Terug naar overzicht
± min

Voetgangersairbag in Volvo voorkomt/vermindert letselschade bij aanrijding

Wij hebben u eerder bericht over de op handen zijnde ontwikkeling bij Volvo: de voetgangers airbag. Het doel van deze airbag, die zich onder de motorkap van een auto bevindt, is om bij onverhoopte aanrijdingen tussen een voetganger en een auto, er aan bij te dragen dat ook voetgangers geen, maar het liefst zo min mogelijk, letselschade oplopen.

Deze zogenaamde voetgangersairbag bevond zich toen nog in de ontwikkelingsfase bij Volvo. Maar deze nieuwste vorm van airbag, die moet bijdragen aan zo min mogelijk letselschade gevallen, is nu voor het eerst geïntroduceerd in het nieuwste model V40 van Volvo. Het zal nog wel even duren voordat de auto met deze airbag in ons land verkrijgbaar is, maar Australië heeft de primeur gekregen van Volvo.

De zogenaamde voetgangersairbag werkt als volgt. In de voorbumper van de auto zitten speciale sensoren die kunnen detecteren wanneer de auto met een voetganger in botsing komt. In hondersten van seconden wordt de airbag, die zich onder de motorkap bevindt, direct onder de voorruit, opgeblazen en de motorkap wordt hierbij schuin opgetild. Dit laatste aspect dient er voor te zorgen dat een voetganger zo zacht mogelijk met zijn of haar hoofd of lichaam op de airbag belandt bij een onverhoopte aanrijding.

De ontwikkeling van de voetgangersairbag is ook van belang voor de ontwikkeling van een fietsersairbag waar in Nederland aan wordt gewerkt. Met medefinanciering van het ministerie van IenM wordt door TNO onderzocht wat de potentie zou kunnen zijn van zo’n fietsersairbag. Die doet dat samen met Autoliv, wereldleider op het gebied van airbags. Dat leidde tot een reeks botsproeven om de werking van de fietsersairbag te onderzoeken en te optimaliseren. Daarbij is gebleken dat wanneer je maatregelen om voetgangers te beschermen net iets slimmer opzet, je ook de fietsers kunt beschermen zonder dat dit tot extra kosten leidt. Verwacht wordt dat de reductie van de ernst van het hoofdletsel door zo’n fietsersairbag met een factor vijf kan worden gereduceerd. Wij brachten hierover eerder verslag uit op onze site. Zie ons eerder artikel d.d. 14 november 2012 .

Hieronder treft u een kort filmpje aan van de werking van de voetgangersairbag:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=tyvWhJhLL6g