Terug naar overzicht
± min

Voorkom hoofd- en hersenletsel. Draag een ski-helm

Oktober, start van het wintersportseizoen. Letselschadevrij op wintersport begint met een goede voorbereiding. In deel een van deze winterportserie: Voorkom hoofd- en hersenletsel door het dragen van een ski-helm.

Hoofd- en hersenletsel als gevolg van het niet dragen van een ski-helm variëren van een open wond of een hersenschudding tot ernstig hersenletsel zoals een schedelbasisfractuur. Deze blessures zorgen vaak voor langdurige, nadelige gevolgen.

Nadelige gevolgen van hersenletsel zijn:

  • concentratieverlies
  • geheugenverlies
  • problemen met zien, horen, ruiken en voelen
  • sneller geïrriteerd raken
  • sneller vermoeid raken
  • chronische hoofdpijn.

Hoofd- en hersenletsel als gevolg van een ski-ongeval kunnen dus langdurig narigheid opleveren. Redenen genoeg om een ski-helm te dragen tijdens het skiën. Een helm verkleint namelijk de kans op (ernstig) hoofd- en hersenletsel bij een val of een botsing. Als je hoofd na een val in contact komt met een bepaald oppervlak, dan vermindert een helm de gevolgen. Deze bevat een polystyrene (piepschuim) schaal die de klap verdeelt over een groter oppervlak. De helm beschermt zo tegen (ernstig) hoofd- en hersenletsel en open wonden.

Waar moet u nu op letten bij de aanschaf van een ski-helm?

Laat u adviseren door een deskundige
Er zijn verschillende soorten en maten skihelmen op de markt. Let op dat u daadwerkelijk een ski-helm koopt. Bij de helm zit altijd een bijsluiter waarin staat voor welke sport en voor welk risico hij is ontwikkeld. Ook in prijs is de variatie groot. De prijs zegt echter niets over de veiligheid, alle helmen moeten namelijk voldoen aan dezelfde veiligheidscriteria.

Neem de tijd
De helm moet comfortabel zitten. Pas daarom verschillende merken met verschillende pasvormen. Heeft u lang haar? Draag het haar bij voorkeur los of in een lage staart. Weten of de helm in combinatie met uw skibril goed past? Zet gerust uw skibril even op tijdens het passen. Let bij de aanschaf op de norm. Een goede ski-helm voldoet aan de norm EN 1077. Helmen die voldoen aan deze norm zijn uitvoerig getest en bieden optimale bescherming, specifiek bij het skiën. Er zijn ook skihelmen in de handel met het EN 1078 keurmerk, maar dat is een lichtere norm (voor fietshelmen).

Kies de juiste maat
De helm moet goed passen en mag niet te groot of te klein zijn. Een te grote helm verschuift hij bij een val. De achterkant van de helm mag de nek niet raken. U verliest dan het beschermende effect waardoor de helm onveilig is. Een te kleine helm gaat knellen en zorgt voor hoofdpijn. Blijft de helm goed zitten terwijl u uw hoofd schudt, dan is dat de juiste maat. Let op dat de verkoper uw hoofdomtrek meet met een meetlint (horizontaal om het wijdste deel van uw hoofd; iets boven uw wenkbrauwen).

Check de pasvorm
Uw helm moet een goede pasvorm hebben. Er zijn twee pasvormen verkrijgbaar: ovaal en een wat ronder model. Welke voor u geschikt is, is afhankelijk van de vorm van uw hoofd. Een goed passende helm zit als een tweede huid. Zet de helm horizontaal op het hoofd (niet naar voren of naar achteren) en zorg dat het bandje van de helm niet in uw huid snijdt en dat u de sluiting eenvoudig met één hand vast en los kan maken.

Zorg dat u genoeg hoort
Test tijdens het passen ook goed of u de omgevingsgeluiden nog kunt horen.

Kies voor een lichte ski-helm

Hoe lichter de helm, hoe prettiger deze zit. En hoe prettiger het draagcomfort.

Pas op met tweedehands ski-helmen
Koopt u liever een tweedehands ski-helm? Let dan goed op beschadigingen. Koop de helm alleen als u zeker weet dat hij niet beschadigd is door bijvoorbeeld een val. Koop geen helmen die ouder zijn dan vijf jaar.

Bron: veiligheid.nl

Gratis hulp en advies
Wij beantwoorden graag uw vragen over ongevallen met letselschade als gevolg van een ski-ongeval. Bel onze helpdesk gratis op 0880 - 112 130. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.