Dé rechtshulp en startpagina bij letselschade

Claim uwLetselschade Bel Gratis0800 - 0112

Aantal ongevallen met (internationale) vrachtwagens sterk gestegen

Het aantal ongelukken met vrachtwagens is drastisch gestegen vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Incident Management Vrachtwagens (Stimva).

In 2016 werden 1000 ongelukken geregistreerd, vorig jaar een kleine 1500. Drukte op de weg is volgens de Stimva de grootste oorzaak van de stijging van het aantal ongelukken. Met een goed draaiende economie, neemt het goederenvervoer stevig toe. 2017 wordt gezien als een recordjaar, maar het ziet er naar uit dat het aantal incidenten in 2018 dit jaar zullen overtreffen. In de eerste helft van het jaar steeg het aantal incidenten namelijk met 20 procent.

Leestip!
Mentaliteit vrachtwagenchauffeurs oorzaak ongevallen met letselschade 

Buitenlandse vrachtwagenchauffeurs
Bij de ongelukken en pechgevallen op de Nederlandse snelwegen is in 40 procent van de gevallen een buitenlandse vrachtwagenchauffeur betrokken. De top 3:

  1. Polen (9 procent).
  2. Duitsers (5 procent).
  3. Roemenen (5 procent).

Zo’n 13 procent van de vrachtwagens op de Nederlandse wegen heeft een buitenlands kenteken. Precieze cijfers over het aantal buitenlanders aan het stuur in vrachtwagens met een Nederlands kenteken en over het aantal kilometers dat buitenlandse truckers in Nederland maken, zijn er niet.

Oorzaak stijging
Op de vraag waarom het aantal ongevallen met vrachtwagens zo sterk is toegenomen en waarom zoveel buitenlandse chauffeurs bij ongelukken en pechgevallen betrokken zijn, is nog geen antwoord. De brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) dringt aan op onderzoek en wil dat de organisatie een rol krijgt in dat onderzoek. TLN heeft wel een vermoeden waarom het aantal ongelukken is toegenomen. Telefoongebruik achter het stuur, in zowel vracht- als personenauto’s wordt als een van de potentiële risico’s genoemd. Ook hufterig gedrag van chauffeurs van personenauto’s, zoals het snijden van vrachtwagens, zou een oorzaak kunnen zijn.

Leestip!
Vrachtwagenchauffeurs en automobilisten vaak afgeleid in het verkeer

 

Heeft u letselschade opgelopen door een verkeersongeval?
Of wilt u weten wie aansprakelijk is is bij letselschade of zelfs overlijden bij een verkeersongeval? Dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met onze LetselHelpdesk via ons contactformulier of GRATIS nummer 0800 – 0112.

Hoe nuttig is deze pagina?

Dé rechtshulp en startpagina bij letselschade

GratisDirect hulp Bel Gratis0800 - 0112
Meer artikelen in deze categorie