✔ Kosteloos juridische hulp                         ✔ Rechtvaardige schadevergoeding               ✔ Altijd in de buurt

Aanrijding onder werktijd

Wanneer u betrokken bent geweest bij een aanrijding onder werktijd en daarbij letselschade heeft opgelopen, dan is de kans groot dat u schadevergoeding kunt krijgen. Zowel de schade aan uw auto als bijvoorbeeld loonschade door (tijdelijke) arbeidsongeschikt kan u vergoed krijgen.

Aansprakelijkheid aanrijding onder werktijd

Een belangrijke stap bij het afhandelen van schade is het vaststellen van de aansprakelijkheid voor de aanrijding onder werktijd. Er zijn diverse wettelijke regelingen die letselschadeslachtoffers beschermen en aangeven wie in bepaalde situaties aansprakelijk is voor de opgelopen letselschade. Zo ook voor ongevallen onder werktijd.

In Nederland is de werkgever vrijwel altijd aansprakelijk voor een aanrijding onder werktijd, omdat dit valt onder de categorie bedrijfsongevallen. Voor bedrijfsongevallen met letselschade geldt dat het slachtoffer een sterke bescherming geniet en de aansprakelijkheid vaak bij de werkgever ligt. Als een werknemer buiten zijn schuld om betrokken is bij een aanrijding onder werktijd, dan kan de werknemer de loonschade en letselschade verhalen op de werkgever. Het maakt daarbij niet uit of de auto van u zelf is of dat het gaat om een auto van de zaak. Voor woon-werkverkeer zijn andere regels van toepassing.

Zijn werkgevers verplicht zich te verzekeren?

Werkgevers zijn vrijwel altijd verzekerd voor bedrijfsongevallen zoals een aanrijding onder werktijd. Werkgevers zijn niet verplicht een aparte verzekering af te sluiten tegen bedrijfsongevallen, maar het is wel aan te raden gezien de risico’s en de hoogte van de uitkeringen bij tijdelijke of blijvende arbeidsongeschiktheid. Goed werkgeverschap houdt tevens in dat uw werkgever zich goed verzekert tegen schade die u als werknemer kan oplopen door een aanrijding tijdens werktijd.

Toch vinden veel werknemers het lastig om de werkgever aansprakelijk te stellen en een schadevergoeding te claimen. Maakt u zich hierover geen zorgen. Werkgevers zijn vrijwel altijd verzekerd, waardoor de verzekering van uw werkgever de schade betaalt. Wanneer u bent aangereden door iemand anders, dan kan uw werkgever de veroorzaker aansprakelijk te stellen om uw schade te claimen.

Direct uw verhaal vertellen?

Door ons te bellen, Whatsappen of door een e-mail te sturen kunnen we je direct vertellen hoe hoog de letselschadevergoeding ongeveer is en hoe we je kunnen helpen om deze vergoeding zo snel mogelijk te krijgen.

Bel gratis 0880 112 130Whatsapp ons: 06-159 559 48Meld jouw schade online

Bewijslast aanrijding onder werktijd

Als werknemer moet u stellen en bewijzen dat u schade heeft geleden als gevolg van de aanrijding onder werktijd. Hierbij moet tevens worden bewezen dat er een verband is tussen uw schade en de uitoefening van uw werkzaamheden. Een letselschadebureau of letselschade advocaat kan u helpen bij het verzamelen en opstellen van de bewijslast.

Wanneer u als werknemer heeft voldaan aan deze bewijslast, dan is de werkgever in principe aansprakelijk. Tenzij uw werkgever kan aantonen dat:

 • De werkgever aan zijn zorgplicht heeft voldaan
 • Uw schade niet het gevolg is van het tekortschieten in die zorgplicht
 • Uw schade ook zou zijn onstaan wanneer uw werkgever zijn zorgplicht zou zijn nagekomen
 • Uw schade het resultaat is van uw eigen opzet of bewuste roekeloosheid

Alleen wanneer uw werkgever kan aantonen dat u als werknemer bewust roekeloos bent geweest of de aanrijding onder werktijd met opzet hebt veroorzaakt, dan vervalt de aansprakelijkheid van de werkgever. Dit is echter lastig aantoonbaar.

Aansprakelijkheid bij woon-werkverkeer

Woon-werkverkeer valt niet onder werktijd. Wanneer u werknemer van huis naar uw werk  of van uw werk naar huis rijdt, is uw werkgever in principe niet aansprakelijk wanneer u betrokken raakt bij een ongeval. Hier zijn echter uitzonderingen op van toepassing. Enkele voorbeelden:

 • Wanneer collega’s carpoolen en de bestuurder veroorzaakt een aanrijding, dan kunnen de medereizigers hun schade verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van de bestuurder. Omdat het niet redelijk is dat de bestuurder vervolgens zelf met zijn schade blijft zitten, kan de bestuurder de werkgever wijzen op goed werkgeverschap.
 • Wanneer u als werknemer na werktijd, in opdracht van uw werkgever, onderweg bent en betrokken raakt bij een ongeval, dan is uw werkgever toch aansprakelijk.

Juridische bijstand na aanrijding onder werktijd

Wanneer u betrokken bent geweest bij een aanrijding onder werktijd is het verstandig een letselschadebureau in te schakelen voor juridische bijstand. Een letselschadebureau of letselschade expert helpt u onder andere bij

 • het verzamelen van bewijslast
 • de aansprakelijkstelling van de tegenpartij
 • het bepalen van een voorschot op uw schadeclaim
 • het opstellen van de definitieve schadeclaim
 • het afwikkelen van uw schadezaak

Wanneer een ander aansprakelijk is voor de aanrijding onder werktijd, dan is het in Nederland zo geregeld dat die persoon of dat bedrijf ook de kosten van uw juridische bijstand moet betalen. De juridische dienstverlening van het letselschadebureau of de letselschade advocaat kost u dan niets.

Gratis hulp bij het claimen van letselschade?

Wij beantwoorden graag jouw vragen over letselschade, het claimen van een letselschadevergoeding of het inschakelen van een letselschadebureau. Je ontvangt binnen één werkdag een reactie.

Hoe kunnen wij je bereiken?

Heb je een vraag of wil je graag persoonlijk de situatie bespreken? Je kan altijd het contactformulier invullen

Letselschade.nl specialisten
Of bel gratis even
met onze specialisten

0880 112 130

Je kan ons bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 8:30 uur en 17:30 uur. Buiten deze tijden kan je gebruik maken van het contactformulier of een bericht via WhatsApp sturen.