Terug naar overzicht
± min

Teeven wil daders van bijvoorbeeld mishandelingen laten betalen voor de letselschade

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie wil voorkomen dat slachtoffers van een misdrijf schadevergoeding mislopen.

Hij heeft een wetsvoorstel gemaakt waardoor de Staat voortaan al tijdens het opsporingsonderzoek beslag kan leggen op het vermogen van een verdachte. Die kan zijn geld dan niet meer wegsluizen.

Bij een veroordeling beslist de rechter over een schadevergoeding. Slachtoffers worden altijd als eerste gecompenseerd. Eventuele restanten gaan naar de Staat.

Vast bedrag
Verder wil Teeven veroordeelden verplichten om per misdrijf een vast bedrag te betalen aan de Staat, om de rechtshulp aan slachtoffers te betalen.

De staatssecretaris heeft zijn plan voor advies naar verschillende organisaties gestuurd, zoals de politie, het Openbaar Ministerie en de Raad voor rechtspraak.

Spreekrecht
In een ander plan dat Teeven ook voor advies heeft verstuurd wil de staatssecretaris het spreekrecht van slachtoffers en nabestaanden in het strafproces uitbreiden.

Nu mag één nabestaande tijdens het proces spreken. Teeven wil dat maximaal nóg drie nabestaanden het recht krijgen om tijdens een zitting hun verhaal te doen. Het gaat dan om kinderen en ouders van het slachtoffer en andere familieleden waarmee het slachtoffer een hechte band had.

Ook als het slachtoffer geestelijk of fysiek niet in staat is om het woord te voeren mogen familieleden dat in de rechtszaal doen. Teeven wil niet dat het slachtoffer zich over de straf mag uitspreken. Dat is en blijft aan de rechter.

In het regeerakkoord staat dat het kabinet meer wil doen aan de positie van slachtoffers van misdrijven en hun nabestaanden.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=aBd76oEzn5A[/youtube]

Bron: NOS