
Eigen schuld van de fietser
De eigenaar of van de houder van het motorrijtuig kan zich beroepen op eigen schuld van de fietser. Van eigen schuld is sprake wanneer het fietsongeval mede aan het verkeersgedrag van de fietser te wijten is en de fietser 14 jaar en ouder is. Wanneer er sprake is van eigen schuld bij de fietser, dan krijgt de fietser nog steeds ten minste 50% van de schade vergoed op basis van billijkheid. Alleen wanneer het verkeersgedrag van de fietser als opzet of als aan opzet grenzende roekeloosheid wordt beschouwd, kan hiervan worden afgezien.
Onze aanpak

Ontvang een gratis indicatie

Jouw specialist bepaalt de aansprakelijkheid

Voorschot van de schadeclaim bepalen

Indienen definitieve claim + nazorg
Schadevergoeding letselschade fietser
Alle schade die jij door het fietsongeluk hebt opgelopen, zoals schade aan jouw fiets en verwondingen, wordt vergoed door de verzekering van de tegenpartij. Kijk voor meer informatie op de pagina schadevergoeding aanrijding fieters.

Direct je verhaal vertellen?
Door ons te bellen, Whatsappen of door een e-mail te sturen kunnen we je direct vertellen hoe hoog jouw letselschadevergoeding ongeveer is en hoe we je kunnen helpen om deze vergoeding zo snel mogelijk te krijgen.
Bel gratis 0880 112 130Whatsapp ons: 06-159 559 48Meld je schade online
Veelgestelde vragen over letselschade bij fietsers
Elke vordering heeft een verjaringstermijn. Zo ook een letselschadevordering. Op grond van artikel 10 lid 3 WAM heb je drie jaar de tijd om een schadevergoeding te claimen via de WAM-verzekering. Deze termijn begint te lopen vanaf het moment van het verkeersongeval.
Als letselschadeslachtoffer heb je na een verkeersongeval recht op smartengeld. Dit is een vergoeding voor de emotionele schade die je hebt opgelopen na het ongeval, het is dus een vergoeding voor alle geleden pijn en verdriet.
Deze onzichtbare schade kan niet in geld worden uitgedrukt. Het is om deze reden dan ook niet mogelijk om op voorhand aan te geven hoe hoog je vergoeding aan smartengeld zal zijn. Het berekenen van smartengeld is specialistisch werk, onze letselschadejuristen claimen kosteloos het maximale smartengeldbedrag voor het slachtoffer.
Wel zijn er een aantal factoren belangrijk bij het berekenen van de hoogte van je schadevergoeding. Zo zal onder andere gekeken moeten worden naar het type letsel dat je hebt opgelopen, de tijdsduur van het herstel, de pijn die je hebt geleden, of er sprake is van blijvend letsel, of je littekens overhoudt aan het ongeval, de mate van arbeidsongeschiktheid, de impact van het ongeval op je leven en je leeftijd. Aan de hand van deze punten zal de hoogte van je smartengeld berekend worden.
Bij verkeersongevallen is de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) van kracht. Deze wet bepaalt dat alle motorvoertuigen een verplichte verzekering moeten afsluiten als zij deelnemen aan het verkeer. Mocht je betrokken zijn geraakt bij een verkeersongeval door het toedoen van een ander en heb je door het ongeval letselschade opgelopen, dan is het dus de WA-verzekeraar van de tegenpartij die jouw schade dient te vergoeden.
Mocht je letselschade hebben opgelopen als gevolg van een eenzijdig verkeersongeval, dan wordt de schade niet vergoed door de WA-verzekeraar. In dat geval zal je een schadeverzekering inzittenden (SVI) moeten hebben afgesloten om je eigen schade vergoed te krijgen. Zowel bij het claimen van een schadevergoeding via de WA-verzekering of via de SVI-verzekering kunnen wij in de meeste gevallen je kosteloos bijstaan. Neem contact met een van onze letselschadejuristen op en wij beoordelen direct of je juridisch gezien een kansrijke zaak hebt.
Als je bent aangereden door een motorvoertuig en de bestuurder rijdt door voordat de gegevens zijn genoteerd, dan is dat erg vervelend. Toch hoeft dat niet te betekenen dat je met lege handen blijft staan. Het Waarborgfonds Motorverkeer vergoedt namelijk schade die in Nederland is veroorzaakt door een ander voertuig dat is doorgereden en waarvan de identiteit niet te achterhalen is of als de tegenpartij onverzekerd was ten tijde van het ongeval.
Advies bij letselschade zonder dader
Je zult als slachtoffer eerst zelf moet proberen om de identiteit te achterhalen voordat je een beroep kunt doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit kan door beeldmateriaal en foto’s te verzamelen van de situatie. Ook kan je een advertentie plaatsen waarbij je getuigen oproept. Daarnaast moet je binnen 14 dagen aangifte doen bij de politie waarbij je tenminste twee personen nodig hebt die het voorval hebben zien gebeuren en op papier willen verklaren wat zij exact hebben gezien. Als het niet lukt om de identiteit van de dader te achterhalen dan kan je een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer.
Eigen risico Waarborgfonds Motorverkeer
Let er wel op dat een wettelijk eigen risico geldt van € 250,-. Je kan dus geen beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer als de schade lager is dan € 250,-. Neem contact op met een van onze letselschadejuristen en wij beoordelen direct of we een aanspraak kunnen maken op het Waarborgfonds Motorverkeer.
Als een vriend(in) of familielid letsel heeft opgelopen en nog in het ziekenhuis ligt, dan adviseren wij om zo spoedig mogelijk contact met de juristen van Letselschade.nl op te nemen. Wij beoordelen of er op juridisch vlak sprake is van een zaak. De kosten lopen na een verkeersongeval namelijk flink op.
Wellicht loopt de naaste inkomsten mis, omdat hij of zij niet kan werken. Mocht het een kansrijke zaak zijn, dan zal de belangenbehartiger ook direct een voorschot aanvragen bij de aansprakelijke wederpartij om de eerste gemaakte kosten te dekken. Je belangenbehartiger neemt de rompslomp uit handen, zodat vriend, vriendin en/of familielid zich volledig kan focussen op zijn of haar herstel.
Meer veelgestelde vragen