Terug naar overzicht
± min

Zo bereikt u zonder (letsel)schade uw vakantiebestemming

Zonder al teveel vertraging en (letsel)schade uw vakantiebestemming bereiken? Een goede voorbereiding is het halve werk.

Er wordt topdrukte verwacht op de wegen richting de Alpen. Vanwege de goede sneeuwcondities in de wintersportgebieden zal er veel meer verkeer zijn op de route ernaar toe. Bijna 2 miljoen Nederlanders gaan dit jaar met kerst met vakantie. Ongeveer de helft daarvan brengt de kerstdagen in het buitenland door. Favoriet zijn de zonvakantie, wintersport of een stedentrip. Wie dit jaar op wintersportvakantie gaat, heeft geluk. Er ligt overal al een flink pak sneeuw. Enige nadeel is dat er door de grote drukte en het winterse weer meer kans is op ongevallen met letselschade.

Hoe kunt u het risico op een verkeersongeval verkleinen? 7 tips:

Ga uitgerust op weg

De meeste mensen die op vakantie gaan, zijn niet uitgerust. Ze hebben hard gewerkt om alles voor de vakantie af te krijgen. Bestuurders zijn hierdoor minder alert. Zorg daarom dat u vermoeidheidssignalen goed in de gaten houdt en zo snel mogelijk een parkeerplaats opzoekt als u het volgende merkt:

 • knikkebollen en voortdurend 'zware ogen' hebben
 • voortdurend gapen;
 • concentratieverlies;
 • de laatste paar kilometers niet meer kunnen ‘herinneren’;
 • verkeersborden constant over het hoofd zien.

Houd rekening met weersomstandigheden en wegcondities
Bij regen en sneeuwval bijvoorbeeld dient u als bestuurder het rijgedrag aan te passen en de snelheid te verminderen. Houd andere weggebruikers in de gaten en ga er niet vanuit dat u overal voorrang krijgt, voorrang wordt verleend.

Leestip!
Zonder letsel de winter in

Houd u aan de maximum snelheid
Zowel binnen en buiten de bebouwde kom. Rijd 30 en 50 waar dit is toegestaan. Ook buiten de bebouwde kom is het gevaarlijk om harder dan 80 km te rijden, vooral op wegen waar het overzicht niet goed is.

Voorkom bumperkleven
Te dicht op uw voorganger rijden is vragen om problemen. Met veel verkeer verhoogt u de kans op een ongeval met (letselschade). Bumperkleven wordt overigens zwaar beboet.

Waarschuw bij file achter opkomend verkeer
Ziet u dat er (plotseling) een file ontstaat, waarschuw dan achter opkomend verkeer met uw gevarenlichten. Rijdt u al in de file, blijf dan zoveel mogelijk in dezelfde rijbaan rijden. Met het wisselen van rijstrook kunt u iemand over het hoofd zien in uw dode hoek. Constant wisselen van rijsstrook zorgt bovendien vaak voor ergernissen bij mede weggebruikers.

Houd uw auto in goede conditie
Laat periodiek uw auto keuren. Dit wordt gedaan tijdens de periodieke APK-keuring. Niet alleen deze keuring is belangrijk, maar ook periodiek onderhoud aan de auto door de dealer of een vakkundige garage. 3 aandachtspunten zijn:

 1. Banden: Laat de banden controleren, zodat er voldoende profiel aanwezig is. Het minimum profiel maakt een band nog niet veilig.
 2. Remmen en stuur: Laat uw remmen controleren en de stuurinrichting.
 3. Veiligheidsgordels: Het is meer dan eens bewezen dat het dragen van de veiligheidsgordel letsel kan voorkomen en/of aanzienlijk kan beperken.

Bel hands-free
Bellen in de auto zonder bluetooth verbinding of carkit is levensgevaarlijk. Op niet hands-free bellen in de auto staat bovendien een hoge boete. Maar ook al belt u hands-free dan neemt de concentratie af. Door verminderd reactievermogen heeft u minder in de gaten wat er om u heen gebeurt. Beperk telefoongesprekken dus zoveel mogelijk.

Leestip!

Smartphonegebruik voornaamste oorzaak verkeersongevallen

Hoe kunt u stilstaan en vertraging door pech verminderen?
Stilstaan en vertraging in het buitenland is lastig en vervelend, maar is voor een deel te voorkomen door u vooraf, goed te laten informeren door verkeersinformatiesites zoals de ANWB. Op die manier kunt u stilstaan en vertraging door pech verminderen. De grootste druktes worden verwacht in:

 1. Duitsland: vooral op zaterdag 23 december worden hier veel files verwacht. Ook tweede kerstdag zal het druk zijn op de routes naar de skigebieden. Door de grenscontroles aan de Duitse kant moet het verkeer vanuit Oostenrijk bij Salzburg en Kiefersfelden op drukke reisdagen rekening houden met een half uur tot een uur vertraging.
 2. Frankrijk: op de wegen naar de Franse wintersportplaatsen wordt het op de zaterdagen 23 en ook 30 december erg druk. De piek ligt tussen 09.00 en 12.00 uur. Vooral op de laatste kilometers naar de wintsportplaatsen loopt de reistijd flink op.
 3. Oostenrijk: ook hier wordt het zaterdag 23 december dringen op de wegen naar de skigebieden. Door de grenscontroles aan de Duitse kant moet het verkeer vanuit Oostenrijk bij Salzburg en Kiefersfelden op drukke reisdagen rekening houden met een half uur tot een uur vertraging.
 4. Zwitserland: Hier is de St. Gotthardtunnel op 23 december het grootste knelpunt maar ook op de wegen bij Zürich en rond Lausanne is de kans op files groot.

Heeft u letselschade opgelopen door een verkeersongeval?
Of wilt u weten wie aansprakelijk is is bij letselschade of zelfs overlijden bij een verkeersongeval? Dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met onze LetselHelpdesk via ons contactformulier of GRATIS nummer 0800 – 0112.