Terug naar overzicht
± min

Voorkom (ernstig) letsel! Draag een valhelm tijdens uw wintersport!

3 februari 2010 - Letsel komt veelvuldig voor tijdens de wintersport. De letselschade vervolgens verhalen is dan weer een andere tak van sport. De zogenaamde gipsvluchten zijn een ieder wel bekend, maar wist u dat een skiër of snowboarder al snel met een gemiddelde snelheid van ongeveer 45 km/uur naar beneden 'stormt'?

Uit onderzoek is gebleken dat bij 12% van de ski-ongelukken hoofdletsel voorkomt. Bezien we de gegevens omtrent de ongevallen bij kinderen dan blijkt zelf dat bij 15% van alle ongevallen hoofdletsel is ontstaan, hetgeen vaak simpel te voorkomen is door het dragen van een valhelm. De ongevallen behelsen niet zozeer valpartijen, maar juist botsingen met anders pistegebruikers.

De bovengenoemde percentages lijken laag maar hoofdletsel is wel verantwoordelijk voor het meest significante deel van alle ongevallen met ernstig tot zeer ernstig letsel. Als daarbij het besef bestaat dat circa 85% van al de hoofdletsels simpelweg te voorkomen was geweest door het dragen van een goede valhelm, dan bezint men nu, eer men begint, lijkt ons.

In Europa lopen wij stevig achter als wij het gebruik van de skihelm vergelijken met het gebruik in Canada en Amerika, waar e.e.a. al sterk is ingeburgerd. Europa probeert de achtertand in te lopen. Maakt men gebruik van een skischool, dan is vaak het dragen van een helm al verplicht. Dit zijn in ons land nog geen wettelijke verplichtingen.

In sommige landen is de skihelm al wettelijk verplicht, zoals in Italië en Spanje voor kinderen tot 14 jaar. Met ingang van het seizoen 2009/2010 is voor kinderen tot 15 jaar in heel Oostenrijk de valhelm verplicht. Ouders zijn er voor verantwoordelijk en de politie controleert op de piste. Inmiddels is wel duidelijk geworden dat de piste-politie nog géén bekeuringen uitdeelt tot het seizoen 2012; het blijft bij waarschuwingen. Hoe hoog de boetes per 2012 worden, is nog niet bekend.

Hoe dan ook... de redactie van letselschade.nl wenst iedereen die er op uittrekt een hele fijne en vooral veilige wintersportvakantie!