Terug naar overzicht
± 0 min

Skivakantie leidt dit seizoen tot meer (en ernstiger) letsel ooit

Gaat u binnenkort op skivakantie? Pas op voor letsel: dit wintersportseizoen zijn er niet alleen meer ongevallen met wintersporters, ook de ernst van het letsel neemt toe.

Tot nu toe kwamen dit wintersportseizoen ongeveer zeshonderd meldingen van ongelukken met letselschade binnen. Dat is tien procent meer ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Wintersporters kampen vooral met:

  • Gebroken (onder-)benen.
  • Schouderbreuken.
  • Kniebandletsel.

Volgens alarmcentrale Eurocross Assistance zijn de cijfers opvallend. Eurocross heeft de indruk dat niet alleen het aantal wintersporters dat letsel tijdens de skivakantie oploopt toeneemt, ook de aard van het letsel wordt steeds ernstiger. Naast gebroken benen, schouderbreuken en kniebandletsel, ziet Eurocross ook veel wintersporters met:

  • Bekkenbreuk.
  • Gescheurde milt.
  • Wervelfractuur

Oorzaak toename letsel
Hoe kan het dat de ernst van letsels toeneemt? Komt het door de matige sneeuw en ijzige pistes aan het begin van het wintersportseizoen? De toegenomen drukte op de pistes? Of werkt de helm (die wel zwaar hoofdletsel voorkomt, maar de rest van het lichaam niet beschermt) misschien roekeloos gedrag in de hand? Een pasklaar antwoord is er niet. Daarom start Eurocross Assistance in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum een onderzoek naar de oorzaken van de toename.

Topdrukte in skivakantie
De verwachting is dat het aantal letsels de komende weken nog verder zal toenemen. Tijdens de voorjaarsvakantie gaan ongeveer 400.000 Nederlanders op skivakantie. Nadeel is ook dat de Oostenrijkse en Duitse carnavalsvakantie (gedeeltelijk) samenvalt met de Nederlandse voorjaarsvakantie, waardoor niet alleen topdrukte op de wegen, maar ook op de pistes wordt verwacht.

De mensen die nog op skivakantie gaan, wensen wij natuurlijk een fijne wintersport. Draag een helm en kijk goed uit, zeker op de populaire pistes. Skiërs en snowboarders glijden en tuimelen om je heen. Sommigen razen snoeihard langs, anderen draaien langzame, korte bochten of draaien onverwacht een lange bocht. En last but not least:  lees nog even voor vertrek de piste regels van de FIS (Fédération Internationale de Ski).

10 piste-regels om de piste veilig te houden:

1. Houd rekening met anderen
Iedereen die zich op een piste beweegt, zorgt dat hij een ander niet in gevaar brengt of schade berokkent. Houd dus rekening met anderen. Zelfs al houden deze personen zich niet aan de regels.

2. Beheers snelheid en -stijl
Iedere skiër of snowboarder moet op tijd kunnen stoppen of uitwijken. Hij moet zijn snelheid en wijze van skiën aanpassen aan zijn skivaardigheid, de conditie van de piste, de sneeuw- en weersomstandigheden, alsook aan de drukte op de piste. Laat u niet opjutten door beter skiënde of boardende partners. Ski of board niet harder dan u aan kan, en neem alleen pistes die in uw vermogen liggen. Stop met skiën of boarden als u moe bent of een glaasje opheeft.

3. Geef skiërs en snowboarders voor u voorrang
De van achter komende skiër of snowboarder moet zijn skispoor zo kiezen, dat hij skiërs voor zich niet in gevaar brengt. Iedereen die onder u skiet heeft voorrang. Ski of board niet vlak langs mensen, houd rekening met iedereen en kijk ver vooruit.

4. Hinder anderen niet bij het inhalen
Op de piste mag u aan alle kanten inhalen. Maar let op: de skiër of snowboarder die u inhaalt mag op geen enkele manier gehinderd worden of in gevaar gebracht worden.

5. Let goed op met stoppen en (weer) invoegen
Ga na een stop niet zomaar de piste op. Voeg net als bij het autorijden zorgvuldig in. Let op skiërs en snowboarders die van boven (achter) komen en onder (voor) u de piste afgaan. Kijk overal om u heen of u anderen niet tot last bent als u (plotseling) weer verder skiet of boardt.

6. Ga niet stilstaan op lastige plaatsen
Vermijd stilstaan of liggen op smalle en/of onoverzichtelijke plaatsen. Bent u gevallen? Maak (indien mogelijk) zo snel mogelijk de plaats weer vrij. Ziet u iemand die op een onoverzichtelijke plek ernstig ten val is gekomen, waarschuw skiërs en snowboarders die naar beneden komen. Maak een 'kruis' met twee ski's op de pistes en blijf bij de gevallen persoon.

7. Klim of wandel niet in het midden van de piste
Een skiër of snowboarder die klimt of te voet afdaalt, mag dit alleen aan de zijkant van de piste doen. Let op bij kruisingen en zorg ervoor dat u goed zichtbaar bent.

8. Houd waarschuwingsborden in de gaten
Markeringen en waarschuwingsborden staan er niet voor niets. Iedere skiër en snowboarder dient de borden in acht te nemen. Ook opmerkingen van het veiligheidspersoneel moet direct in acht worden genomen. Het is tenslotte ook voor uw eigen veiligheid.

9. Ski-0ngeval? Verleen (eerste) hulp
Bij een ongeval is iedereen verplicht hulp te verlenen. Denk aan het waarschuwen van de reddingsdienst, het verlenen van eerste hulp. Zorg dat het slachtoffer de aanstormende skiërs het slachtoffer kunnen ontwijken.

Gratis hulp en advies
Wij beantwoorden graag uw vragen over ongevallen met letselschade als gevolg van een ski-ongeval. Bel onze helpdesk gratis op 0800–0112. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.