Terug naar overzicht
± 0 min

Rechtbank: drie jaar cel voor veroorzaken dodelijk ongeval A2

Drie jaar gevangenisstraf en een rijontzegging van vier jaar. Dat is de straf die de rechtbank oplegt voor de man die in 2015 op de A2 een vader van drie kinderen doodreed. Bij het ongeval liepen vijf andere inzittenden zwaar letsel op.

De verdachte reed op 30 december 2015 in op de auto van een familie die onderweg was naar een pretpark. De man reed 237 kilometer per uur en was onder invloed van drugs. Eén van de inzittenden - vader van drie kinderen - kwam om het leven. De anderen inzittenden, onder wie zijn vriendin en kinderen, raakten gewond. Twee van de drie kinderen liepen ernstige letselschade op en raakten daarbij blijvend gehandicapt, ook de vriendin van het dodelijke slachtoffer zit nog in een rolstoel.

Wat was de eis van het Openbaar Ministerie (OM)?
Het Openbaar Ministerie eiste eerder acht jaar gevangenisstraf en een rijontzegging van tien jaar. Hoewel de verdachte door het gebruik van drugs en wiet psychotisch was op het moment van de aanrijding, rekent het OM hem de botsing zwaar aan. Volgens de officier van justitie is de man schuldig aan doodslag en poging tot doodslag.

Waarom is de straf lager dan geëist?
De verdachte botste met een snelheid van 237 kilometer op een andere auto. Omdat hij zo hard over de A2 reed was de kans op een dodelijk ongeval groot, oordeelt de rechtbank. De rechtbank vindt in tegenstelling tot het OM dat er geen sprake was van opzet. De man voerde verschillende manoeuvres uit om auto’s te ontwijken. Hij week uit naar de meest linkerbaan en naar de vluchtstrook om ongevallen met letselschade te voorkomen. Daarna probeerde hij bij een wegversmalling de vangrail te ontwijken. Hij voegde in op de naast gelegen rijbaan en is door die handeling op de auto gebotst. Omdat de man niet opzettelijk handelde is er ook geen sprake van doodslag, maar van dood door schuld. De rechtbank legt daarom een lagere straf op dan geëist.

Was de verdachte toerekeningsvatbaar?
Ja. Als gevolg van drugsgebruik de avond voor het ongeval, kwam de verdachte in een psychose terecht. De keuze om drugs te gebruiken maakte hij vrijwillig. Hoewel de verdachte van tevoren niet wist wat de invloed of uitwerking drugs zou hebben, wist hij wel dat hij in een andere staat zou kunnen komen te verkeren. De rechtbank oordeelt daarom dat de man volledig toerekeningsvatbaar is.

Wat zijn de gevolgen voor de slachtoffers en nabestaanden?
Door zijn handelen heeft de 46-jarige verdachte drie jonge kinderen hun vader ontnomen. De slachtoffers en nabestaanden zijn - geestelijk en lichamelijk - voor het leven getekend. Dat blijkt ook uit de verklaringen van de slachtoffers. Geen dag uit het leven van de overlevenden en nabestaanden is gelijk is aan de dagen voor het ongeval.

Kunnen de slachtoffers aanspraak maken op een smartengeldvergoeding?
Ja. De hoogte van de smartengeldvergoeding is (nog) niet bekend. Voor letselschade bedragen voorbeelden en een indicatie van letselschadebedragen, kunt u kijken op letselschade.nl. Onderstaand overzicht geeft per ernst van het letsel een indicatie van het letselschade bedrag. De smartengeld voorbeelden dienen slechts als leidraad:

• Gering letsel: tot €2.000
• Licht letsel: tot €3.500
• Matig letsel: tot €9.000
• Ernstig letsel: tot 21.000
• Zwaar letsel: tot €43.000
• Zeer zwaar letsel: tot €76.000
• Uitzonderlijk zwaar letsel: meer dan €76.000

Letselschade na ongeval?
Heeft u letsel opgelopen na een aanrijding of ongeval? Grote kans dat u aanspraak kunt maken op een immateriële vergoeding, ofwel: smartengeld voor de pijn en (psychische) ongemakken in het dagelijks leven. Bel onze helpdesk gratis op 0880 - 112 130. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.30 uur telefonisch bereikbaar. Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.

Bron: o.a. Rechtspraak.nl