
Smartengeld vergoed immateriële schade na een verkeersongeval
Smartengeld wordt ook wel vergoeding van immateriële schade genoemd. Hiermee wordt onderscheid gemaakt met de materiële schade, zoals verlies van inkomsten, kosten in verband met huishoudelijke hulp of reparatiekosten aan de auto, scooter of (snor)fiets in geval van een aanrijding.
Smartengeld is een tegemoetkoming (geld) voor de geleden schade die iemand heeft ondervonden
- als gevolg van lichamelijk of geestelijk letsel
- als de betrokkene in zijn eer of goede naam is geschaad of op andere wijze in zijn persoon is aangetast
- als sprake is van het oogmerk om immateriële schade toe te brengen
- als sprake is van aantasting van de nagedachtenis van een familielid
Smartengeld claimen na een verkeersongeval
Wanneer je na een aanrijding smartengeld wil claimen, dan moet je de tegenpartij aansprakelijk stellen. Bij het claimen van smartengeld na een verkeersongeval is het verstandig om een letselschadebureau of letselschadespecialist in te schakelen. De letselschadespecialisten van Letselschade.nl geven advies over de schadevergoeding, helpen je bij de aansprakelijkstelling, verzorgen de volledige communicatie met de tegenpartij en verhalen de opgelopen letselschade voor je.
Hoogte vaststellen van smartengeld
De hoogte van het letselschade bedrag na een verkeersongeval is in het algemeen afhankelijk van de ernst van het letsel, de schade of gevolgen hiervan op zowel de werk- als de privésfeer, de periode van herstel en de eventuele restgevolgen. De hoogte van het smartengeld na een verkeersongeval kan pas worden vastgesteld als er sprake is van een medische eindtoestand. In Nederland worden geen hele hoge letselschade bedragen als vergoeding van de immateriële schade gegeven. Bij het bepalen van de hoogte van het smartengeld na een verkeersongeval spelen verder onder ander de volgende factoren een rol:
- leeftijd
- ernst van het ongeval
- ernst van de doorstane pijn en in de toekomst te verwachten graad en duur daarvan
- duur van de ziekenhuisopname
- duur en aard van de medische behandeling (aantal operaties, complicaties)
- duur van de arbeidsongeschiktheid
- psychische restverschijnselen
- littekens
- belemmering in sporten en hobby’s

Onze aanpak

Ontvang een gratis indicatie
Wij vertellen waar je recht op hebt en schakelen vervolgens een letselschade specialist voor je in bij jou in de buurt.

Jouw specialist bepaalt de aansprakelijkheid
Het bewijsmateriaal wat jij hebt verzameld wordt daarbij allemaal doorgenomen.

Voorschot van de schadeclaim bepalen
Wij vragen een voorschot van de aansprakelijkgestelde tegenpartij, zodat je niet lang op geld hoeft te wachten.

Indienen definitieve claim + nazorg
Dit omvangt alle huidige schade en toekomstige kosten. Daarnaast zorgen wij voor administratieve afhandeling
Direct je verhaal vertellen?
Door ons te bellen, Whatsappen of door een e-mail te sturen kunnen we je direct vertellen hoe hoog uw letselschadevergoeding ongeveer is en hoe we je kunnen helpen om deze vergoeding zo snel mogelijk te krijgen.
Bel gratis 0880 112 130Whatsapp ons: 06-159 559 48Meld je schade online
Veelgestelde vragen over smartengeld na een aanrijding
In de meeste gevallen is bij een kop-staartbotsing de achteroprijder aansprakelijk. Er wordt vanuit gegaan dat de achteroprijder namelijk niet voldoende afstand heeft bewaard of onvoldoende oplettend is geweest. Hier bestaan echter uitzonderingen op. Vraag onze letselschadejuristen wie in jouw geval aansprakelijk is, want er kunnen verkeerssituaties voordoen waarbij de achteroprijder niet aansprakelijk is voor de schade na het ongeval:
- Er kunnen verkeerssituaties voordoen waarbij de voorste automobilist plotseling abrupt gaat remmen, waardoor de achteroprijder geen kant op kan en noodgedwongen tegen de voorligger aan botst. In dat geval is de achteroprijder niet aansprakelijk.
- Daarnaast kan het zijn dat de voorste auto de achteroprijder afsnijdt. In dat geval wordt het ongeval niet veroorzaakt, omdat de achteroprijder onvoldoende afstand heeft gehouden. Ook in dit geval zal de achteroprijder niet aansprakelijk zijn voor het letsel van de voorste automobilist.
Wie in welke verkeerssituatie aansprakelijk is voor een ongeval is altijd afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Als je contact opneemt met een van onze letselschadejuristen dan kunnen wij direct voor je nagaan of je juridisch gezien een haalbare zaak hebt.
Je hebt recht op een schadevergoeding voor alle schade die je hebt geleden als gevolg van een ongeval. De schade kan zowel materieel als immaterieel zijn.
Bij materiële schade moet je denken aan schade dat in geld uitgedrukt kan worden, zoals:
- kosten voor huishoudelijk hulp
- medische kosten
- verlies aan verdienvermogen
- kosten voor het aanpassen van de woning.
Bij immateriële schade moet je denken aan schade dat niet uitgedrukt kan worden in geld, daarbij kan je denken aan:
- Verminderde levensvreugde
- Verdriet
- Pijn
Immateriële schade wordt ook wel smartengeld genoemd. Het smartengeld is een onderdeel van je totale schadevergoeding bij letselschade. De juristen van Letselschade.nl zorgen ervoor dat alle schadecomponenten worden meegenomen bij het berekenen van de letselschadevergoeding zodat je krijgt waar je recht op hebt als je letselschade hebt opgelopen.
Je hebt als slachtoffer van een verkeersongeval recht op schadevergoeding wanneer je als gevolg van het ongeval letsel hebt opgelopen dat is veroorzaakt door het toedoen van een ander. De aansprakelijke wederpartij moet in dat geval alle kosten vergoeden die voortkomen uit een verkeersongeval. Daarbij kan je denken aan de kosten voor het repareren van je auto of aan de kosten voor fysiotherapie die buiten je zorgverzekering vallen.
Daarnaast is een onderdeel van je totale schadevergoeding ook een bedrag aan smartengeld. Dat bedrag wordt uitgekeerd, omdat een ongeval zorgt voor veel emotioneel leed zoals pijn en verdriet. De juristen van Letselschade.nl helpen je kosteloos bij het verhalen van de maximale schadevergoeding.
Als je betrokken bent geweest bij een ongeval en je hebt letselschade opgelopen door het toedoen van een ander, dan heb je mogelijk recht op een schadevergoeding. Wij kunnen ons voorstellen dat het voor een letselschadeslachtoffer prettig is om vooraf te weten wat je kan verwachten gedurende dit traject. Vandaar dat wij de belangrijkste stappen voor je op een rij hebben gezet:
1. Neem contact op met letselschade.nl voor gratis advies. Wij beoordelen of jouw zaak op juridisch vlak, kansrijk is.
2. Wanneer gewenst, helpt Letselschade.nl jouw bij het inschakelen van een belangenbehartiger.
3. Jouw belangenbehartiger verzamelt juridisch en medisch bewijs.
4. Jouw belangenbehartiger stelt vast of de tegenpartij aansprakelijk is.
5. Jouw belangenbehartiger stelt de tegenpartij aansprakelijk voor de opgelopen schade en vraagt een voorschot op jouw letselschadevergoeding aan.
6. De tegenpartij moet de aansprakelijkheid (gedeeltelijk) erkennen.
7. Jouw belangenbehartiger inventariseert de nog te lijden schade.
8. Jouw belangenbehartiger en de tegenpartij stellen de medische eindtoestand vast.
9. De definitieve schade kan worden berekend.
10. In een vaststellingsovereenkomst wordt jouw definitieve schade vastgelegd en de zaak afgewikkeld.
In de meeste gevallen is het buitenlandsrecht van toepassing als je letsel oploopt als gevolg van een verkeersongeval in het buitenland. Dat betekent dat regels van het desbetreffende land van toepassing zijn. Dit maakt de afwikkeling van de zaak vaak erg lastig, omdat je wellicht de taal onvoldoende machtig bent en niet bekend bent met de regels van het desbetreffende land. Je zal dan ook in dat desbetreffende land een letselschadejurist moeten inschakelen om te kunnen beoordelen of je recht hebt op een schadevergoeding.
Verkeersongeval met landgenoot in buitenland
Dit is alleen anders als je in het buitenland bent aangereden door een landgenoot. De afwikkeling van de letselschadezaak kan in de meeste gevallen dan wel worden afgehandeld naar Nederlands recht. Daarnaast heb je ook recht op een schadevergoeding als je een schadeverzekering voor inzittenden (SVI) hebt afgesloten en de verzekeraar bereid is om de letselschadezaak naar Nederlands recht af te handelen.
In dat geval heb je als bestuurder en inzittende recht op een schadevergoeding als je letsel hebt opgelopen als gevolg van een verkeersongeval in het buitenland. Een SVI-verzekering dekt ook je schade als het verkeersongeval is veroorzaakt door eigen schuld. Dus ook bij een eenzijdig ongeval heb je dan recht op een schadevergoeding.
Daarnaast dekt een SVI-verzekering ook vaak de kosten voor juridische bijstand. In dat geval kunnen wij je dan ook geheel kosteloos bijstaan. Bel met een van onze letselschadejuristen en wij beoordelen direct of je juridisch gezien een kansrijke zaak hebt.
Meer veelgestelde vragen
Vertel direct je verhaal
Via de contactmogelijkheden hiernaast kan je jouw verhaal vertellen. We zorgen dan dat je zo snel mogelijk weet waar je recht op hebt.
Tijdens kantooruren is dit binnen een uur, buiten kantooruren is dit direct de volgende werkdag.

met onze specialisten
0880 112 130
Je kunt ons bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 17.30 uur. Buiten deze tijden kun je gebruikmaken van het contactformulier hiernaast of een bericht via WhatsApp sturen.