Terug naar overzicht
± min

Volvo onderneemt veel om letsel en schaden te voorkomen!

Volvo heeft haar doelstellingen voor 2020 bekend gemaakt. Een constructeur van het Zweedse automerk Volvo legt eens te meer de nadruk op veiligheid en probeert het aantal slachtoffers van ongevallen op de weg met dieren te beperken. Zodat er vanaf nu tot 2020 niemand aan het stuur van een nieuwe Volvo zwaargewond zal raken.

Radardetector en infraroodcamera in dienst van de veiligheid
Een team van Volvo Car Corporation heeft aan boord van een Volvo V70 zo elanden, herten en rendieren in een dierenpark gefilmd om hun gedrag vast te leggen en een aangepast detectiemodel te ontwikkelen. Dit nieuwe veiligheidssysteem dat gebaseerd is op een technologie die gelijkaardig is aan dat dat voetgangers detecteert, bestaat uit 2 delen: een radardetector en een infraroodcamera die dieren detecteert. De technologie werkt natuurlijk in het donker aangezien het grootste deel van ongevallen met dieren ’s nachts gebeurt.

Een Volvo die reageert op dierengedrag
Praktisch gezien gaat er een geluidsalarm af als er een dier op het traject van een voertuig komt. Als de bestuurder niet reageert, dan remt het voertuig automatisch af. En als de impact niet meer vermeden kan worden, dan verzekert het systeem toch een maximaal remvermogen om de gevolgen van het ongeval te beperken.

Botsingen met dieren: een niet te verwaarlozen doodsoorzaak
In Zweden vinden elk jaar meer dan 40.000 ongevallen plaats waarbij een dier betrokken is. En in de Verenigde Staten zijn er van 1993 tot 2007 niet minder dan 2.499 mensen gestorven in die omstandigheden. Een grote uitdaging dus voor Volvo die er een van zijn paradepaardjes van maakt op het vlak van automobiele veiligheid.