Terug naar overzicht
± min

Véél botbreuken door uitglijden; gemeenten schieten te kort

6 januari 2010 - Naar verluid lopen veel mensen letsel op door het vallen op straat vanwege het slechte strooien door gemeenten.

Bij vrijwel alle ziekenhuizen in ons land komen gemiddeld tot driemaal zoveel mensen op de spoedeisende hulp langs, als gevolg van opgelopen letsel door valpartijen op straat. Het gaat vaak om botbreuken van de arm, elleboog, hand en pols. Bij oudere mensen wordt vaak knieletsel en heupletsel geconstateerd.

Gemeenten hebben een inspanningsverplichting en geen garantieverplichting voor het onderhoud van wegen, voet- en fietspaden. Veel gemeenten strooien alleen de hoofdwegen omdat men met een zouttekort kampt. Men heeft haar voorraad niet goed ingeschat of is te laat maatregelen gaan nemen om een te kort te voorkomen. Gemeente Utrecht is een van de gemeenten welke de kroon spant. In de binnenstad en in wijken is zeer slecht gestrooid waardoor veel ongevallen op het voet- en fietspad en niet hoofdwegen plaatsvindt. Bij een serieuze tekortkoming van de gemeenten is het wel degelijk mogelijk de gemeenten voor opgelopen letselschade aan te spreken.