Schadevergoeding bij een verkeersongeval

Meld hier uw letselschade

Heeft u recht op letselschadevergoeding bij een verkeersongeval? Als er een aansprakelijke partij is wel. In Nederland geldt dat het verkeersslachtoffer recht heeft op een financiële vergoeding voor de schade die is ontstaan als gevolg van de aanrijding. Deze schadevergoeding wordt uitgekeerd door de persoon of verzekeringsmaatschappij die aansprakelijk is voor het ontstaan van het ongeval. Op deze pagina leest u er alles over.

logo-nationaal-keurmerk-letselschade-png_-375×128

Aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade

Alle belangenbehartigers en letselschadeprofessionals van LetselSchade.nl zijn aangesloten bij het letselschade keurmerk

Ontvang een rechtvaardige schadevergoeding

Onze beste letselschadespecialisten zorgen ervoor dat u altijd de hoogst haalbare schadevergoeding krijgt.

Gratis hulp en advies

Onze hulp is voor u gratis, de tegenpartij betaalt de juridische bijstand

Altijd bij u in de buurt

Een landelijk netwerk van specialisten en juristen. Wij werken alleen voor slachtoffers.

Mijn verkeersongeval met letselschade

Hoe krijg ik een schadevergoeding na een ongeluk in het verkeer?

Bij letselschade door een verkeersongeval is er meestal sprake van een aanrijding tussen voertuigen of personen. U zat bijvoorbeeld op de fiets en werd aangereden door een automobilist. Of een andere automobilist reed door rood en raakte de auto waarin u zat in volle vaart. Of u stak het zebrapad over en werd daarbij aangereden door een automobilist of motorrijder.

Onlangs hielp LetselSchade.nl een slachtoffer dat op de fiets reed op een weg waar auto’s te gast zijn. De automobilist reed echter de fietser aan, waarbij de fietser letselschade opliep. In dit geval een klare zaak: de fietser had recht op letselschadevergoeding. Schadevergoeding na aanrijding? Meestal wel! De specialisten van LetselSchade.nl helpen u om de meest rechtvaardige schadevergoeding te krijgen.

Ik heb een auto-ongeluk gehad, wat moet ik doen?

Bij letsel na een auto-ongeluk heeft u in veel gevallen recht op een letselschadevergoeding. De letselschadespecialisten van LetselSchade.nl helpen u daarbij. Om letselschade te claimen, is het van belang dat er een tegenpartij aansprakelijk is voor uw schade. De verzekeraar van deze partij betaalt namelijk uw letselschadevergoeding als de aansprakelijkheid erkend is.

Letselschadezaken zijn vaak complex. Het is verstandig u te laten bijstaan door een betrouwbare letselschadespecialist.

6 tips na aanrijding

Bij letselschade door een verkeersongeval, wat voor informatie moet u verzamelen?

 1. Pijn aan uw nek? Gewond geraakt? Laat u zo snel mogelijk controleren door een arts, zodat uw klachten vastliggen. Veiligheid en gezondheid gaan voor alles.
 2. Kunt u niet meer rijden? Bel het alarmnummer op uw groene kaart. Maak niet zelf kosten door de auto te laten wegslepen.
 3. Noteer het kenteken van de tegenpartij en vul samen met de tegenpartij het schadeformulier in. Teken het formulier allebei, tenzij u het niet eens bent met wat er op het formulier staat! Heeft u na het verkeersongeval gezondheidsklachten of wilt u nog een opmerking maken na het ondertekenen van het formulier, doe dit dan op de achterzijde, anders is het formulier niet meer rechtsgeldig.
 4. Ga op zoek naar getuigen en noteer hun naam en adres op het schadeformulier.
 5. Bewaar al het bewijs (zoals bonnen), de kans is groot dat u dit later nodig heeft voor een schadevergoeding.
 6. Maak foto’s van de schade met uw mobiele telefoon.
review-letselschade-specialist-letselschade-32

Mr. Veronique Evers is Senior Letselschadejurist bij LetselSchade.nl

Wat voor schadevergoeding krijg ik bij een auto-ongeluk?

Bovenaan schreven we over het lichamelijk letsel dat u kunt oplopen door een aanrijding. Dat heeft gevolgen voor hoe u uw leven leidt, al dan niet tijdelijk. Door uw letsel maakt u kosten. Bijvoorbeeld:

 • Medische kosten. Voor medische hulp en medicijnen die niet in de basisverzekering zitten bijvoorbeeld. U moet dan veel afrekenen bij de apotheek. Bewaar altijd de bonnen!
 • U kunt tijdelijk minder goed voor uw kind(eren) zorgen en daardoor moet u extra kinderopvang inkopen.
 • U moet hulp in de huishouding of een tuinman inhuren om u te helpen.
 • U heeft net een duur sportschoolabonnement afgesloten en een hele sportuitrusting aangeschaft waar u nu geen gebruik van kunt maken.
  Uw werkgever betaalt uw loon niet 100% door bij ziekte en daardoor loopt u inkomsten mis. Zelfs als u zwart bijklust, kunt u de gemiste inkomsten soms verhalen op de aansprakelijke wederpartij.
 • Uw woning moet worden aangepast.
 • U moet vaak naar een (fysio)therapeut of andere medisch specialist. Omdat u niet met het OV kunt reizen of zelf met de auto kunt gaan, heeft u vaak een taxi nodig. Dit kost handenvol geld.
 • U kunt zelf de hond niet meer uitlaten en moet een hondenuitlaatservice inhuren

Zo zijn er nog veel meer kosten na een ongeluk in het verkeer. De letselschadespecialisten van LetselSchade.nl weten hier álles over en maken zich er hard voor dat u krijgt waar u recht op heeft.

Heeft u al veel kosten gemaakt? Dan helpt de letselschadespecialist u om bijvoorbeeld een voorschot te krijgen.

Materiële schade en smartengeld na verkeersongeval

Naast lichamelijk letsel kan er ook schade zijn aan uw spullen. Dit noemen we materiële schade. Denk bijvoorbeeld aan uw tas en kleding, uw schoenen of uw laptop.

Daarnaast kan het zo zijn dat u zich door de gevolgen van het ongeluk erg ongelukkig voelt of de deur niet meer uit durft. Dan is er sprake van immateriële schade. In dat geval zal de letselschadespecialist ook kijken of u mogelijk recht heeft op smartengeld.

letselschadespecialist van letselschade.nl

Meld eenvoudig uw letselschade

We kunnen u binnen 1 minuut vertellen of u mogelijk recht hebt op een letselschadevergoeding. Wij geven u gratis advies en helpen u bij het verkrijgen van een rechtvaardige vergoeding voor het opgelopen letsel.

Ik ben aangereden, wat moet ik doen?

Letselschade door een aanrijding kan aanzienlijk zijn. Zeker als u werd aangereden als voetganger of wanneer u na een aanrijding op de fiets gewond raakt. In beide gevallen maakt u een aanzienlijke kans op een letselschadevergoeding, omdat u door de wet goed wordt beschermd. De wet ziet u namelijk als zwakke verkeersdeelnemer. Vaak is de aansprakelijkheid dan snel erkend.

Hoeveel schadevergoeding ontvang ik na een aanrijding?

Misschien is dit wel de meest gestelde vraag aan onze letselschadespecialisten: hoeveel letselschadevergoeding krijg ik? Toch is het niet mogelijk om bedragen te noemen. Niet omdat we dat niet willen, maar omdat het niet kan. Hoe hoog een letselschadevergoeding is, hangt af van verschillende zaken. Bijvoorbeeld:

 • De aard en ernst van uw letsel
 • Hoe groot de kans is dat uw leven na de aanrijding weer wordt zoals voor het ongeluk
 • Welke kosten u heeft moeten maken
 • Welke toekomstige kosten u waarschijnlijk moet maken
 • Psychische schade: smartengeld
 • Eerdere letselschadezaken die vergelijkbaar zijn met uw situatie en de hoogte van de schadevergoeding die toen is toegekend
 • Richtlijnen in de branche

De specialisten van LetselSchade.nl zijn experts in het berekenen van een rechtvaardige letselschadevergoeding. Dit is voor hen dagelijkse kost.

Zij bespreken dit samen met u. Het is belangrijk dat u alle bonnen en afschriften bewaart die te maken hebben met kosten die u heeft moeten maken na het ongeluk.

Een schadevergoeding aanvragen na een fietsongeval

Zoals u hierboven al kon lezen: u bent als fietser en als voetganger goed beschermd door de wet. De kans op een schadevergoeding na een fietsongeval is groot – op voorwaarde dat er een aansprakelijke wederpartij is.

Schadevergoeding type letsels verkeersongeval

Na een verkeersongeval kan u letselschade bestaan uit verschillende soorten letsel, denk bijvoorbeeld aan:

 • Gebroken been
 • Gebroken arm
 • Gebroken pols
 • Gescheurde spieren
 • Hersenletsel
 • Hersenschudding
 • Hoofdletsel
 • Wonden of sneeën
 • Letsel aan uw organen
 • Whiplash
 • Armletsel
 • Brandwonden
 • Buikletsel
 • Aangezichtsletsel
 • Dwarslaesie
 • Gebroken ribben
 • Gehoorschade
 • Oogschade
 • Schade aan uw gebit

Is er een aansprakelijke tegenpartij? Dus: is het de schuld van iemand anders dat u letsel hebt opgelopen? Dan kunnen de specialisten van LetselSchade.nl u helpen om de meest rechtvaardige schadevergoeding te krijgen.

De letselschadespecialist helpt u ook om een voorschot te krijgen voor kosten die u al gemaakt heeft.

LetselSchade.nl is keurmerkkantoor

Alle vestigingen van Letselschade.nl zijn aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade . Dit keurmerk bewijst dat u te maken heeft met betrouwbare, professionele belangenbehartigers die de belangen van het slachtoffer centraal stellen. Helaas zijn er vandaag de dag nog genoeg malafide letselschadepraktijken die over de rug van het slachtoffer geld verdienen.

Het Nationaal Keurmerk Letselschade is een initiatief van De Letselschade Raad. De Letselschade Raad deelt dit Keurmerk niet zomaar uit: als belangenbehartiger moet je aan strenge eisen voldoen.

Ieder jaar volgt een audit of het betreffende letselschadekantoor nog voldoet aan de strenge kwaliteitseisen. Ook dit jaar voeren wij met trots het keurmerk letselschade.

Zij gingen u voor...

Veelgestelde vragen


 • Wat is de hoogte van de schadevergoeding bij een verkeersongeval?

  De hoogte van uw schadevergoeding bij een verkeersongeval is afhankelijk van een aantal factoren, zoals: - Ernst van het letsel - Herstelduur van het herstel - Mate van arbeidsongeschiktheid - Impact van het ongeval - Schade die u in de toekomst zult lijden Aan de hand van deze factoren wordt bepaald wat de hoogte van de schadevergoeding is. Zoals gezegd beïnvloedt het herstelproces de hoogte van de schadevergoeding. Bij auto-ongelukken ontstaan bijvoorbeeld vaak whiplash klachten. Het herstel van een whiplash kan zeer traag gaan. Soms houden slachtoffers zelfs blijvende klachten over aan een whiplash. In dat soort gevallen zal de hoogte van de schadevergoeding hoger uitvallen. Ook de mate van arbeidsongeschiktheid speelt een grote rol bij het bepalen van de hoogte van de schadevergoeding. Mocht u door uw letsel niet kunnen werken en loopt u daardoor inkomen mis dan spreekt het voor zich dat dit een grote schadepost is dat ook meegenomen wordt in de schadevergoeding. Gelet op het feit dat meerdere factoren bepalen wat de hoogte van de schadevergoeding is kan niet op voorhand worden gezegd hoe hoog de schadevergoeding zal uitvallen.


 • Heb ik recht op smartengeld na een verkeersongeval?

  U heeft recht op smartengeld wanneer het letsel is ontstaan als gevolg van een verkeersongeval waar een ander voor aansprakelijk is. Wanneer er geen aansprakelijke wederpartij is aan te wijzen, bijvoorbeeld bij een eenzijdig verkeersongeval of wanneer u zelf schuldig bent aan het ongeval, dan kán de aanvullende autoverzekering Schadeverzekering voor Inzittende (SVI) een uitkomst bieden. Een letselschadespecialist kan al snel duidelijkheid geven of uw casus in aanmerking komt voor een schadevergoeding.


 • Wie betaalt uw letselschadevergoeding?

  De meest ideale situatie is wanneer de aansprakelijke partij de letselschadevergoeding betaalt. Hij of zij heeft u immers schade toegebracht. Hierbij kunt u denken aan de partij die u heeft aangereden of uw werkgever die zijn zorgplicht niet is nagekomen, waardoor u letselschade hebt opgelopen. Beide partijen zijn in principe voor dergelijke ongevallen verzekerd en het geld wordt dan ook door diens verzekeraar uitgekeerd. Vooral bij verkeersongevallen kan het ook zo zijn dat er geen aansprakelijke partij is, omdat er bijvoorbeeld sprake is van een eenzijdig ongeval of de wederpartij onbekend is gebleven. In dergelijke gevallen kunnen wij soms ook een letselschadevergoeding claimen bij uw eigen verzekeraar, indien u daarvoor verzekerd bent. Hierbij kunt u denken aan een schadeverzekering inzittenden (SVI) of een schadeverzekering opzittenden (SVO). Ga dus altijd goed na, waar u precies voor verzekerd bent. Schakel gratis onze juristen in voor direct advies over letselschadevergoedingen.


 • Hoe lang duurt een letselschadezaak?

  Hoe lang een letselschadezaak duurt is afhankelijk van tal van omstandigheden. Aangenomen wordt hoe complexer de zaak, des te langer een letselschadezaak kan duren. Wanneer het slachtoffer zeer ernstig letsel heeft opgelopen en deze schade verregaande consequenties heeft op het dagelijks functioneren, dan kan de zaak logischerwijs meer tijd in beslag nemen dan een zaak waarbij er enkel sprake is van matig letsel zoals blauwe plekken en schaafwonden. Daarnaast kunnen de persoonlijke vaardigheden en kwaliteiten van uw belangenbehartiger, maar ook die van de schadebehandelaar die optreedt namens de aansprakelijke verzekeringsmaatschappij, een rol spelen hoe snel een letselschadezaak wordt afgewikkeld.


 • Ik heb letselschade, wat nu?

  Heeft u letselschade opgelopen door een ongeval en wilt u weten welke stappen nodig zijn om een schadevergoeding te realiseren? Volg dan de onderstaande stappen. 1. Neem contact op met Letselschade.nl voor gratis advies. Wij beoordelen direct of u een zaak heeft. 2. Wanneer gewenst, helpt Letselschade.nl verder bij het inschakelen van een belangenbehartiger. 3. Ondertussen wordt er juridisch en medisch bewijs verzameld. 4. Uw belangenbehartiger stelt vast of de tegenpartij aansprakelijk is. 5. Uw belangenbehartiger stelt de tegenpartij aansprakelijk voor de opgelopen schade en vraagt een voorschot op uw letselschadevergoeding aan. 6. De tegenpartij moet de aansprakelijkheid (gedeeltelijk) erkennen. 7. Uw belangenbehartiger inventariseert de nog te lijden schade. 8. Uw belangenbehartiger en de tegenpartij stellen de medische eindtoestand vast. 9. De definitieve schade kan worden berekend. 10. In een vaststellingsovereenkomst wordt uw definitieve schade vastgelegd en de zaak afgewikkeld.


 • Hoeveel ontvang ik bij letselschade?

  Als u betrokken bent bij een ongeval en u hebt daarbij letsel opgelopen door toedoen van een ander, dan heeft u recht op een schadevergoeding. De uiteindelijke hoogte van de schadevergoeding hangt samen met tal van persoonlijke factoren en dat vraagt om een zorgvuldige aanpak van uw zaak. Op voorhand kunnen er geen keiharde bedragen worden gegarandeerd. Dat heeft ermee te maken dat een specialist eerst de zaak nauwkeurig moet bestuderen. Uw persoonlijke belangenbehartiger maakt vervolgens een exacte schadeberekening en dient de schadeclaim in bij de aansprakelijke wederpartij. Wij raden aan om te allen tijde een letselschadespecialist in te schakelen omdat hij of zij weet welke kosten voor vergoeding in aanmerking komen. De kosten voor het inschakelen van een letselschadejurist worden vergoed door de aansprakelijke partij. Wij kunnen u dan ook kosteloos bijstaan.


 • Hoe wordt whiplash letsel behandeld?

  Een whiplash kan op twee manieren worden behandeld: - Een multidisciplinaire aanpak waarbij het whiplash letsel vanuit meerdere disciplines bekeken en behandeld wordt; - Een klacht specifieke aanpak waarbij de behandeling gericht is op het verhelpen van een specifieke klacht. De meeste slachtoffers met nekletsel herstellen binnen een jaar van deze kwetsuur. Toch kan het voorkomen dat uw nekklachten voor langere tijd aanhouden. Een letselschadeprofessional zal u kunnen vertellen of het whiplash letsel en de kosten van de behandelingen, in aanmerking komen voor een schadevergoeding van de aansprakelijke wederpartij.


 • Een naaste loopt letselschade op en ligt in ziekenhuis. Wat kan ik doen?

  Wanner uw vriend(in), kennis of familielid door toedoen van een ander letselschade oploopt en hierdoor in het ziekenhuis belandt, dan doet u er goed aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met een belangenbehartiger. In veel gevallen heeft het slachtoffer recht op een schadevergoeding van de aansprakelijke partij die het ongeval heeft veroorzaakt. Onze juristen kunnen u direct vertellen wat de juridische mogelijkheden en eventuele vervolgstappen zijn. De kosten lopen na een verkeersongeval namelijk flink op. Wellicht loopt de naaste inkomsten mis, omdat hij of zij niet kan werken. Mocht het een kansrijke zaak zijn, dan zal de belangenbehartiger ook direct een voorschot aanvragen bij de aansprakelijke wederpartij om de eerste gemaakte kosten te dekken. Uw belangenbehartiger neemt de rompslomp uit handen, zodat vriend, vriendin en/of familielid zich volledig kan focussen op zijn of haar herstel.


 • Krijgt mijn kind volledige vergoeding van zijn/haar schade?

  Als uw kind jonger dan 14 jaar is en hij of zij raakt betrokken bij een verkeersongeval met een gemotoriseerd voertuig, dan wordt de schade altijd voor 100% vergoed. Dit is ook het geval als uw kind volledig schuld heeft aan het verkeersongeval. De regel geldt niet voor kinderen van 14 jaar of ouder. Als zij betrokken raken bij een verkeersongeval met een gemotoriseerd motorvoertuig, dan krijgen zij tenminste 50% van de schade vergoed. Dit wordt ook wel de 50%-regel genoemd. Fietsers/voetgangers worden gezien als een zwakkere verkeersdeelnemer, genieten extra juridische bescherm bij verkeersongevallen, waardoor zij minimaal 50% van de totale schade vergoed krijgen ongeacht de vraag wie de verkeersregels heeft overtreden.


 • Geldt de hoofdregel van 'wie eist, bewijst' ?

  Het slachtoffer zal in beginsel aannemelijk moeten maken en zo nodig bewijzen dat er een letselongeval heeft plaatsgevonden. Daarnaast moet het slachtoffer ook aannemelijk maken en zo nodig bewijzen dat er causaal verband bestaat tussen de gedraging van de wederpartij, het ontstaan van het letselongeval en de schade die hieruit is ontstaan. De bewijslast ligt in de eerste instantie dus bij het slachtoffer. Wie eist, bewijst.

Staat uw vraag er niet tussen? Neem contact met ons op.

Bel mij terug!

   

  Mijn letsel is ontstaan door *
   

  Degene die schuld heeft is *
   

  Contact

  U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

  Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

   Persoonlijke gegevens

   Wat is er gebeurd?

   Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

   2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

   3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

   4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

   Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

   2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

   3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

   Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

   1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

   Jouw antwoord is JA

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   Jouw antwoord is NEE

   Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

   Call Now Button