Terug naar overzicht
± min

Pas op! Het (fiets)ongevallen seizoen is in aantocht

In de wintermaanden gebeuren meer verkeersongevallen met fietsers en voetgangers dan in de rest van het jaar. Dat blijkt uit een analyse van De Nationale Politie, het Verbond van Verzekeraars en verkeerskundig ict-bureau VIA.

In de wintermaanden zijn voetgangers vier tot vijf maal vaker betrokken bij verkeersongevallen dan in het voorjaar en de zomer. Ook het aantal fietsongevallen neemt met factor drie toe. Dat blijkt uit cijfers van de politie uit de periode 2014-2016.

Voetgangers zijn waarschijnlijk nog vaker betrokken bij ongevallen. Maar veel incidenten met voetgangers worden niet gerapporteerd. Als twee auto’s bij een aanrijding zijn betrokken, moet altijd de verzekering worden verwittigd. Daarom zijn die cijfers betrouwbaarder.

Leestip!
Meer ongevallen met letselschade door wintertijd

Weersomstandigheden
De weersomstandigheden in de wintermaanden zijn natuurlijk de grote boosdoener. Sneeuw, ijs, ijzel en mist kunnen het verkeer flink ontregelen. Vooral in november gebeuren er relatief veel ongelukken. Met name voetgangers en fietsers zijn hiervan de dupe.

Slachtoffers van verkeersongevallen:

  • Mensen die 's avonds laat nog even hun hond uitlaten.
  • Tieners die onverlicht terugkomen van de sportclub of muziekles.

In beide situaties is het gebrek aan (goede) verlichting de boosdoener. Mensen denken volgens het Verbond van Verzekeraars te snel: het is een klein stukje, verlichting is niet nodig. Veel weggebruikers zijn zich niet bewust van de slechte zichtbaarheid van zichzelf en andere weggebruikers in de donkere maanden.

Leestip!
Meer kans op letselschade door fietser zonder licht

Verkeersongevallen voorkomen
Het advies van De Nationale Politie, het Verbond van Verzekeraars en verkeerskundig ict-bureau VIA aan verkeersdeelnemers:

  • Neem maatregelen om goed zichtbaar de weg op te gaan in de wintermaanden
  • Denk aan verlichting op de fiets en het dragen van reflecterende materialen. Veilig Verkeer Nederland en de Hema hebben hiervoor speciaal 'Be Seen’ ontwikkeld. Dit is een kledinglijn met reflecterende elementen.

Leestip!
Meeste verkeersongevallen bij kinderen gebeuren dichtbij huis

Letselschade door (fiets)ongeval?
Bel gratis onze helpdesk op 0880 - 112 130. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Wij beantwoorden vrijblijvend uw vragen over uw fietsongeval, het claimen van een schadevergoeding en het inschakelen van juridische hulp. Buiten openingstijden kan u uw fietsongeval melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.