Aansprakelijkheid werkgever bij bedrijfsongeval
Wij verhalen de schade waar u recht op hebt
Bedrijfsongeval en de aansprakelijkheid
Hoe zit dat met de aansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval? Meestal is de werkgever aansprakelijk. Als medewerker kun je dus in veel gevallen bij de werkgever een schadevergoeding claimen voor jouw letselschade door een bedrijfsongeval.
Een werkgever is bijna altijd verzekerd voor dit soort bedrijfsongevallen, en hoeft de schade dus niet zelf te betalen aan de medewerker. Laat je bijstaan door ervaren juristen en letselschade-experts als je de letselschade onder werktijd wilt verhalen. Neem contact op met onze experts en hoor direct of wij je kosteloos kunnen helpen.
Loondoorbetaling tijdens ziekte
Gedurende de eerste 2 jaar van je ziekte, is de werkgever verplicht om het loon door te betalen. De werkgever moet per jaar minimaal 70% van je loon betalen. Vaak is het geregeld dat je in het eerste jaar 100% van het loon doorbetaald krijgt en het tweede jaar 70%. Dit is een werkgever echter niet verplicht. Deze regeling wordt gezien als een voorbeeld van goed werkgeverschap.
Hoeveel loon je precies krijgt wanneer je door een bedrijfsongeval in de ziektewet komt, staat mogelijk in het contract en/of CAO. Neem bij twijfel contact op met de werkgever.

Letselschade claimen in 4 stappen

Vertel uw verhaal

Wie is aansprakelijk?

Voorschot schadeclaim

Uitbetalen en afwikkelen

Werkgever aansprakelijk stellen na bedrijfsongeval
Als een werknemer schade heeft geleden door een bedrijfsongeval tijdens het werk, dan ligt de aansprakelijkheid normaal bij de werkgever. Tenzij de schade het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer zelf. Bij veel bedrijfsongevallen is dit moeilijk te bewijzen.
De werknemer kan dus zijn werkgever aansprakelijk stellen voor de letselschade en een schadevergoeding eisen. Het is hierbij belangrijk dat de aansprakelijkheid van de werkgever wordt vastgesteld met bewijsstukken.
Dit kan video of beeldmateriaal zijn, getuigenverklaringen, of een officiële arbeidsongevallenmelding bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Ongevallenverzekering verplicht voor werkgevers
Het kan als medewerker lastig zijn om je eigen werkgever aansprakelijk te stellen voor de schade die is ontstaan na een ongeluk op de werkvloer. De werkrelatie tussen werkgever en werknemer is namelijk meestal vertrouwd, die wil je niet schaden.
Maar maak je hier geen zorgen over. Vaak heeft de werkgever namelijk een verplichte ongevallenverzekering afgesloten, die jouw letselschade betaalt. De werkgever hoeft daarom meestal niets zelf te betalen, dus je hoeft hier geen gedoe van te verwachten.
Hulp bij het aansprakelijk stellen van de werkgever
Om letselschade vergoed te krijgen, is het belangrijk om eerst de aansprakelijkheid vast te stellen. Voor het aansprakelijk stellen van de werkgever kun je als slachtoffer het beste hulp vragen aan een belangenbehartiger. Wij helpen hierbij, kosteloos en veilig. Neem gratis contact op en hoor direct of wij je kunnen helpen.


Meld eenvoudig uw letselschade
We kunnen u binnen 1 minuut vertellen of u mogelijk recht hebt op een letselschadevergoeding. Wij geven u gratis advies en helpen u bij het verkrijgen van een rechtvaardige vergoeding voor het opgelopen letsel.
LetselSchade.nl kan jou helpen wanneer je door een arbeidsongeval letsel hebt opgelopen. Wanneer je bijvoorbeeld door nalatigheid van je werkgever of schuld van een ander, schade lijdt. De schade bestaat dan voornamelijk uit het verlies van inkomen en je kan hiervoor een schadevergoeding eisen.
Het is aanbevolen om een letselschade deskundige in te schakelen, wanneer je de werkgever aansprakelijk stelt voor het bedrijfsongeval.
Een letselschade deskundige behartigt jouw belangen, heeft verstand van zaken en kan helpen met de aansprakelijkheidstelling en afronding van de schadezaak.

Veelgestelde vragen
Een bedrijfsongeval is alleen uw eigen schuld wanneer er sprake is van opzet of als u bewust roekeloos bent geweest. In dit geval kan de werkgever niet aansprakelijk worden gesteld voor uw letselschade. Het komt trouwens niet vaak voor dat de werkgever niet aansprakelijk kan worden gesteld.
Wilt u weten of u uw werkgever aansprakelijk kan stellen voor het bedrijfsongeval? Vertel ons wat er gebeurd is en u ontvangt van ons direct een indicatie van waar u recht op hebt.
Werknemers in loondienst worden beschermd tegen arbeidsongevallen. Zij kunnen namelijk al snel de werkgever aansprakelijk stellen voor het arbeidsongeval. Zzp’ers/zelfstandige ondernemers genieten niet dezelfde bescherming als werknemers in loondienst. U bent als zzp’er/zelfstandige ondernemer verantwoordelijk voor uw eigen inkomsten. Als u niet werkt dan genereert u ook geen inkomsten. Als zzp’er/zelfstandige ondernemer wordt van u verwacht dat u de eigen financiële risico’s draagt in het geval van een arbeidsongeval. Een zzp’er/zelfstandige ondernemer kan een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten waarmee hij zich verzekert tegen de financiële gevolgen van een arbeidsongeval. Tachtig procent van de zzp’ers/zelfstandige ondernemers heeft echter geen arbeidsongeschiktheidsuitkering, omdat de premie te hoog is.
Als u letsel oploopt door schuld van een ander kunt u uw schade zelf op de tegenpartij of zijn verzekeraar verhalen. Voor iemand die daar niet dagelijks mee te maken heeft, kan dit zeer complex zijn. Bovendien is niet altijd bekend welke schade en welke bedragen er te verhalen zijn.
Rechtsbijstandsverzekeraars bieden daar polissen voor aan tegen een jaarlijkse premie. Bij schade kunt u dan op basis van de polis gebruikmaken van de diensten van die verzekeraar om uw schade te verhalen.
Gratis hulp bij letselschade van Letselschade.nl
Letselschade.nl daarentegen biedt u deze dienst geheel GRATIS aan, zonder dat u hiervoor een Rechtsbijstandverzekering hoeft af te sluiten. Bovendien bent u bij Letselschade.nl verzekerd van een letselschadespecialist die alleen letselschadezaken behandelt en daarin jarenlange ervaring heeft.
Ook al heeft u een Rechtsbijstandverzekering afgesloten, dan nog kunt u gratis gebruikmaken van de diensten van Letselschade.nl, zodat u verzekerd bent van de meest deskundige hulp bij letselschade die er op dit gebied te krijgen is! Én dit zonder dat u uw rechten bij uw Rechtsbijstandsverzekeraar verspeelt. Letselschade.nl regelt dit allemaal voor u geheel kosteloos!
Meld nu uw letselschade en krijg gratis rechtshulp
Neem contact op met Letselschade.nl via telefoon of vul direct het formulier in om de schade te verhalen op de aansprakelijke tegenpartij.
Het slachtoffer zal in beginsel aannemelijk moeten maken en zo nodig bewijzen dat een verkeersongeval heeft plaatsgevonden. Daarnaast moet het slachtoffer ook aannemelijk maken en zo nodig bewijzen dat er causaal verband bestaat tussen de onrechtmatige gedraging van de verkeersdeelnemer, het ontstaan van het verkeersongeval en de hieruit voortvloeiende schade. De bewijslast ligt in de eerste instantie dus bij het slachtoffer. Wie eist, bewijst.
Een werkgever heeft een zorgplicht voor de veiligheid van de werkomgeving van de werknemer. De werkgever moet maatregelen nemen, die redelijkerwijs nodig zijn om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt. De werkgever zal in het kader van zijn zorgplicht wel zeggenschap moeten hebben over de werkplek en de te verrichten werkzaamheden.
Als een werknemer in het kader van zijn werkzaamheden deelneemt aan het verkeer, dan heeft de werkgever daar geen zeggenschap over. De werkgever kan immers geen veiligheidsmaatregelen treffen om schade van de werknemer als gevolg van een verkeersongeval te voorkomen. De werkgever moet op grond van de wet zich wel als ‘goed werkgever’ gedragen. Het goed werkgeverschap houdt in dat de werkgever voor een behoorlijke verzekering voor zijn werknemers moet zorgen. Deze verzekering moet de schade vergoeden die voortkomt uit een verkeersongeval tijdens werktijd.
Praktijkvoorbeeld ongeval tijdens werk
De verzekeringsplicht van de werkgever, die voortkomt uit het goed werkgeverschap, kan ook aan de orde zijn als een werknemer gedurende zijn werk ten val komt door gladheid op de weg. Een bekend voorbeeld is een zaak waarbij medewerkster van een thuiszorgorganisatie zich in het kader van haar werkzaamheden per fiets van de ene naar de andere cliënt verplaatste. Op een zekere dag kwam zij als gevolg van gladheid op de openbare weg ten val, met letsel als gevolg. De Hoge Raad overwoog dat de werkgever een behoorlijke verzekering moet afsluiten waarbij hij geen onderscheid mag maken tussen een eenzijdig of meerzijdig ongeval en of de werknemer in de auto reed of zich per fiets verplaatste.
Een werkgever zal indien hij door de werknemer aansprakelijk wordt gehouden voor de ontstane schade de zaak aanmelden bij zijn aansprakelijkheidsverzekeraar. De verzekeraar zal de zaak verder afhandelen. Bij gebleken aansprakelijkheid zal hij dan ook een schadevergoeding betalen aan de werknemer.
Als u onderweg naar het werk betrokken raakt bij een fietsongeval, dan valt dat onder het woon-werkverkeer. De hoofdregel is dat het woon-werkverkeer in beginsel buiten de aansprakelijkheid van de werkgever valt, omdat dit verkeer geacht wordt in de privésfeer van de werknemer plaats te vinden. Als het ongeval in de privésfeer plaatsvindt dan kunt u geen aanspraak maken op een schadevergoeding via de werkgever.
Op de hoofdregel bestaan echter uitzonderingen. Neem contact met ons op om uw casus door ons te laten beoordelen. Wij vertellen u direct of u juridisch gezien een kansrijke zaak hebt en of wij u kosteloos kunnen bijstaan.
Het kan voorkomen dat u twijfels heeft over de werkwijze van uw huidige belangenbehartiger. Het duurt bijvoorbeeld heel lang voordat bepaalde acties worden ondernomen of u twijfelt eraan dat uw belangenbehartiger wel goed te werk gaat. Het kan ook zijn dat de tegenpartij een eindregelingsvoorstel heeft gedaan en dat uw huidige belangenbehartiger u adviseert om daarmee akkoord te gaan terwijl u twijfelt of het aangeboden bedrag nu wel redelijk en billijk is.
In deze gevallen adviseren wij u om een second opinion voor uw letselschade te laten uitvoeren door Letselschade.nl. Wanneer u een second opinion voor uw letselschade wilt, kunt u gratis gebruik maken van de letselschadespecialisten van Letselschade.nl. Zij kunnen u adviseren om niet akkoord te gaan met het aangeboden bedrag of zij kunnen aangeven of uw huidige belangenbehartiger al dan niet goed te werk gaat.
Als het zinvol voor u is om over te stappen naar een andere belangenbehartiger, dan zal Letselschade.nl u dit adviseren en u een letselschadespecialist voordragen die het best bij uw zaak past. Bent u bijvoorbeeld als zelfstandig ondernemer slachtoffer van een ongeval en geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt? Dan heeft u voor uw second opinion voor uw letselschade een letselschadedeskundige nodig die gespecialiseerd is in en ervaring heeft met zelfstandige schades.
Neem contact op met Letselschade.nl via telefoon of vul direct het formulier in, dan gaan onze experts uw letselschadezaak voor u beoordelen.
Uw werkgever is in de meeste gevallen goed verzekerd tegen bedrijfsongevallen. Uw hoeft om deze reden ook niet te vrezen dat het aansprakelijk stellen van uw werkgever, de verstandhouding verstoort. Uw werkgever stuurt de aansprakelijkstelling naar de verzekeraar en de verzekeraar zal uw schade moeten vergoeden. U benadeelt de werkgever dus niet persoonlijk. We begrijpen het volkomen als u het als werknemer toch lastig vindt om schadevergoeding van uw werkgever te eisen. Onze ervaren letselschadejuristen begeleiden u in dit proces en wij stellen een goede verstandhouding met de werkgever en een rechtvaardige schadevergoeding altijd voorop. Vraag hier naar de mogelijkheden.
Als u betrokken bent geweest bij een ongeval en u hebt letselschade opgelopen door het toedoen van een ander, dan heeft u mogelijk recht op een schadevergoeding. Wij kunnen ons voorstellen dat het voor een letselschadeslachtoffer prettig is om vooraf te weten wat u kunt verwachten gedurende dit traject. Vandaar dat wij de belangrijkste stappen voor u op een rij hebben gezet:
- Neem contact op met letselschade.nl voor gratis advies. Wij beoordelen of uw zaak op juridisch vlak, kansrijk is.
- Wanneer gewenst, helpt Letselschade.nl u bij het inschakelen van een belangenbehartiger.
- Uw belangenbehartiger verzamelt juridisch en medisch bewijs.
- Uw belangenbehartiger stelt vast of de tegenpartij aansprakelijk is.
- Uw belangenbehartiger stelt de tegenpartij aansprakelijk voor de opgelopen schade en vraagt een voorschot op uw letselschadevergoeding aan.
- De tegenpartij moet de aansprakelijkheid (gedeeltelijk) erkennen.
- Uw belangenbehartiger inventariseert de nog te lijden schade.
- Uw belangenbehartiger en de tegenpartij stellen de medische eindtoestand vast.
- De definitieve schade kan worden berekend.
- In een vaststellingsovereenkomst wordt uw definitieve schade vastgelegd en de zaak afgewikkeld.
Bel mij terug!
Contact

U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of via WhatsApp uw casus aanmelden.
Tijdens kantooruren binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag.