Terug naar overzicht
± min

Smartengeld bedrag van negenduizend euro om werken met Chroom-6

Minimaal negenduizend euro. Dat is het smartengeld bedrag dat oud-werknemers die bloot zijn gesteld aan Chroom-6 moeten ontvangen van Defensie. Die eis stelde althans de advocaat van de ongeveer honderd slachtoffers.

Door de zeer kankerverwekkende stof Chroom-6 overleden 111 oud-werknemers van Defensie. De werknemers overleden op relatief jonge leeftijd als direct gevolg van het werken met Chroom-6. Duizend anderen werden ernstig ziek. De advocaat van de ongeveer honderd slachtoffers eiste minimaal negenduizend euro aan smartengeld voor de slachtoffers. Dat stelde hij onlangs voor de rechtbank in Maastricht.

Leestip!
Voorbeelden smartengeld bedragen

Waar werkten de Chroom-6 slachtoffers precies?
De overleden werknemers werkten in vijf zogeheten POMS-sites. Op deze opslag- en onderhoudsplaatsen, werkten in totaal zo’n 2.500 Defensiemedewerkers jaren geleden met kankerverwekkende verf en zware en giftige metalen. Ze werkten onder andere aan de reparatie van Amerikaanse oorlogsvoertuigen. Legervoertuigen werden daar onder meer gestraald met grit dat Chroom-6 bevatte. Op de terreinen zijn momenteel diverse administratieve afdelingen ondergebracht.

Leestip!
Dit is wat we weten over letselschade door chroom 6  

Wat was het verwijt van de advocaat aan het adres van het ministerie van Defensie?

  • De werknemers zijn vergiftigd.
  • De werknemers niet zijn ingelicht over de gevaren.
  • De werknemers kregen geen medisch onderzoek.
  • Het aantal sterfgevallen van oud-werknemers is veel hoger dan statistisch verwacht mag worden. (Hierbij baseert hij zich op een onderzoek dat zijn cliënten hebben uitgevoerd naar de situatie van hun oud-collega's).

Waar pleit de advocaat van de slachtoffers voor?
De advocaat pleit voor een omgekeerde bewijslast: Defensie moet volgens hem bewijzen dat de werknemers niet ziek werden en stierven aan Chroom-6.

Leestip! Bewijslast en stelplicht werkgever

Wat is het verweer van Defensie?
De advocaat van Defensie wil verder onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) afwachten. De advocaat van de slachtoffers daarentegen vindt het RIVM niet betrouwbaar. Hij stelt dat het RIVM niet objectief is. Omdat de mensen bij het RIVM door de overheid worden betaald. Hierdoor zou het politiek gestuurd kunnen zijn.

Leestip!
Oud-medewerkers stellen Defensie aansprakelijk voor letselschade

Wat heeft het ministerie van Defensie tot nu toe gedaan voor de slachtoffers? Het ministerie van Defensie heeft een coulanceregeling ingesteld voor (oud-)medewerkers die ziek zijn geworden door het werken met giftige stoffen. 286 betrokkenen hebben inmiddels een vergoeding gekregen op basis hiervan. De bedragen lagen tussen de drieduizend en vijftienduizend euro. De advocaat eist echter ook smartengeld van minstens negenduizend euro voor mensen die buiten die coulanceregeling vallen. Al was het maar omdat iedereen bang is om wat de toekomst brengt. Leestip! Eerste 31 oud-werknemers NAVO-depot ontvangen vergoeding letselschade.

Leestip!
Eerste 31 oud werknemers navo depot ontvangen vergoedingletselschade/

De rechtbank doet uiterlijk op 14 februari uitspraak.

Gratis hulp en advies
Wij beantwoorden graag uw vragen over smartengeld voorbeelden, het claimen van smartengeld of het inschakelen van een letselschadebureau. Bel onze helpdesk gratis op 0880 - 112 130. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.