25 schadeposten bij letselschade

Wij regelen kosteloos de schadevergoeding!

Bent u slachtoffer van letselschade door bijvoorbeeld een auto-ongeluk, een verkeersongeluk of een arbeidsongeval, dan komt u vaak direct voor veel kosten te staan.

Als u recht heeft op een letselschadevergoeding, dan zal onze letselschadespecialist uw schadeposten meenemen in de berekening. Welke schadeposten – dus verschillende soorten schade – zijn er? We geven in dit artikel 25 voorbeelden.

logo-nationaal-keurmerk-letselschade-png_-375×128

Aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade

Alle belangenbehartigers en letselschadeprofessionals van LetselSchade.nl zijn aangesloten bij het letselschade keurmerk

Ontvang een rechtvaardige schadevergoeding

Onze beste letselschadespecialisten zorgen ervoor dat u altijd de hoogst haalbare schadevergoeding krijgt.

Gratis hulp en advies

Onze hulp is voor u gratis, de tegenpartij betaalt de juridische bijstand

Altijd bij u in de buurt

Een landelijk netwerk van specialisten en juristen. Wij werken alleen voor slachtoffers.

Wat is een schadepost?

Bij schadeposten gaat het om de onkosten die u maakt als u door toedoen van een ander letselschade heeft opgelopen. De letselschadespecialist neemt deze kosten – de schadeposten – mee bij de berekening van de letselschadevergoeding.

Bij schadeposten gaat het niet alleen om de rekeningen van de dokter of om spullen die kapot zijn gegaan. In dit artikel leest u over nog veel meer schadeposten.

Verschillende soorten schade bij letsel

Welke schadeposten zijn er bij letsel? We zetten er verderop op deze pagina 25 voor u op een rij. De lijst is niet compleet. Uw letselschadespecialist zal met u doorspreken welke schadeposten precies op uw situatie van toepassing zijn. Zo kunnen onze juristen de hoogte van uw letselschadevergoeding berekenen.

Grofweg zijn schadeposten in te delen in 2 categorieën:

  1. Materiële schade (schade waaraan je een bedrag kunt hangen).
  2. Immateriële schade (schade die niet in geld is uit te drukken).

Schadeposten bij blijvend letsel

Zorgt uw letsel ervoor dat u niet meer kunt werken of gedeeltelijk niet meer kunt werken, dan kunnen de kosten voor uw letsel flink oplopen. Denk hierbij aan inkomen dat u misloopt, permanente hulp in de huishouding of zelfs een verhuizing omdat u zich in uw huis niet meer kunt redden.

In al die gevallen rekent de jurist door hoe hoog de letselschadevergoeding zou moeten zijn, zodat u niet alleen al gemaakte kosten vergoed krijgt, maar ook toekomstige schade. De hoogte van letselschadevergoeding is maatwerk. Onze specialisten vertellen u daar graag meer over.

Review LetselSchade.nl klantbeoordeling Letselschadespecialist Maarten Schikhof

Mr. Maarten Schikhof is NIVRE Register-Expert en Senior Letselschadejurist bij LetselSchade.nl

Schadeposten bij materiële schade

Materiële schade gaat om schade waaraan u een bedrag kunt koppelen. Hieronder vindt u enkele voorbeelden:

1 | Medische kosten

Voorbeelden zijn: medicijnen die niet vergoed worden vanuit de basisverzekering. Of een onderzoek bij de huisarts of specialist dat niet wordt vergoed. Of (langdurige) fysiotherapie terwijl u daar niet voor verzekerd bent.

2 | Schade aan bezittingen

U bent aangereden en uw fiets, brommer of auto is kapot. Of u bent aangevallen door een hond van iemand anders en uw spijkerbroek is daarbij stuk gegaan. Uw telefoon of tablet is stukgevallen toen u buiten uw schuld slachtoffer werd van een ongeval op uw werk.

3 | Huishoudelijke hulp

U bent door het ongeval bijvoorbeeld minder mobiel of moet een tijdje bedrust houden. Daardoor kunt u zelf het huishouden niet doen. Moet u iemand inhuren voor huishoudelijke hulp, dan kost dat geld en is het een schadepost.

4 | Gederfde inkomsten oftewel misgelopen inkomsten

Omdat u door het ongeval (tijdelijk) niet of gedeeltelijk niet meer kunt werken, mist u een deel van uw inkomen.

5 | Aangepast wonen

Door het ongeval kunt u (tijdelijk) niet meer de trap op om in uw appartement te komen. Of in de slaapkamer als die boven is. Als u uw woning (tijdelijk) moet laten aanpassen, kost dat al snel veel geld. Dit is een schadepost.

6 | Kosten voor vervoer en parkeren

Kunt u tijdelijk niet autorijden? Of is fietsen niet mogelijk? Dan heeft u misschien een taxi nodig om naar de dokter of uw werk te gaan.

Of u betaalt forse parkeerkosten bij het ziekenhuis. Allemaal schadeposten die de letselschadespecialist meeneemt in de berekening van uw letselschadevergoeding.

7 | Studievertraging

Als u studeert of schoolgaand en door het ongeval later op de arbeidsmarkt komt, loopt u inkomen mis. Bovendien mist u ook werkervaring. De letselschadespecialist weet precies welke schadevergoeding geldt voor één jaar studievertraging.

Letselschade opgelopen?

Als een ander verantwoordelijk is voor uw letselschade, dan kunt u een schadevergoeding claimen door de persoon of organisatie aansprakelijk te stellen. Voor iemand die hier geen ervaring mee heeft kan dit zeer tijdrovend en frustrerend zijn. De schuldige partij wordt vaak vertegenwoordigd door een schadeverzekeraar die ervaren juristen in dienst heeft. Een slachtoffer doet er verstandig aan om juridische bijstand van een expert in te schakelen bij het verhalen van zijn of haar schade. Vraag daarom gratis advies aan onze letselschadejuristen.

8 | Aangepast sporten

Als na het ongeluk sporten niet meer mogelijk is zoals u voorheen deed, is het misschien nodig om aangepast te sporten. De kosten voor aanpassingen zijn te verhalen op de aansprakelijke wederpartij.

9 | Kosten zonder nut

De dure hockeystick, die prijzige voetbalschoenen en dat bokstenue: bent u door letselschade een tijdje uit de running, dan heeft u die kosten voor niets gemaakt. Dat noemen we kosten zonder nut.

Daaronder vallen bijvoorbeeld ook musicalkaartjes voor de voorstelling die u nu moet missen. Of de jaarkaart van uw favoriete voetbalclub. Dit zijn allemaal schadeposten.

10 | Zelfwerkzaamheid

Door het ongeval kan het zijn dat uw zelfwerkzaamheid (tijdelijk) is aangetast. U kunt dan niet zelf uw woning schilderen, de tuin bijhouden of reparaties aan uw huis uitvoeren. Moet u iemand inhuren, dan kan dat een flinke schadepost zijn.

11 | Opvang voor kinderen en dieren

Als u huisdieren heeft en bijvoorbeeld elke dag 3 keer ging lopen met de hond, dan is dat een probleem op het moment dat u door het ongeval dit niet meer zelf kunt doen.

U kunt dan bijvoorbeeld een hondenuitlaatservice inhuren, maar dit kost veel geld. En hebt u bijvoorbeeld kleine kinderen, maar moet u in bed blijven en kunt u niet voor de kinderen zorgen, dan heeft u kinderopvang of oppas nodig. Dit zijn allemaal schadeposten.

12 | Verlies van extra inkomsten

Bent u tijdelijk of deels arbeidsongeschikt door het ongeluk, dan kan het zijn dat u minder verdient doordat u bijvoorbeeld fooien of bonussen misloopt. Of u bouwt geen pensioen of vakantiegeld op.

13 | Extra inkomensverlies zelfstandigen

Werkt u als zelfstandige, dan mist u niet alleen inkomen doordat u uw klanten kunt bedienen. U moet bijvoorbeeld wel de huur of hypotheek van uw kantoor of pand doorbetalen.

U kunt geen pensioen sparen of – nog erger – uw moet uw bedrijf verkopen. Dit zijn forse schadeposten.

14 | Economische kwetsbaarheid

Mocht u door het letsel een verminderde kans hebben op de arbeidsmarkt, dan noemen we dat economische kwetsbaarheid. Deze kan worden meegenomen in het vaststellen van de schadevergoeding.

15 | Recht op sociale zekerheid

Als u door het ongeluk niet meer kunt werken en in de WW belandt, dan moet u – als u daarna weer werk vindt – opnieuw WW opbouwen. Maar het kan gebeuren dat het door het ongeluk niet meer lukt om weer werk te vinden. Dit is een schadepost.

16 | Aangepaste vakantie

U zou met de camper naar Frankrijk gaan, maar door het ongeval kunt u niet zo’n lange reis met de auto meer maken. U gaat dan bijvoorbeeld met het vliegtuig en logeert in een hotel. Veel duurder dan u eigenlijk van plan was!

De kosten voor uw aangepaste vakantie kunt u verhalen op de aansprakelijke wederpartij.

review letselschade.nl specialist

Rienko Smith is NIVRE Register-Expert en Senior Letselschadejurist bij LetselSchade.nl

17 | Kleine onkosten

Alle kleintjes maken samen een grote. Oftewel: al die postzegels, enveloppen en kosten voor het printen en kopiëren van (bewijs)stukken kunnen samen een flink bedrag vormen. Dit is een schadepost.

18 | Schadebeperkende maatregelen

Door het ongeval kunt u uw oude beroep misschien niet meer uitvoeren. Maar als u zich laat omscholen, kunt u wel iets anders doen. Omscholen – een nieuwe opleiding – kost geld. Dit is een schadepost.

19 | Uw auto is minder waard

Uw net nieuwe auto is door het ongeluk én de reparaties die eraan moeten worden uitgevoerd, minder waard geworden. Deze waardevermindering kan worden meegenomen in de letselschadevergoeding.

20 | Daggeldvergoeding ziekenhuisopname

Is het ongeval ernstig en wordt u opgenomen in het ziekenhuis of moet u naar een revalidatiekliniek of verpleeghuis, dan heeft u recht op daggeldvergoeding.

Met deze daggeldvergoeding kunt u de kosten voor kleding die u daar nodig heeft betalen. Of bijvoorbeeld een boek of Netflix-abonnement zodat u de tijd daar comfortabel door kunt komen.

21 | Verzekeringen duurder

Door uw letselschade kan het zijn dat het moeilijker wordt om een verzekering af te sluiten. Of u betaalt een hogere premie. Of u hebt niet meer voldoende aan de basiszorgverzekering, maar moet een duurder pakket kiezen om bijvoorbeeld fysiotherapie vergoed te krijgen. Dit zijn allemaal schadeposten.

22 | Extra telefoonkosten

U moet vaak bellen met de dokter na het ongeluk. Of met uw letselschadespecialist. Daardoor kan het gebeuren dat u niet meer voldoende hebt aan de belminuten die u altijd had. U moet dan meer telefoonkosten betalen. Dat is een schadepost.

23 | Aangepaste auto

Kunt u door het ongeluk geen auto meer rijden zoals u voorheen deed en is aanpassing van de auto nodig? Dit kan een flinke kostenpost zijn. De letselschadespecialist bekijkt of deze kosten kunnen worden meegenomen in de letselschadevergoeding.

24 | Kosten omdat u thuisblijft

Bent u na het ongeluk veel meer thuis dan eerst, dan laat u de verwarming waarschijnlijk de hele dag branden in plaats van pas ’s avonds na het werk. Ook bent u veel meer geld kwijt aan koffie en thee bijvoorbeeld. Dit zijn allemaal schadeposten.

Zij gingen u voor...

Schadeposten bij immateriële schade

25 | Smartengeld

Zoals u ook kunt lezen op onze pagina over immateriële schadevergoeding, gaat het hier om schade die niet is uit te drukken in geld. Het gaat bijvoorbeeld om pijn, verdriet en gederfde levensvreugde. De schadevergoeding die u hiervoor zou kunnen ontvangen, heet smartengeld.

Meer weten over uw schadepost en een schadevergoeding?

Onze letselschadespecialisten berekenen dagelijks letselschadevergoedingen en zijn bekend met deze en nog talloze andere schadeposten. Zij zullen samen met u alles doornemen, zodat u een eerlijke schadevergoeding krijgt.

Veelgestelde vragen


  • Welke soorten schadevergoedingen zijn beschikbaar bij letselschade?

    Er zijn verschillende soorten schadevergoedingen beschikbaar, waaronder vergoeding voor medische kosten, verlies van inkomen, pijn en lijden, en verminderde levenskwaliteit.


  • Hoe wordt de hoogte van de schadevergoeding bepaald?

    De hoogte van de schadevergoeding wordt bepaald op basis van factoren zoals de ernst van het letsel, medische kosten, inkomensverlies en de mate van schuld van de andere partij.


  • Wat is het verschil tussen materiële en immateriële schadevergoeding?

    Materiële schadevergoeding dekt tastbare kosten zoals medische rekeningen en verlies van inkomen, terwijl immateriële schadevergoeding betrekking heeft op pijn, lijden en emotioneel trauma.


  • Moet ik een letselschadeadvocaat inschakelen om een schadevergoeding te krijgen?

    Het is sterk aanbevolen om een letselschadespecialist zoals een letselschadeadvocaat of jurist in te schakelen, omdat zij expertise hebben in het omgaan met verzekeringsmaatschappijen en juridische procedures.


  • Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van letselschade?

    De meest voorkomende oorzaken zijn auto-ongelukken, arbeidsongevallen, aanval van een dier en ongevallen in huis.


  • Hoe lang heb ik de tijd om een letselschadeclaim in te dienen?

    De verjaringstermijn voor het indienen van een letselschadeclaim varieert per rechtsgebied, maar het is belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen.


  • Kan ik schadevergoeding krijgen als het ongeval mijn schuld was?

    In sommige gevallen kunt u nog steeds een deel van de schadevergoeding ontvangen, zelfs als het ongeval gedeeltelijk uw schuld was, maar de hoogte van de vergoeding kan verminderd worden.


  • Wat moet ik doen als de verzekeringsmaatschappij mijn claim afwijst?

    Als uw claim wordt afgewezen, kunt u juridische stappen overwegen en een letselschadeadvocaat raadplegen om uw rechten te beschermen.


  • Kan ik schadevergoeding krijgen voor toekomstige medische kosten?

    Ja, u kunt schadevergoeding krijgen voor toekomstige medische kosten als deze het gevolg zijn van het letsel dat u heeft opgelopen als gevolg van het ongeval. Uw advocaat kan u helpen dit te berekenen en te eisen.


Staat uw vraag er niet tussen? Neem contact met ons op.

Bel mij terug!

     

    Mijn letsel is ontstaan door *
     

    Degene die schuld heeft is *
     

    Contact

    U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

    Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

      Persoonlijke gegevens

      Wat is er gebeurd?

      Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

      1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

      2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

      3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

      4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

      Alle vragen met JA beantwoord

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

      Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

      Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

      1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

      2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

      3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

      Alle vragen met JA beantwoord

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

      Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

      Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

      1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

      Jouw antwoord is JA

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      Jouw antwoord is NEE

      Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

      Call Now Button