Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± min

Tot zien(s) in 2012!

Tijdens de jaarwisseling 2011 is door alle Nederlandse oogartsen voor de derde keer het aantal en de ernst van oogletsels veroorzaakt door zelf afgestoken vuurwerk geregistreerd.

In vergelijking met voorgaande jaren is het aantal slachtoffers teruggelopen. Het totale aantal ogen met blijvend letsel blijft echter elk jaar stijgen. Vorig jaar zijn 16 ogen blind geworden waarvan 7 totaal verwijderd moesten worden. Bas de Clercq, oogarts in Het Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis: "Helaas blijft het totale aantal ogen met blijvend letsel ieder jaar stijgen en hoewel er dit jaar minder ogen blind zijn geworden door vuurwerk, is elk blind oog er nog steeds één teveel."

Stijging aantal ogen met blijvend letsel
In 2011 moesten 251 patiënten behandeld worden met letsel aan 307 ogen. Het aantal ogen met blijvend letsel stijgt dit jaar naar 117. In voorgaande jaren was dit 99 (2008/2009) en 115 (2009/2010). De helft van de patiënten is jonger dan 20 jaar en 90% van alle slachtoffers is van het mannelijke geslacht. 50% (126) stak zelf vuurwerk af en 50% (125) was omstander.

Om oogletsel te voorkomen stimuleert Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis het gebruik van vuurwerkbrillen. Vuurwerkbrillen zijn verkrijgbaar op de poliklinieken oogheelkunde in Dirksland en Hellevoetsluis voor een bedrag van € 3,00 per stuk. De opbrengst van de vuurwerkbrillen schenkt het ziekenhuis aan de stichting Lafilabumbu. Deze stichting zet zich in voor de allerarmsten in het Afrikaanse Burkina Faso.