Materiële schadevergoeding
Wij regelen kosteloos de schadevergoeding!
Materiële schadevergoeding: daarop hebt u recht als u slachtoffer bent van letselschade door toedoen van iemand anders. Maar wat is materiële schade eigenlijk? We leggen het uit op deze pagina.
Meer informatie over schadevergoeding in het algemeen vindt u op onze pagina over schadevergoeding.
Wat is het verschil tussen materiële en immateriële schadevergoeding?
Bij materiële schade gaat het om schade die in geld uit te drukken is. Verderop op deze pagina vindt u een lijst met voorbeelden van materiële schade.
Immateriële schade gaat om schade die is ontstaan door verdriet, psychisch gemis, pijn en verminderde levensvreugde.
We hebben een speciale pagina geschreven over immateriële schadevergoeding.
Wat houdt een materiële schadevergoeding in?
Bij een vergoeding voor materiële schade krijgt u geld uitgekeerd die financiële schade vergoedt. Zoals we in de alinea hierboven uitleggen, gaat het bij materiële schade om schade die in geld is uit te drukken.
Mr. Maarten Schikhof is NIVRE Register-Expert en Senior Letselschadejurist bij LetselSchade.nl
Voorbeelden van materieële schadevergoedingen
Wat valt er zoal onder een materiële schadevergoeding? Hieronder vindt u een aantal voorbeelden.
- Medische kosten.
Uw letsel heeft er misschien toe geleid dat u eigen risico hebt moeten betalen voor bepaalde onderzoeken bij de huisarts of in het ziekenhuis. Of uw medicijnen worden niet vergoed. Heeft u recht op letselschadevergoeding, dan vallen deze kosten daar ook onder.
- Het kan gebeuren dat u door een ongeluk op het werk of in het verkeer zulk ernstig letsel oploopt, dat u niet meer zelf het huishouden kunt doen. De was doen lukt bijvoorbeeld niet. Of tuinieren. Of u moet iemand inhuren om de hond uit te laten. Hulp in het huishouden kost geld en de letselschadejurist neemt deze kosten mee in de berekening van de letselschadevergoeding.
- Aangepast wonen.
Als u op de derde verdieping woont, er geen lift in het appartementencomplex is en u (tijdelijk) niet mobiel bent, kan het gebeuren dat u tijdelijk elders moet wonen of dat er (tijdelijke) aanpassingen aan uw woning nodig zijn. Deze kosten zijn materiële schade.
- Kosten zonder nut
Uw sportschoolabonnement loopt door, maar door uw letsel kunt u er geen gebruik van maken. U hebt niets meer aan de concertkaartjes voor die band of de theaterkaartjes voor die mooie voorstelling, want u kunt er niet naartoe. Dat noemen we ‘kosten zonder nut’. Ze vallen onder materiële schade.
Wilt u nog meer voorbeelden van materiële schade zien? In dit artikel zetten we verschillende soorten schadevergoeding op een rij.
Mijn materiële schadevergoeding berekenen
Onze letselschadespecialisten zijn er experts in: materiële schadevergoeding berekenen. Als u kunt bewijzen welke kosten u heeft gemaakt – daarom is het belangrijk overal de bonnen van te bewaren – gaan onze experts voor u aan de slag.
U vindt meer informatie op onze pagina over schadevergoeding berekenen.
Meld eenvoudig uw letselschade
We kunnen u binnen 1 minuut vertellen of u mogelijk recht hebt op een letselschadevergoeding. Wij geven u gratis advies en helpen u bij het verkrijgen van een rechtvaardige vergoeding voor het opgelopen letsel.
Moet ik belasting betalen over mijn materiële schadevergoeding?
Krijgt u een materiële schadevergoeding, dan hoeft u dit bedrag niet als inkomen op te geven aan de Belastingdienst. Het kan wel zo zijn dat u vermogensbelasting moet betalen. Hoe dat precies zit, kunt u lezen op onze pagina over schadevergoeding en belasting.
Ook kan een letselschadevergoeding invloed hebben op uw bijstandsuitkering. Het is verstandig om op tijd bij de gemeente te melden dat u letselschadevergoeding ontvangt. Onze letselschadespecialisten weten hier ook meer over.
Materiële schade verhalen met hulp van Letselschade.nl
Wilt u iemand aansprakelijk stellen voor materiële schade? Wilt u uw materiële schade verhalen? Neem dan contact op, zodat onze letselschadespecialisten u kunnen vertellen wat er mogelijk is en of zij denken dat u sterk staat.
Veelgestelde vragen
Wat is een letselschadevergoeding?
Een letselschadevergoeding is een compensatie die je krijgt voor de schade die je hebt geleden als gevolg van een ongeval. Dit kan zowel materiële schade (zoals medische kosten, reiskosten, kosten voor huishoudelijke hulp) als immateriële schade (smartengeld voor pijn en leed) omvatten.
Wanneer krijg je een letselschadevergoeding?
Je kunt in aanmerking komen voor een letselschadevergoeding als je letsel hebt opgelopen door de fout van een ander. Dit kan bijvoorbeeld zijn door een verkeersongeluk, bedrijfsongeval, medische fout, of een geweldsmisdrijf.
Hoeveel schadevergoeding krijg je na een ongeval?
Dit hangt af van de ernst van het letsel, de impact op je leven, de kosten van medische zorg, eventueel verlies van inkomen, en vele andere factoren. Elk geval is uniek.
Staat uw vraag er niet tussen? Neem contact met ons op.
Bel mij terug!
Contact
U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.
Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag.