Schadevergoeding bij letselschade
Loopt u als gevolg van een ongeval letselschade op en is een ander hieraan schuldig? U heeft dan recht op een schadevergoeding voor uw letselschade. In Nederland geldt dat de aansprakelijke partij u schadeloos moet stellen en terug moet brengen naar de situatie zoals deze was van voor het ongeluk.
Daarnaast heeft u recht op een financiële compensatie voor de geestelijke en emotionele schade waar u na het ongeval mee te kampen heeft. De vergoeding voor de immateriële schade wordt ook het smartengeld genoemd.
De letselschadespecialisten van LetselSchade.nl helpen u kosteloos bij het claimen van uw letselschadevergoeding. Onze kosten worden namelijk vergoed door de aansprakelijke verzekeringsmaatschappij. Dat maakt voor u gratis juridische hulp bij het regelen van uw schadevergoeding.
Weten of u recht heeft op een schadevergoeding? Neem vrijblijvend contact op met onze juristen en weet direct of u recht heeft op een financiële vergoeding voor uw schade.


Mr. Veronique Evers is Senior Letselschadejurist bij LetselSchade.nl
Wanneer heb ik recht op een schadevergoeding voor letselschade?
Een slachtoffer van een ongeval heeft recht op een schadevergoeding van de persoon of partij die aansprakelijk is voor het ontstaan van de schade. Als schadevergoeding eisende partij zal u moeten aantonen dat u schade lijdt als gevolg van het ongeval.
Toets of u recht heeft op een schadevergoeding voor letselschade aan de hand van de volgende vereisten:
- Er is sprake van een onrechtmatige daad.
- Bij u er is er sprake van schade.
- Er is aansprakelijkheid voor uw letselschade.
- Oorzaak en gevolg (causaal verband) staat vast.
- Er is sprake van een relativiteitsvereiste.
- De schade is korter dan drie jaar geleden ontstaan.
Voldoet uw letselongeval aan de bovenstaande vereisten? U heeft dan mogelijk recht op een vergoeding voor uw letselschade. De schadevergoeding berekenen is de volgende stap in het juridisch schaderegelingstraject.
Schadevergoeding verkeersongeval
Loopt u letsel op als gevolg van een aanrijding in het verkeer? U heeft recht op een schadevergoeding na een verkeersongeval wanneer er een aansprakelijke wederpartij is waar de schade op verhaald kan worden.
Is er sprake van een eenzijdig ongeluk en bent u zelf schuldig aan het ontstaan van de schade? Mogelijk dat op het voertuig een aanvullende schadeverzekering is afgesloten die uw letselschade uitkeert.
Fietsongeval
Na een aanrijding op de fiets kunt u voor allerlei kosten komen te staan vanwege de schade die u geleden hebt. Gelukkig wordt u als slachtoffer van een aanrijding op de fiets goed bescherm door wettelijke verkeersregels.
Heeft u letselschade opgelopen en wilt u weten of er kansen zijn om een schadevergoeding voor uw fietsongeval te claimen? Onze specialisten helpen u graag verder.
Auto-ongeluk
Verreweg de meeste letselschadezaken die wij behandelen hebben betrekking op een aanrijding met de auto. In Nederland is het goed geregeld als het gaat om letselschade die u heeft opgelopen door schuld van een ander.
Op de pagina schadevergoeding na een auto-ongeval leest u wanneer er sprake is van verhaalbare schade.
Scooterongeval
Als brommer- of scooterrijder bent u kwetsbaar. Bij een aanrijding is het letsel dan ook vaak groot. Om te weten of u recht heeft op een schadevergoeding na een scooterongeval, spelen verschillende factoren een rol.
Onze letselschadespecialisten behartigen uw belangen tijdens het complexe schaderegelingstraject.
Schadevergoeding bedrijfsongeval
Loopt u tijdens het uitoefenen van uw werkzaamheden letsel op? We spreken dan van een bedrijfsongeval of ook wel een arbeidsongeval genoemd.
In veel gevallen heeft u recht op een schadevergoeding als gevolg van een bedrijfsongeval waar u letsel aan overhoudt. Naast de lichamelijke verwondingen zal uw schade bestaan uit gemiste inkomsten omdat u (tijdelijk) niet kan werken.
Uw werkgever is vaak goed verzekerd voor letselschade onder zijn of haar werknemers. Onze specialisten en letselschadejuristen helpen u juridisch op weg bij het regelen van een vergoeding voor uw letselschade.
Zij gingen u voor…
Mijn ongeval met letselschade

Mr. Jeroen Damen is NIVRE Register-Expert en Senior Letselschadejurist bij LetselSchade.nl

Meld eenvoudig uw letselschade
We kunnen u binnen 1 minuut vertellen of u mogelijk recht hebt op een letselschadevergoeding. Wij geven u gratis advies en helpen u bij het verkrijgen van een rechtvaardige vergoeding voor het opgelopen letsel.
Wij helpen u bij de berekening van uw schadevergoeding
Is er een aansprakelijke tegenpartij? Dus: is het de schuld van iemand anders dat u een whiplash hebt opgelopen? Onze specialisten helpen u om de meest rechtvaardige schadevergoeding te krijgen.
LetselSchade.nl is keurmerkkantoor
Alle kantoren van LetselSchade.nl voeren het NKL (Nationaal Keurmerk Letselschade) en zijn aangesloten bij het NLE (de branchevereniging Nederlandse Letselschade Experts). Zo weet u zeker dat u betrouwbare juridische bijstand krijgt.
Een specialist inhuren van LetselSchade.nl kost u geen geld: wij dienen onze uren in bij de verzekeraar van de aansprakelijke wederpartij. Dit gaat niet af van uw letselschadevergoeding.
Veelgestelde vragen na een letselongeval
U hebt letselschade als u door een ongeval lichamelijk of psychisch letsel oploopt. Het is belangrijk dat de lichamelijke of psychische klachten gerelateerd zijn aan het ongeval dat door het toedoen van een ander is ontstaan. Als u letselschade hebt opgelopen door een verkeersongeval, een bedrijfsongeval, een medische fout of een hondenbeet, dan kunnen wij u kosteloos bijstaan. Wij stellen de wederpartij aansprakelijk en wij zorgen ervoor dat u een rechtvaardige schadevergoeding ontvangt. Schakel onze letselschadejuristen kosteloos in bij het verhalen van een schadeclaim.
Heeft u een bedrijfsongeval gehad en heeft u daarbij letselschade opgelopen? Het is dan belangrijk dat u zo snel mogelijk contact met ons opneemt voor juridische hulp. Wij gaan dan voor u aan de slag om een passende letselschadevergoeding te claimen. Wij regelen de aansprakelijkstelling, bepalen wat de hoogst mogelijke schadevergoeding is, dienen de schadeclaim in bij de verzekeraar van uw werkgever en zorgen voor alle administratieve taken. Wij ontzorgen u volledig, zodat u zich kunt richten op het herstel.
Vertel uw verhaal aan ons, dan gaan wij voor u aan de slag om de hoogst mogelijk schadevergoeding te claimen.
Als twee gemotoriseerde verkeersdeelnemers betrokken zijn bij een verkeersongeval, dan moet er gekeken worden naar wie de verkeersregels heeft overtreden om te kunnen bepalen wie aansprakelijk is voor het ongeval. Als de tegenpartij u geen voorrang heeft verleend, terwijl hij dat wel had moeten doen, dan is de tegenpartij aansprakelijk voor alle kosten die u maakt die voortkomen uit het verkeersongeval.
Aansprakelijkheid gemotoriseerde – vs. ongemotoriseerde verkeersdeelnemer
De situatie is echter anders als bij het verkeersongeval een gemotoriseerde verkeersdeelnemer en een ongemotoriseerde verkeersdeelnemer is betrokken zoals een voetganger of fietser. Deze zwakkere ongemotoriseerde verkeersdeelnemers worden door de wet extra beschermd, omdat zij worden gezien als zwakke verkeersdeelnemers. Gemotoriseerde verkeersdeelnemers moeten dan ook extra voorzichtig zijn wanneer zij in de buurt zijn van de zwakkere verkeersdeelnemers.
Uitzondering op de (verkeers)regel
Als een gemotoriseerde verkeersdeelnemer betrokken raakt bij een verkeersongeval met een ongemotoriseerde verkeersdeelnemer, dan is de gemotoriseerde verkeersdeelnemer aansprakelijk. Dit is alleen anders als er sprake is van eigen schuld aan de zijde van de ongemotoriseerde verkeersdeelnemer. Stel dat een fietser geen voorrang heeft verleend aan de van rechts komende auto, dan heeft u als fietser de verkeersregels overtreden en dat maakt dat de automobilist niet meer volledig aansprakelijk is. De gemotoriseerde verkeersdeelnemer hoeft in dat geval maar een bepaald percentage van de kosten van de fietser te vergoeden. Het percentage mag echter nooit minder dan 50% zijn. Een zwakke verkeersdeelnemer krijgt dus altijd 50% van zijn schade vergoed. Dit is de zogenaamde 50%-regel.
De meest ideale situatie is wanneer de aansprakelijke partij de letselschadevergoeding betaalt. Hij of zij heeft u immers schade toegebracht. Hierbij kunt u denken aan de partij die u heeft aangereden of uw werkgever die zijn zorgplicht niet is nagekomen, waardoor u letselschade hebt opgelopen. Beide partijen zijn in principe voor dergelijke ongevallen verzekerd en het geld wordt dan ook door diens verzekeraar uitgekeerd.
Vooral bij verkeersongevallen kan het ook zo zijn dat er geen aansprakelijke partij is, omdat er bijvoorbeeld sprake is van een eenzijdig ongeval of de wederpartij onbekend is gebleven. In dergelijke gevallen kunnen wij soms ook een letselschadevergoeding claimen bij uw eigen verzekeraar, indien u daarvoor verzekerd bent. Hierbij kunt u denken aan een schadeverzekering inzittenden (SVI) of een schadeverzekering opzittenden (SVO). Ga dus altijd goed na, waar u precies voor verzekerd bent. Schakel gratis onze juristen in voor direct advies over letselschadevergoedingen.
Het kan voorkomen dat u twijfels heeft over de werkwijze van uw huidige belangenbehartiger. Het duurt bijvoorbeeld heel lang voordat bepaalde acties worden ondernomen of u twijfelt eraan dat uw belangenbehartiger wel goed te werk gaat. Het kan ook zijn dat de tegenpartij een eindregelingsvoorstel heeft gedaan en dat uw huidige belangenbehartiger u adviseert om daarmee akkoord te gaan terwijl u twijfelt of het aangeboden bedrag nu wel redelijk en billijk is.
In deze gevallen adviseren wij u om een second opinion voor uw letselschade te laten uitvoeren door Letselschade.nl. Wanneer u een second opinion voor uw letselschade wilt, kunt u gratis gebruik maken van de letselschadespecialisten van Letselschade.nl. Zij kunnen u adviseren om niet akkoord te gaan met het aangeboden bedrag of zij kunnen aangeven of uw huidige belangenbehartiger al dan niet goed te werk gaat.
Als het zinvol voor u is om over te stappen naar een andere belangenbehartiger, dan zal Letselschade.nl u dit adviseren en u een letselschadespecialist voordragen die het best bij uw zaak past. Bent u bijvoorbeeld als zelfstandig ondernemer slachtoffer van een ongeval en geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt? Dan heeft u voor uw second opinion voor uw letselschade een letselschadedeskundige nodig die gespecialiseerd is in en ervaring heeft met zelfstandige schades.
Neem contact op met Letselschade.nl via telefoon of vul direct het formulier in, dan gaan onze experts uw letselschadezaak voor u beoordelen.
Letselschade is zowel de lichamelijke als geestelijke (immateriële) schade die een slachtoffer ondervindt als gevolg van een ongeval, zoals whiplash of bijvoorbeeld een medische fout. Ter compensatie van de geleden schade, kunnen slachtoffers de tegenpartij aansprakelijk stellen voor de letselschade en een vergoeding claimen.
Letselschade kan er voor zorgen dat er kosten ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan medische kosten van uw huisarts, ziekenhuis, medicijnen en het inschakelen van huishoudelijke hulp of de materiële schade aan kleren, uw fiets of auto. Letselschade bevat ook immateriële schade, zoals leed, pijn en gederfde levensvreugde. De vergoeding voor immateriële schade wordt smartengeld genoemd.
De hoogte van de schadevergoeding bij een bedrijfsongeval wordt bepaald aan de hand van de ernst van het letsel en de gevolgen daarvan. De letselschade kan bestaan uit materiële en immateriële schade. Voor immateriële schade wordt de vergoeding ook wel smartengeld genoemd.
Factoren die meegenomen worden bij het bepalen van de hoogte van de letselschadevergoeding zijn bijvoorbeeld:
- Letselschade bedragen van andere rechterlijke uitspraken in vergelijkbare letselschadezaken
- Ziekenhuiskosten
- Reiskosten (parkeergeld, taxi’s etc.)
- Inkomen wat u mist door het bedrijfsongeval
- Pijn en verdriet
Aan de hand van de ernst van het letsel kunt u aanspraak maken op een schadevergoeding van:
- Gering letsel vanaf €100,- tot €2.000,-
- Licht letsel vanaf €2.000,- tot €3.500,-
- Matig letsel vanaf €3.500,- tot €9.000,-
- Ernstig letsel vanaf €9.000,- tot €21.000,-
- Zwaar letsel vanaf €21.000,- tot €43.000,-
- Zeer zwaar letsel vanaf €43.000,- tot €76.000,-
- Uitzonderlijk zwaar letsel vanaf €76.000,-
Let op: deze bedragen dienen alleen als leidraad en zijn niet bepalend.
Wilt u direct een indicatie ontvangen van de hoogte van uw letselschadevergoeding? Vertel ons uw verhaal, dan laten wij binnen 1 werkdag weten waar u recht op hebt.
Een werkgever heeft een zorgplicht voor de veiligheid van de werkomgeving van de werknemer. De werkgever moet maatregelen nemen, die redelijkerwijs nodig zijn om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt. De werkgever zal in het kader van zijn zorgplicht wel zeggenschap moeten hebben over de werkplek en de te verrichten werkzaamheden.
Als een werknemer in het kader van zijn werkzaamheden deelneemt aan het verkeer, dan heeft de werkgever daar geen zeggenschap over. De werkgever kan immers geen veiligheidsmaatregelen treffen om schade van de werknemer als gevolg van een verkeersongeval te voorkomen. De werkgever moet op grond van de wet zich wel als ‘goed werkgever’ gedragen. Het goed werkgeverschap houdt in dat de werkgever voor een behoorlijke verzekering voor zijn werknemers moet zorgen. Deze verzekering moet de schade vergoeden die voortkomt uit een verkeersongeval tijdens werktijd.
Praktijkvoorbeeld ongeval tijdens werk
De verzekeringsplicht van de werkgever, die voortkomt uit het goed werkgeverschap, kan ook aan de orde zijn als een werknemer gedurende zijn werk ten val komt door gladheid op de weg. Een bekend voorbeeld is een zaak waarbij medewerkster van een thuiszorgorganisatie zich in het kader van haar werkzaamheden per fiets van de ene naar de andere cliënt verplaatste. Op een zekere dag kwam zij als gevolg van gladheid op de openbare weg ten val, met letsel als gevolg. De Hoge Raad overwoog dat de werkgever een behoorlijke verzekering moet afsluiten waarbij hij geen onderscheid mag maken tussen een eenzijdig of meerzijdig ongeval en of de werknemer in de auto reed of zich per fiets verplaatste.
Een werkgever zal indien hij door de werknemer aansprakelijk wordt gehouden voor de ontstane schade de zaak aanmelden bij zijn aansprakelijkheidsverzekeraar. De verzekeraar zal de zaak verder afhandelen. Bij gebleken aansprakelijkheid zal hij dan ook een schadevergoeding betalen aan de werknemer.
Het kan zijn dat u niet tevreden bent met uw huidige belangenbehartiger, omdat hij slecht bereikbaar is, niet genoeg vaart zet achter de zaak of tegen een te laag bedrag wil schikken met de tegenpartij. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat u, naast het feit dat u slachtoffer bent geworden van het ongeval, ook nog eens slachtoffer wordt van de handelingen van uw belangenbehartiger. U kunt in dat geval uw zaak geheel vrijblijvend laten beoordelen door een van onze letselschadejuristen. Dit wordt ook wel een second opinion genoemd.
Lopende zaak rechtsbijstandsverzekeraar, letselschadekantoor of advocaat
Als u een lopende zaak hebt bij een rechtsbijstandsverzekeraar dan kunnen wij in de meeste gevallen de zaak kosteloos overnemen. Loopt uw letselschadezaak echter bij een ander letselschadekantoor of letselschade advocaat, dan is het verstandig om na te gaan bij uw huidige belangenbehartiger of u al dan niet kosteloos mag overstappen. Dat heeft ermee te maken dat uw huidige belangenbehartiger gedurende het letselschadetraject kosten maakt die hij of zij indient bij de aansprakelijke wederpartij.
Kosten bij overstappen
Als u besluit om over te stappen, dan kan het zijn dat uw huidige belangenbehartiger de gemaakte kosten niet meer kan declareren bij de aansprakelijke wederpartij en deze kosten daarom op u wil verhalen. In de meeste gevallen kunt u echter geheel kosteloos overstappen. Wij sturen u in dat geval een overname machtiging. Met een getekende overnamemachtiging kunnen wij het dossier opvragen bij uw vorige belangenbehartiger.
Het kan gebeuren dat u een bedrijfsongeval overkomt, omdat een collega een fout maakt en dat u daarbij letselschade oploopt. In dit geval hoeft u niet uw collega aansprakelijk te stellen. U kunt uw werkgever aansprakelijk stellen en een beroep doen op de verzekeraar van uw werkgever voor een schadevergoeding voor het bedrijfsongeval. Het maakt geen verschil of u een tijdelijk of vast arbeidscontract hebt, of werkzaam bent voor een uitzendbureau.
Wij helpen u bij het aansprakelijk stellen van uw werkgever en claimen een maximale letselschadevergoeding. Graag horen wij uw verhaal en ontvangt u direct waar u recht op hebt.
Bel mij terug!
Contact

U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of via WhatsApp uw casus aanmelden.
Tijdens kantooruren binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag.