Terug naar overzicht
± min

Zelfrijdende auto roept vragen op over verzekeren tegen letsel

De Engelse vergelijkingssite Gocompare.com verwacht dat mensen zonder zelfrijdende auto hogere premies zullen gaan betalen. De zelfrijdende auto rijdt mogelijk veiliger dan een auto met een ervaren chauffeur achter het stuur. De auto zou minder abrupt remmen en optrekken en houdt beter afstand tot zijn voorligger. De kans op ongelukken met letsel neemt daarmee af.

Tom Lewis, hoofd innovatie van Gocompare.com, verwacht dat er een tijd komt waarin mensen die niet kiezen voor een zelfrijdende auto, worden gestraft met een hogere verzekeringspremie. Lewis: “Het is duidelijk dat deze technologie gebruikelijker gaat worden en als branche moeten we met onze tijd mee en ervoor zorgen dat we de juiste producten en polissen klaar hebben.”

Aansprakelijkheid

Op de kortere termijn kijkt Lewis naar de potentiële problemen op het gebied van aansprakelijkheid, mocht een botsing met een zelfrijdende auto ontstaan. Lewis: “Vragen over de aansprakelijkheid in het geval van een botsing moeten opgelost worden. Moet de eigenaar van de zelfrijdende auto een verzekering regelen, of wordt de fabrikant aansprakelijk gehouden in geval van een aanrijding met lichamelijk letsel?” In voorkomende gevallen zal de eigenaar c.q. passagier geen enkele invloed hebben op de keuzes die de auto maakt. De nieuwe modellen zelfrijdende auto’s hebben zelfs geen ‘echt’ stuur, gaspedaal of rem meer. Is het dan wel redelijk om de persoon in de auto aansprakelijk te houden voor lichamelijk letsel bij zichzelf of de perso(o)n(en) in de andere auto?