Belasting bij een letselschadevergoeding

Vind hier juridische hulp bij letselschade

Schadevergoeding en de Belastingdienst: hoe zit dat precies? Krijgt u schadevergoeding omdat u letselschade heeft opgelopen, dan valt de letselschadevergoeding niet onder belastbaar inkomen. Op deze pagina lees u hoe dat precies zit.

logo-nationaal-keurmerk-letselschade-png_-375×128

Aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade

Alle belangenbehartigers en letselschadeprofessionals van LetselSchade.nl zijn aangesloten bij het letselschade keurmerk

Ontvang een rechtvaardige schadevergoeding

Onze beste letselschadespecialisten zorgen ervoor dat u altijd de hoogst haalbare schadevergoeding krijgt.

Gratis hulp en advies

Onze hulp is voor u gratis, de tegenpartij betaalt de juridische bijstand

Altijd bij u in de buurt

Een landelijk netwerk van specialisten en juristen. Wij werken alleen voor slachtoffers.

Mijn ongeval met letselschade

letselschade-meld-nu-bedrijfsongeval
letselschade-meld-nu-verkeersongeval
letselschade-meld-nu-dier-en-letsel
letselschade-meld-nu-direct-contact

Wordt schadevergoeding bij letselschade belast?

Is schadevergoeding belastingvrij? Een letselschadevergoeding krijgt u altijd uitgekeerd als netto bedrag. Daarover hoeft u geen inkomstenbelasting te betalen. Dat komt doordat de Belastingdienst de schadevergoeding niet als loon ziet.

Verschillende soorten belasting bij een schadevergoeding

Onze letselschadespecialisten krijgen vaak de vraag of cliënten belasting moeten betalen over de schadevergoeding die zij krijgen. Bij schadevergoeding zijn er 2 soorten belasting die een rol spelen: inkomstenbelasting en vermogensbelasting.

review-letselschade-specialist-letselschade-32

Mr. Veronique Evers is Senior Letselschadejurist bij LetselSchade.nl

Zij gingen u voor…

Moet ik belasting betalen over mijn letselschadevergoeding?

Of u belasting moet betalen over uw schadevergoeding: ja en nee. Dat leggen we hier uit:

  1. Inkomstenbelasting

Over het bedrag dat u aan letselschadevergoeding ontvangt, hoeft u geen inkomstenbelasting te betalen. U hoeft uw letselschadevergoeding daarom bij uw belastingaangifte niet op te geven in box 1 (werk & inkomen).

  1. Vermogensbelasting

Het kan zijn dat de Belastingdienst wél eist dat u vermogensbelasting betaalt over uw letselschadevergoeding. Het gaat hierbij om box 3 in uw belastingaangifte. Een gedeelte van uw vermogen is heffingsvrij. Dit wordt jaarlijks vastgesteld.

Over vermogen boven dit heffingsvrije bedrag betaalt u belasting. Betaalt u vermogensbelasting, dan noemen we dat fiscale schade. Onze specialisten houden bij de berekening van uw letselschadevergoeding rekening met deze belastingschade.

Zelf belastinggarantie gebruiken bij een schadeclaim

In sommige gevallen ziet de Belastingdienst uw letselschadevergoeding toch als inkomen. Wat nu? Daarvoor spreekt uw letselschadespecialist met de (verzekeraar van de) wederpartij een belastinggarantie af.

Een belastinggarantie geeft simpel gezegd aan dat als de Belastingdienst tóch bij u aanklopt voor inkomstenbelasting, de (verzekeraar van de) wederpartij deze belasting voor u betaalt. Vindt de wederpartij dat er geen belasting moet worden betaald, dan gaan de wederpartij en de Belastingdienst buiten u om in elkaar met gesprek. U heeft daar dus geen zorgen over.

review letselschade specialist

Mr. Jeroen Damen is NIVRE Register-Expert en Senior Letselschadejurist bij LetselSchade.nl

Wij helpen u bij uw letselschadevragen over belasting

Heeft u nog vragen over het betalen van belasting over schadevergoeding? Onze experts helpen u graag met een persoonlijk advies.

letselschadespecialist van letselschade.nl

Meld eenvoudig uw letselschade

We kunnen u binnen 1 minuut vertellen of u mogelijk recht hebt op een letselschadevergoeding. Wij geven u gratis advies en helpen u bij het verkrijgen van een rechtvaardige vergoeding voor het opgelopen letsel.

Veelgestelde vragen


  • Wat is een letselschadevergoeding?

    Een letselschadevergoeding is een compensatie die je krijgt voor de schade die je hebt geleden als gevolg van een ongeval. Dit kan zowel materiële schade (zoals medische kosten, reiskosten, kosten voor huishoudelijke hulp) als immateriële schade (smartengeld voor pijn en leed) omvatten.


  • Welke kosten komen voor vergoeding in aanmerking bij letselschade?

    Wanneer u letselschade hebt opgelopen als gevolg van een verkeersongeval, een bedrijfsongeval, een medische fout of een hondenbeet komen verschillende kosten voor vergoeding in aanmerking. Onze ervaren letselschadejuristen en NIVRE Register-Experts weten exact waar u recht op hebt en weten dan ook precies welke kosten voor vergoeding in aanmerking komen. De kosten die voor vergoeding in aanmerking komen noemen wij schadeposten. Bij schadeposten kunt u denken aan medische kosten, reiskosten, kosten voor huishoudelijke hulp, maar ook misgelopen inkomsten. Hoe groot of klein de schadeposten ook zijn, wij nemen alles mee in onze schadeberekening en dienen het in bij de aansprakelijke wederpartij. We houden daarbij niet alleen rekening met de gemaakte kosten, maar ook met de te verwachten kosten.


  • Wat kost een letselschade advocaat?

    De aansprakelijke partij dient op grond van artikel 6:96 van het Burgerlijk Wetboek de redelijke voor juridische bijstand te vergoeden aan het slachtoffer. Dat maakt dat het inschakelen van onze letselschadejurist altijd kosteloos is voor het slachtoffer, de kosten voor rechtshulp worden ingediend bij de verantwoordelijke verzekeraar.


  • Hoeveel belasting moet ik betalen over letselschadevergoeding?

    In de meeste gevallen is een letselschadevergoeding in Nederland niet belastbaar. Er kunnen echter uitzonderingen zijn, bijvoorbeeld als de vergoeding dient ter compensatie van gederfd inkomen. Raadpleeg altijd een expert in dergelijke situaties.


  • Ik heb letselschade, wat nu?

    Heeft u letselschade opgelopen door een ongeval en wilt u weten welke stappen nodig zijn om een schadevergoeding te realiseren? Volg dan de onderstaande stappen. 1. Neem contact op met Letselschade.nl voor gratis advies. Wij beoordelen direct of u een zaak heeft. 2. Wanneer gewenst, helpt Letselschade.nl verder bij het inschakelen van een belangenbehartiger. 3. Ondertussen wordt er juridisch en medisch bewijs verzameld. 4. Uw belangenbehartiger stelt vast of de tegenpartij aansprakelijk is. 5. Uw belangenbehartiger stelt de tegenpartij aansprakelijk voor de opgelopen schade en vraagt een voorschot op uw letselschadevergoeding aan. 6. De tegenpartij moet de aansprakelijkheid (gedeeltelijk) erkennen. 7. Uw belangenbehartiger inventariseert de nog te lijden schade. 8. Uw belangenbehartiger en de tegenpartij stellen de medische eindtoestand vast. 9. De definitieve schade kan worden berekend. 10. In een vaststellingsovereenkomst wordt uw definitieve schade vastgelegd en de zaak afgewikkeld.


  • Hoeveel ontvang ik bij letselschade?

    Als u betrokken bent bij een ongeval en u hebt daarbij letsel opgelopen door toedoen van een ander, dan heeft u recht op een schadevergoeding. De uiteindelijke hoogte van de schadevergoeding hangt samen met tal van persoonlijke factoren en dat vraagt om een zorgvuldige aanpak van uw zaak. Op voorhand kunnen er geen keiharde bedragen worden gegarandeerd. Dat heeft ermee te maken dat een specialist eerst de zaak nauwkeurig moet bestuderen. Uw persoonlijke belangenbehartiger maakt vervolgens een exacte schadeberekening en dient de schadeclaim in bij de aansprakelijke wederpartij. Wij raden aan om te allen tijde een letselschadespecialist in te schakelen omdat hij of zij weet welke kosten voor vergoeding in aanmerking komen. De kosten voor het inschakelen van een letselschadejurist worden vergoed door de aansprakelijke partij. Wij kunnen u dan ook kosteloos bijstaan.

Staat uw vraag er niet tussen? Neem contact met ons op.

Bel mij terug!

     

    Mijn letsel is ontstaan door *
     

    Degene die schuld heeft is *
     

    Contact

    U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

    Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

      Persoonlijke gegevens

      Wat is er gebeurd?

      Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

      1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

      2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

      3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

      4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

      Alle vragen met JA beantwoord

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

      Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

      Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

      1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

      2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

      3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

      Alle vragen met JA beantwoord

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

      Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

      Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

      1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

      Jouw antwoord is JA

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      Jouw antwoord is NEE

      Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

      Call Now Button