Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± min

Verwachte golf aan letselschade slachtoffers door vuurwerk!

In veel landelijke dagbladen en regionale kranten vielen de afgelopen dagen artikelen te lezen over een verwachte golf aan letselschade slachtoffers door vuurwerk. De kans dat er zelfs doden gaan vallen door vuurwerk dit jaar is erg groot, aldus de Stichting Maatschappij Veiligheid en Politie (SMVP). Mr Pieter van Vollenhoven geeft leiding aan deze stichting die een alarmerend onderzoekrapport naar buiten bracht.

De oorzaak van de verwachte stijging zou gelegen zijn in het feit dat er een toename is te bespeuren in de kracht van het consumentenvuurwerk en er steeds meer en zwaarder illegaal vuuurwerk beschikbaar komt. De onderzoekers geven zelfs bepaald knalvuurwerk het predikaar explosief en waarschuwen ook voor dronkene mensen die vuurwerk (proberen) af te steken.

Nu zou 'slechts' 20% van de letselschade slachtoffers door vuurwerk, te maken hebben gehad met illegaal vuurwerk, maar enige duidelijkheid over deze cijfers zien wij (red.)  niet. Aldus het SMVP zou er meer naar een politieke oplossing gezocht moeten via Brussel om het gevaarlijke vuurwerk te bestrijden. Er wordt geschat dat slechts maximaal 10% van het illegale vuurwerk wordt opgespoord.

Het is kinds eenvoudig zwaar en illegaal vuurwerk via de post vanuit het buitenland (of zelfs vanuit Nederland) te bestellen. Er is geen haan die er naar kraait. Ook bij onze oost- en zuiderburen is het zwaardere vuurwerk gewoon in winkels en zelfs bij supermarkten te koop. Bij de Lidl in Duitsland, zelfs vlak over de grens, is het in een boodschappenwagentje op te halen voor veel lagere prijzen dan hier in Nederland. Toch blijken de landen als Spanje en een aantal Oost-Europese landen de koploper te zijn in de import vanuit China van zeer zwaar vuurwerk.

De SMVP doet in haar rapport een aantal aanbevelingen. Zo vindt zij dat het beter is als vuurwerk pas vanaf 22.00 uur op oudjaarsdag wordt afgestoken in plaats van 10.00 uur. Voorts vindt zij dat er een betere coördinatie en communicatie moet plaatsvinden tussen hulpverleners en last but not least zou er een accijns moeten komen op vuurwerk om vanuit een daarvoor bestemd fonds mee e betalen aan de schade die door vuurwerk wordt aangericht. Alsdus ons (red.) zou dat betekenen dat er alleen maar een toename zal zijn van dan nog goedkoper vuurwerk uit de ons omringende landen, c.q. van ver daar buiten.

Het SMVP ziet een totaalverbod op vuurwerk niet zitten, omdat daarvoor naar haar stellige overtuiging geen draagvlak bestaat binnen de Nederlandse bevolking.