Terug naar overzicht
± 0 min

Voorkom letsel door te lang zonnen!

Het is iedereen wel bekend dat lang zonnebaden niet goed is voor de huid en dat bij buitensporig lang zonnen zelfs ernstige schade kan toebrengen.

Naast de nodige huidproblemen kan ook een zogenaamde zonnesteek ontstaan. Om letsel te vorkomen geven wij onderstaand een aantal belangrijke zonnetips om zo onbezorgd van de zon te kunnen genieten en daarmee uw vakantie. Let hierbij goed op uw huidtype. Het is goed te weten dat naast de nodige zonnebrandcrèmes ook UV beschermende kleding te koop is; vooral voor kinderen. Kinderen zijn immers extra gevoelig voor UV straling

UV staat voor Ultraviolette straling. Dat zijn onder andere de stralingen van de zon. Een deel van de straling van de zon wordt in de ozonlaag opgenomen. De UV straling heeft bij een niet al te langdurige blootstelling aan de huid zelfs een ontstekingremmende werking. Zelfs dermatologen schrijven bij bepaalde soorten huidaandoeningen zelfs UV therapie voor. Bij een te lange blootstelling, waarbij de duur bepalend is voor het type huid, kan de straling zelfs zeer schadelijk zijn. Bij de bepaling van de zonnebrandcrème is het ook goed te kijken naar de beschermingsfactor van het UV type. UV-A (lange golf licht) is zwakker dan UV-B (kortgolvig licht) maar kan ook bij langdurig zonnebaden tot ernstige verbrandingen leiden.

Het is, zoals gezegd, eerst goed te bepalen welk type huid u heeft:

Huidtype I         verbrandt altijd, wordt niet bruin

Huidtype II        verbrandt meestal, wordt een beetje bruin

Huidtype III       verbrandt zelden, wordt goed bruin

Huidtype IV      verbrandt nooit, wordt diep bruin (mediterrane type huid)

Huidtype V       Aziatisch type huid

Huidtype VI      Negroïde type huid

Zie hieronder de tabel met advies:

Zoals wel duidelijk uit bovenstaand overzicht mag blijken, zijn de eerste twee huidtypen het meest gevoelig voor de zon terwijl de laaste twee het langer in de zon kunnen uithouden en minder risico op huidkanker oplopen. Let goed op, dan is onbezorgd zonnen mogelijk; zeker met een goede zonnebrandcrème.

Bescherm kinderen Extra:

Zijn uw kinderen jonger dan 12 maanden, dan kunt u hen het beste uit de zon houden. Anderen kinderen kunnen het beste niet aan de zon worden blootgesteld tussen 12.00 uur en 15.00 uur omdat dan de straling het felst is. Gebruik minimaal factor 30 oor kinderen en bedenk dat als ze in het water hebben gespeeld, ze weer opnieuw ingesmeerd moeten worden; ook als de zonnebrandcrème zogenaamd waterproof is, verdwijnt door het water toch een deel van de beschermde factor!