Dé rechtshulp en startpagina bij letselschade

Claim uwLetselschade Bel Gratis0800 - 0112

hoogte smartengeld 3/5 (6)

Heeft u letsel opgelopen na een aanrijding of ongeval? Grote kans dat u aanspraak kunt maken op een immateriële vergoeding, ofwel smartengeld. Smartengeld is een vergoeding voor immateriële schade zoals leed, pijn en gederfde levensvreugde als gevolg van een aanrijding, ongeval of ongeluk. De hoogte van smartengeld na een aanrijding of ongeval is afhankelijk van onderstaande factoren.

Smartengeld na aanrijding, ongeluk of ongeval

Voor het claimen van smartengeld na een aanrijding, ongeval of ongeluk moet uw letselschadezaak aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • er moet een aansprakelijke tegenpartij zijn
 • er moet bewijs zijn van aansprakelijkheid
 • er moet bewijs zijn dat uw schade (letsel) het gevolg is van het ongeval
 • de tegenpartij moet financieel verhaal kunnen bieden (al dan niet via een verzekering)
 • er is sprake van een medische eindsituatie

Voor het afhandelen van uw schade is het belangrijk vast te stellen wie schuld heeft aan het ontstaan van het verkeersongeval. Wanneer u met uw fiets bent aangereden door een motorvoertuig, dan is de eigenaar of de houder van de sterke verkeersdeelnemer (motorrijtuig) aansprakelijk voor de schade veroorzaakt door het fietsongeval.

Hoogte smartengeld na ongeluk

De hoogte van smartengeld na een ongeluk of aanrijding is afhankelijk van onderstaande factoren. De hoogte van het smartengeld bedrag verschilt per situatie. Omdat smartengeld gaat over schade die niet zichtbaar is, is het complex om bedragen vast te leggen. Het vereist juridische en medische kennis. Laat u in het letselschadetraject daarom vertegenwoordigen door een letselschade specialist. Dit kan eventueel op basis van No cure No pay.

 • Ernst van uw letselschade
 • Hoeveelheid geleden pijn
 • Tijd voor herstel
 • Mate van bewustzijn omtrent het letsel
 • Blijvende schade aan lijf of ledematen
 • Invloed op het dagelijks functioneren
 • Leeftijd en geslacht

Letselschade specialisten kijken naar rechterlijke uitspraken in vergelijkbare letselschadezaken voor een indicatie van de hoogte van smartengeld bedragen. Alle uitspraken waarin smartengeld is toegewezen worden verzamelend in het smartengeldboek.

Smartengeld na ongeval claimen

Het is belangrijk dat u zoveel mogelijk zaken over uw letselschade documenteert. Bewaar bijvoorbeeld bonnen, afschriften en betaalwijzen, zodat u deze als bewijs van de gemaakte kosten kan toevoegen aan uw schadeclaim.

Als letselschade slachtoffer kan u zich bij het claimen van smartengeld bij laten staan door een belangenbehartiger zoals een letselschadebureau of letselschade advocaat. Zij geven u advies, helpen bij het opstellen van uw schadeclaim en verhalen uw letselschade bij de aansprakelijke partij.

Gratis hulp en advies

Wij beantwoorden graag uw vragen over of u in aanmerking komt voor smartengeld, de hoogte van smartengeld en het inschakelen van een letselschade specialist. Bel onze helpdesk gratis op 0800–0112. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar.

Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.

Hoe nuttig is deze pagina?

Dé rechtshulp en startpagina bij letselschade

GratisDirect hulp Bel Gratis0800 - 0112