Terug naar overzicht
± min

Vooralsnog geen smartengeld voor gedupeerden chroom-6

Oud-medewerkers van Defensie die werden blootgesteld chroom 6 zijn vooralsnog geen stap verder nu de rechtbank de zaak niet ontvankelijk heeft verklaard. 5 vragen en antwoorden over de zaak rond de kankerverwekkende stof.

Wat is de uitspraak van de rechter?
De rechtbank in Maastricht heeft de zaak over de schadelijke stof niet ontvankelijk verklaard. Volgens advocaat Bedaux vindt de rechter dat de kwestie bij de bestuursrechter had moeten worden aangekaart, omdat het hier gaat over ambtenaren.

Hoe gaat het nu verder?
Het vonnis betekent dat het civiele proces stopt. Bedaux noemt de beslissing van de rechtbank ‘teleurstellend’ en ‘onterecht’, onder meer omdat hij ook personen vertegenwoordigt die geen ambtenaar zijn. Hij bekijkt nu of hij in hoger beroep gaat tegen de uitspraak of dat hij alsnog naar de bestuursrechter stapt.

Waarom eisen oud-medewerkers van Defensie smartengeld?
Oud-medewerkers van Defensie eisen smartengeld omdat zij bij verfwerkzaamheden in Limburg zijn blootgesteld aan de kankerverwekkende stof chroom-6. Duizenden medewerkers van het ministerie werkten jarenlang met verf met hoge concentraties van de giftige stof. Meer dan honderd van hen meldden zich bij advocaat Rob Bedaux met gezondheidsklachten. Bedaux vertegenwoordigt de groep, waaronder ook nabestaanden van overledenen.

Leestip!
Dit is wat we weten over letselschade door chroom 6

Wat voor letselschade hebben de oud-medewerkers van Defensie?
De medewerkers die zijn blootgesteld aan chroom-6 hebben een waslijst aan klachten, zoals afbrokkelende nagels, jeuk over het hele lichaam en verschillende soorten kanker. Volgens Bedaux zijn 111 oud-werknemers van Defensie overleden als direct gevolg van het werken met chroom-6. In totaal zijn duizenden mensen blootgesteld aan de stof.

Leestip!
Oud-medewerkers stellen Defensie aansprakelijk voor letselschade

Om hoeveel smartengeld gaat het?
Bedaux wil smartengeld van minstens 9.000 euro voor de mensen die hij vertegenwoordigt. Dit zijn oud-medewerkers die buiten die coulanceregeling vallen die het ministerie van Defensie eerder al heeft ingesteld. Volgens deze coulanceregeling komen werknemers die langer dan twaalf maanden met chroom-6 hebben gewerkt in aanmerking voor een vergoeding tussen de 3.000 en 15.000 euro. Inmiddels hebben 286 betrokkenen een vergoeding gekregen op basis hiervan.

Leestip!
Smartengeld bedrag van negenduizend euro om werken met chroom 6

Bronnen: NOS / NRC

Gratis hulp en advies
Wij beantwoorden graag uw vragen over smartengeld voorbeelden, het claimen van smartengeld of het inschakelen van een letselschadebureau. Bel onze helpdesk gratis op 0800–0112. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.