Terug naar overzicht
± 0 min

Veilige Anti-RSI-software op een rijtje

Anti-RSI-software is een effectief middel om klachten bij uw personeel tegen te gaan. Sommige programma’s nemen de muiskliks over, andere waarschuwen als het tijd is voor een pauze. Een greep uit het aanbod.

Pauzesoftware

De simpelste anti-RSI-software doet weinig meer dan een eierwekker. Namelijk waarschuwen als het tijd is voor een pauze. RSI-breakreminder stelt u zelf naar eigen smaak in. Erg geavanceerd is het programma niet, maar het is wel gratis. Ook gratis te downloaden is het programma Arsio. Dit programma herinnert u aan het houden van micropauzes en langere rustpauzes.

Klikhulpen

Heel anders werken de ‘klikhulpen’. Die nemen het klikken met de muis over omdat ze ervan uitgaan dat RSI voornamelijk wordt verzorgd door de muis. Met Nib (het vroegere Mousetool) hoeft u de muis alleen nog maar op de goede plek te zetten. U kunt het programma 30 dagen gratis uitproberen, daarna kost het 75 euro.

Uitgebreide programma’s

RSI-Shield houdt in de gaten dat u niet te lang doortypt en biedt oefeningen aan om spanning te verminderen. Het kan ook veelvoorkomende handelingen van u overnemen. Dat kunnen muiskliks zijn, maar ook het typen van bepaalde woorden of stukken tekst. U doet het een keer voor en neemt zo een ‘macro’ op die op afroep wordt afgespeeld. De pauzes worden door RSI-Shield op intelligente wijze gedoseerd. Wie hardleers is, kan het programma zeer streng laten optreden. Het programma kost 19,98 per licentie (twee maanden gratis testen).

Workpace onderwerpt u aan een doordacht regime van kortere en langere pauzes door alle muis- en toetsenbordactiviteit te registeren. Ook de snelheid waarmee u werkt, wordt in de gaten gehouden. Want bij snel typen ontstaat in de meeste gevallen ook meer stress. Tijdens de pauzes worden gerichte oefeningen getoond om de opgebouwde spanning te laten afnemen. Hier hangt een prijskaartje aan van 39,00 euro per licentie (een maand gratis proberen).

Ook de Beeldschermtachograaf houdt de verrichte computerhandelingen nauwlettend in de gaten. Met oefeningen en tips worden uw mensen in de verplichte rustpauzes geattendeerd op hun houding en werkdruk, werkplek en werktechniek. Prijzen: vanaf 40,50 euro (een tot vijf licenties) te koop, bij afname van meer licenties wordt dit bedrag steeds lager.