Terug naar overzicht
± min

Verkeerstekens krijgen andere kleuren ten behoeve van kleurenblinden!

Uit gegevens zou blijken dat circa 700.000 Nederlanders kleurenblind zijn, waarbij het overgrote deel mannen zijn. Deze handicap kan voor gevaarlijke situaties op de weg zorgen.

Onze huidige minster van Infrastructuur mw. Schultz van Haegen zal, zoals het er thans naar uitziet, aanstaande vrijdag bekend maken dat veel verkeerstekens zullen worden aangepast. Het probleem dat zich voordoet met de huidige tekens is dat veel kleurenblinden bepaalde kleuren op borden niet kunnen onderscheiden. Zo zien bepaalde mensen die kleurenblind zijn een rood-blauw stopverbod als een onduidelijke grijze massa. Maar ook voorrangspijlen op borden voor een wegversmalling vallen soms moeilijk af te lezen. Natuurlijk zijn er gradaties in kleurenblindheid, maar toch...!

Met het aanbrengen van een wit biesje langs de kleurenvelden zou het probleem op te lossen zijn. Minister Schultz neemt de borden onder handen op verzoek van adviesbureau Blind Color. Volgens dit adviesbureau zullen de nieuw te plaatsen borden, hetgeen volgend jaar van start zou moeten gaan, ook voor niet kleurenblinden, een verbetering van het onderscheid in kleuren geven. Dit zou ook gelden voor mensen die niet kleurenblind zijn.

Naast de borden zullen ook de Matrixborden onder handen genomen worden. Hierover volgt nog nader bericht.