Terug naar overzicht
± min

Snowworld niet aansprakelijk voor skiongeval

Een 52-jarige vrouw brak haar rechter been tijdens een skiles bij Snowworld. De bindingen van de ski's die zij van Snowworld had gehuurd, lieten niet los. Het bedrijf is echter niet aansprakelijk voor de letselschade, zo oordeelde de rechter onlangs.

Beginnersklasje
De vrouw was meegekomen naar Snowworld in Landgraaf met een personeelsuitje van het bedrijf van haar man. Ze had nooit eerder op de lange latten gestaan en meldde zich daarom aan voor een beginnersklasje van 17 personen. De groep ging oefenen op de kinderpiste, die een geringere hellingshoek heeft dan andere pistes van Snowworld.

De vrouw huurde haar skischoenen en ski's ter plaatse. Snowworld heeft daarbij alleen gevraagd naar haar schoenmaat, niet naar haar lengte of gewicht. De vrouw heeft overigens een normale lengte en postuur.

Tijdens de skiles viel de vrouw met lage snelheid voorover waarbij zij en haar rechter been brak en haar enkelbanden scheurde. De skibinding die bij een val zou moeten openspringen, liet niet los.

Standpunt vrouw
De vrouw vond dat Snowworld aansprakelijk is voor het ongeval, met name omdat de bindingen van de ski's niet nagekeken zouden zijn en omdat Snowworld niet naar haar gewicht en lengte had geïnformeerd. Verder zou Snowworld moeten waarschuwen voor de gevaren van skiën.

Standpunt Snowworld
Snowworld wilde geen schadevergoeding betalen, omdat het bij een persoon met een normaal postuur geen reden zou zijn de bindingen specifiek af te stellen. Volgens de standaardprocedure worden de bindingen bij het inleveren van de ski's altijd gecontroleerd. De bindingen staan zelfs lichter afgesteld dan de aanbevelingen van de fabrikant, juist om rekening te houden met skiërs zonder ervaring. Het feit dat een binding niet openspringt wil nog niet zeggen dat de binding verkeerd stond afgesteld. De binding springt alleen bij een klap open. Verder van belang is de skisnelheid en de richting waarin wordt gevallen.

Voor eigen risico
Bovendien staat bij de ingang van de piste een bord waarop is vermeld dat het gebruik maken van de pistes en liften geheel voor eigen risico is.

Oordeel
De rechter moest de knoop doorhakken en gaf Snowworld gelijk. De rechter neemt als uitgangspunt dat in de skisport nu eenmaal het gevaar van letsel bestaat. Het bord bij de ingang waarschuwt dan eigenlijk ook ten overvloede voor de mogelijke gevaren. Maar het bord betekent niet dat Snowworld nooit aansprakelijk zou kunnen zijn.

Maar in dit geval kan niet gezegd worden dat de procedure om ski's aan te meten onzorgvuldig zou zijn. Daarbij komt dat het ongeval ook bij een lichtere afstelling van de bindingen zou hebben plaatsgevonden.

Uitspraak:
Rechtbank Maastricht, 18 januari 2006, LJN: AV3358