loopt het ongeval goed af. Materieel is er geen schade: Jaspers fiets is nauwelijks beschadigd. Qua letselschade houdt Jasper er een gekneusde pols aan over. Het gipsverband dat hij in het ziekenhuis krijgt, mag er na een week weer af. Wel heeft hij veel pijn, waardoor hij het Sinterklaasfeest op school en thuis moet missen.

Zijn ouders vinden dat de automobilist Jasper daarvoor best iets mag betalen. De automobilist vindt dat onzinnig. Er is immers geen blijvende schade. Maar Jaspers ouders nemen daar geen genoegen mee. Ze stappen naar de rechter. De rechter bepaalt dat de (verzekering van de) automobilist €189,00 smartengeld moet betalen.

Dit smartengeld voorbeeld geeft maar aan dat ook kleiner leed voor smartengeld in aanmerking kan komen. 5 vragen over smartengeld na een klein ongeval:

1. Wat is smartengeld ook alweer?
Smartengeld is een symbolisch bedrag dat dient als genoegdoening voor de pijn, het verdriet en de gemiste levensvreugde van de slachtoffers.

Gerelateerde informatie: wat is smartengeld?

2. Wanneer heb ik nu precies recht op smartengeld?
Dat is eigenlijk altijd het geval zodra je lichamelijk letsel hebt opgelopen waarvoor iemand anders aansprakelijk is. Het moet dan natuurlijk wel gaan om meer dan een blauwe plek of een schram, anders loont het niet de moeite.

Gerelateerde informatie: aansprakelijkheid bij letselschade

3. Wie moet het smartengeld betalen?
Dat is degene die aansprakelijk is voor de schade. In veel gevallen zal dat een verzekeringsmaatschappij zijn.

4. Moet ik voor het claimen van smartengeld naar de rechter?
Nee, dat is niet noodzakelijk. Bij partijen die direct hun aansprakelijkheid erkennen, kunt u naast bijvoorbeeld reparatiekosten van de fiets gewoon smartengeld eisen.

5. Hoeveel kan ik vragen bij een klein (fiets)ongeval?
Dat is altijd lastig te zeggen. Voor het berekenen en bepalen van de hoogte van een letselschadevergoeding wordt vaak gekeken naar rechterlijke uitspraken in vergelijkbare zaken. Zo geeft de Fietsersbond op haar site een aantal voorbeelden van mensen die smartengeld na een klein fietsongeval kregen:

  • Fietser rijdt tegen openslaande portier van stilstaande auto reed en raakt vier boventanden kwijt: € 568.
  • Fietser valt door verzakking in het fietspad op gezicht en loopt ontsierende littekens op: € 736.
  • Fietser loopt na aanrijding met auto gebroken sleutelbeen, kneuzing en hersenschudding op: € 815.
  • Fietser glijdt uit op modderweg en breekt onderarm: € 1.603.
  • Fietser loopt na aanrijding met auto hersenkneuzing, bekkenfractuur en botbreuk op. En moet bijna half jaar revalideren: € 2.671.
  • Fietser komt na aanrijding met hoofd op de stoeprand en loopt ernstige whiplash op: € 21.375.
  • Fietser loopt na aanrijding ernstig hersenletsel op en raakt verlamd aan beide benen en kan geen zelfstandig leven meer leiden: € 147.313.

Meer smartengeld voorbeelden
Kijk voor voorbeelden van uitspraken waarin smartengeld is toegekend op de pagina smartengeld voorbeelden.

Gratis hulp en advies
Wij beantwoorden graag uw vragen over smartengeld, het claimen van een letselschadevergoeding of het inschakelen van een letselschadebureau. Bel onze helpdesk gratis op 0800–0112. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar.