Fietsongeval door aanrijding
Wie is er aansprakelijk voor mijn letselschade?
De automobilist is schuldig aan het verkeersongeval
Is de fietser aansprakelijk of is bijvoorbeeld de automobilist aansprakelijk?
Voor het afhandelen van de schade na een fietsongeval is het belangrijk vast te stellen wie schuld heeft aan het veroorzaken van het verkeersongeval. Met andere woorden de aansprakelijkheid voor de aanrijding tussen de fietser en auto moet worden bepaald. Is de fietser aansprakelijk of is bijvoorbeeld de automobilist aansprakelijk? Vraag het onze letselschadespecialisten door hieronder contact met ons op te nemen.
Wanneer de automobilist schuldig is aan de aanrijding tussen de fiets en de auto dan is de eigenaar dan wel houder van het motorvoertuig voor 100% verantwoordelijk voor de schade aan de fiets, de fietser en eventuele schade aan de eigen auto.
Ook wanneer de eigenaar of houder van de auto de auto niet zelf heeft bestuurd, is deze aansprakelijk voor het fietsongeval. De eigenaar of houder van een motorvoertuig is namelijk aansprakelijk voor de gedragingen van degene door wie hij/zij het motorrijtuig doet of laat rijden. Het maakt voor de aansprakelijkheid bij de aanrijding tussen de fietser en auto dus niet uit wie er reed toen het werd veroorzaakt.
In de situatie waarin de automobilist aansprakelijk is voor de aanrijding met de fietser, betaalt de Wettelijke Aansprakelijkheid Motorvoertuigen verzekering van de eigenaar van de auto 100% van de schade.

Schadeafwikkeling met verzekeraar
Wanneer de automobilist aansprakelijk is voor de aanrijding met de fietser, neemt de verzekeraar van de automobilist contact op met de fietser. Naast een vragenlijst of schadeformulier, kan de verzekeraar ook een verzoek indienen tot een machtiging voor het inkijken van het medische dossier van de fietser.
Let op: geef als fietser nooit een volledige machtiging af waardoor u de verzekeraar toestemming verleent om al de medische gegevens te bekijken. U kunt beter zelf de noodzakelijke medische gegevens bij uw arts of huisarts opvragen en deze vervolgens naar de verzekeraar sturen.
Wanneer u letselschade hebt opgelopen bij een aanrijding tussen een fietser en een auto, dan is het verstandig een letselschade specialist te raadplegen voor rechtsbijstand. Het inschakelen van onze letselschade juristen kost u niets, want de kosten van de juridische hulp worden ook vergoed door de aansprakelijke partij.

Letselschade claimen in 4 stappen

Vertel uw verhaal

Wie is aansprakelijk?

Voorschot schadeclaim

Uitbetalen en afwikkelen
De fietser is schuldig aan het verkeersongeval
Wanneer de fietser schuldig is aan het veroorzaken van aanrijding tussen fietser en auto, wordt opnieuw naar artikel 185 van de Wegenverkeerswet gekeken.
Fietsers met letselschade worden door de Nederlandse Wegenverkeerswet beschermd bij een aanrijding tussen een auto en fietser (een zogenoemde sterkere verkeersdeelnemer).
Regels fietser jonger dan 14 jaar
Wanneer de fietser ten tijde van het ongeval jonger is dan 14 jaar, dan is de eigenaar van de auto altijd volledig aansprakelijk voor de schade. Ook wanneer de bestuurder van de auto geen enkele schuld heeft aan het veroorzaken van de aanrijding, en is de aanrijding tussen de fietser en auto volledig te wijten is aan de fietser. Uitzondering hierop is wanneer sprake is van opzet of aan opzet grenzende roekeloosheid. De bewijslast hiervoor ligt bij de eigenaar van de auto.
Fietsers die ten tijde van de aanrijding met de auto 14 jaar of ouder zijn en schuld hebben aan het verkeersongeval, zijn voor maximaal 50% aansprakelijk voor de schade. Ofwel, de eigenaar van de auto is alsnog tenminste voor 50% aansprakelijk. Als fietser krijgt u dus minimaal 50% de schade vergoed.
Vindt de automobilist dat de fietser zich tijdens het ongeluk inderdaad roekeloos heeft gedragen? Dan is het verstandig om een letselschade advocaat te raadplegen. De eigenaar van de auto zal immers proberen zoveel mogelijk fouten van de fietser te benadrukken, waarbij de fietser zoveel mogelijk de fouten van de automobilist zal aanwijzen. Als de automobilist (mede) fouten heeft gemaakt, dan is er al snel sprake van 100% schadevergoeding voor de fietser.

Zowel fietser als automobilist zijn schuldig aan het verkeersongeval
Dit is de meest lastige aansprakelijkheid situatie bij een aanrijding met een fietser en auto. Zijn zowel de automobilist als de fietser aansprakelijk voor de aanrijding? Dan kan de eigenaar van de auto zich beroepen op eigen schuld van de fietser mits deze 14 jaar of ouder is.
Als fietser krijgt u op basis van billijkheid altijd minimaal 50% van uw schade vergoed. Dit geldt voor zover er geen sprake is van overmacht, opzet of aan opzet grenzende roekeloosheid.
In dit soort gevallen is het verstandig om een letselschade specialist te raadplegen. De automobilist zal immers proberen zoveel mogelijk fouten van de fietser te benadrukken, waar de fietser zoveel mogelijk de fouten van de automobilist zal aanwijzen.

Meld eenvoudig uw letselschade
We kunnen u binnen 1 minuut vertellen of u mogelijk recht hebt op een letselschadevergoeding. Wij geven u gratis advies en helpen u bij het verkrijgen van een rechtvaardige vergoeding voor het opgelopen letsel.
Smartengeld na een fietsongeval
De schuldige van het verkeersongeval is onbekend
Het kan voorkomen dat de veroorzaker van de aanrijding tussen de fiets en auto niet bekend is of onverzekerd is. Het Waarborgfonds Motorverkeer is er voor fietsers die door een aanrijding met een brommer of auto schade hebben geleden, maar deze niet vergoed krijgen doordat bijvoorbeeld de auto is doorgereden.
Letselschade na fietsongeval?
Heeft u letselschade opgelopen door toedoen van een ander? Neem contact op met de juristen van LetselSchade.nl en hoor direct of het letsel in aanmerking komt voor een schadevergoeding. Ons kantoor is geopend van maandag tot en met vrijdag, telefonisch zijn wij op deze dagen geopend van 08:30 tot 17:30 uur.
Bij het bepalen van een rechtvaardige schadevergoeding kijken onze ervaren letselschade juristen vaak naar zaken in het verleden. U kunt er zeker van zijn dat de schadevergoeding die u via ons krijgt hoger is dan die van uw WA-verzekeraar! Bel ons en we kunnen u direct een inschatting geven.
Veelgestelde vragen
Hoe regel ik de aansprakelijkstelling na een fietsongeval?
"Als u na een fietsongeval letselschade oploopt en het ongeval is te wijten aan de schuld van een gemotoriseerde verkeersdeelnemer, dan kunt u de persoon of de betreffende verzekeraar, formeel aansprakelijk stellen voor uw schade. U als eisende partij zal met bewijsstukken moeten komen om aan te tonen dat de wederpartij aansprakelijk is voor het ongeluk én de schade die u lijdt. Een belangenbehartiger, zoals een letselschade-expert of letselschadejurist kan eventueel kosteloos helpen. Belangenbehartiger en de aansprakelijkstelling Uw belangenbehartiger stelt de wederpartij aansprakelijk voor het fietsongeval. Om de aansprakelijkheid rond te krijgen hebben wij bewijsstukken nodig, zoals een schadeaangifteformulier, een getuigenverklaring of een politierapport. De tegenpartij kan de aansprakelijkheid direct erkennen, maar het kan ook zijn dat er een discussie ontstaat met de wederpartij. Het rondkrijgen van de aansprakelijkheid kan in sommige gevallen dus een enige tijd duren. Zodra de aansprakelijkheid erkend wordt, zal de belangenbehartiger u hiervan direct op de hoogte stellen."
Als automobilist altijd aansprakelijk na fietsongeval met kinderen?
"In de praktijk bent u als automobilist bijna altijd volledig aansprakelijk voor de toegebrachte schade na een ongeval met een kind jonger dan veertien jaar. Bij een ongeval tussen een automobilist en een kind ouder dan veertien jaar geldt dat de automobilist aansprakelijk is, tenzij hem of haar niets te verwijten valt. In de praktijk is dit voor de automobilist lastig aan te tonen. De fietser wordt gezien als de zwakkere verkeersdeelnemer en geniet ten opzichte van de autobestuurder extra juridische bescherming
Bij fietsongevallen met kinderen, maakt de wet onderscheid tussen in de leeftijdscategorie letselschadeslachtoffers vanaf veertien jaar en kinderen van veertien jaar en ouder die slachtoffer zijn van een ongeval met letselschade tot gevolg. Hoewel kinderen zelf volledig schuldig kunnen zijn aan het ongeval, zijn zij in de praktijk bijna nooit volledig aansprakelijk voor de toegebrachte schade aan de automobilist. Hierbij wordt uitgegaan dat een kind < 14 jaar de gevolgen van zijn of haar handelen niet kan overzien en dat het gemotoriseerd verkeer hier rekening mee houdt.
Bij een ongeval tussen een automobilist en een kind ouder dan veertien jaar geldt dat de automobilist aansprakelijk is, tenzij hem of haar niets te verwijten valt. In de praktijk is dit voor de automobilist lastig aan te tonen. De fietser wordt gezien als de zwakkere verkeersdeelnemer en geniet ten opzichte van de autobestuurder extra juridische bescherming.
De fietser heeft, ongeacht de vraag of er sprake is van eigen schuld aan de zijde van de fietser, recht op een vergoeding van minimaal 50% van zijn totale schade. De overige 50% wordt bepaald afhankelijk van de vraag welke partij de verkeersregels heeft overtreden. Het kan zijn dat iedere partij voor de helft aansprakelijk is voor de schade, maar het kan ook zijn dat een van de partijen 75% aansprakelijk is voor de schade en de andere partij 25%. Dit is geheel afhankelijk van de omstandigheden van het ongeval."
Staat uw vraag er niet tussen? Neem contact met ons op.
Bel mij terug!
Contact

U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of via WhatsApp uw casus aanmelden.
Tijdens kantooruren binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag.