Whiplash klachten

Wij regelen kosteloos de schadevergoeding!

Een whiplash geeft vervelende klachten. Wat zijn de symptomen? Hoe ontstaat een whiplash? En heeft u recht op schadevergoeding bij een whiplash? Lees hier hoe de specialisten van LetselSchade.nl u kunnen helpen.

logo-nationaal-keurmerk-letselschade-png_-375×128

Aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade

Alle belangenbehartigers en letselschadeprofessionals van LetselSchade.nl zijn aangesloten bij het letselschade keurmerk

Ontvang een rechtvaardige schadevergoeding

Onze beste letselschadespecialisten zorgen ervoor dat u altijd de hoogst haalbare schadevergoeding krijgt.

Gratis hulp en advies

Onze hulp is voor u gratis, de tegenpartij betaalt de juridische bijstand

Altijd bij u in de buurt

Een landelijk netwerk van specialisten en juristen. Wij werken alleen voor slachtoffers.

Whiplash klachten na ongeval of aanrijding

Een whiplash kunt u oplopen bij een verkeersongeluk. Bijvoorbeeld:

 • Door een aanrijding van achteren
 • Een kop-staartbotsing

Whiplashklachten kunnen heel vervelend zijn. Hieronder leest u welke symptomen bij een whiplash kunnen horen.

Heeft u een whiplash door een verkeersongeval en is dat de schuld van iemand anders? Dan heeft u in veel gevallen recht op letselschadevergoeding. Dat is het geval als er een aansprakelijke wederpartij is.

De specialisten van LetselSchade.nl helpen u om de meest rechtvaardige schadevergoeding te krijgen.

Wat voel je bij een whiplash?

Welke klachten mensen met een whiplash hebben, verschilt per persoon.

Mogelijke symptomen zijn:

 • nekpijn
 • hoofdpijn
 • concentratieproblemen
 • duizeligheid
 • misselijkheid
 • geheugenproblemen
 • vermoeidheid
 • gevoeligheid voor licht en geluid
 • slaapproblemen
Review LetselSchade.nl klantbeoordeling Letselschadespecialist Maarten Schikhof

Mr. Maarten Schikhof is NIVRE Register-Expert en Senior Letselschadejurist bij LetselSchade.nl

Whiplash: pijn in mijn nek

Bij bijvoorbeeld een kop-staartbotsing wordt uw hoofd eerst naar achteren geslingerd en daarna naar voren. Daarbij kunt u uw nekspier verrekken en dat kan flink veel pijn doen.

Behalve pijn aan uw nek kunt u ook last krijgen van pijn aan uw schouders en armen. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld moeilijker bewegen.

Ik heb last van mijn rug na een aanrijding

Een whiplash ontstaat door een snelle, onverwachte beweging van uw hoofd, zoals kan gebeuren bij een ongeluk in het verkeer. Hierdoor kunt u last krijgen van nekpijn, maar ook van rugpijn.

Een whiplash is niet te zien op een foto: daarom heeft het geen zin om een foto van je hersenen te laten maken bij een whiplash. Er wordt veel onderzoek gedaan naar rugklachten bij een whiplash. Een van de theorieën is een beschadiging van het ruggenmerg op celniveau. Ook kunnen spiervezels beschadigd raken en banden verrekken.

Misschien heeft u wel eens gelezen dat een whiplash ‘niet-objectiveerbaar’ is. Dat betekent kort door de bocht dat het onvoldoende mogelijk is om aan te tonen dat een whiplash door bijvoorbeeld een ongeval is ontstaan. Onze letselschadespecialisten hebben hiermee ervaring.

letselschadespecialist van letselschade.nl

Meld eenvoudig uw letselschade

We kunnen u binnen 1 minuut vertellen of u mogelijk recht hebt op een letselschadevergoeding. Wij geven u gratis advies en helpen u bij het verkrijgen van een rechtvaardige vergoeding voor het opgelopen letsel.

Andere vervelende whiplash symptomen

De meest voorkomende symptomen bij een whiplash zijn de pijnlijke en vaak stijve nek en rugklachten. Maar een whiplash kan zorgen voor nog veel meer vervelende klachten.

We noemden er hierboven al een aantal:

 • hoofdpijn
 • angst
 • sneller geïrriteerd zijn
 • concentratieproblemen
 • duizeligheid
 • misselijkheid
 • geheugenproblemen
 • vermoeidheid
 • gevoeligheid voor licht en geluid
 • slaapproblemen

Hoe lang kunnen whiplash klachten aanhouden?

Volgens de Hersenstichting gaan whiplash klachten meestal vanzelf over, vaak binnen enkele maanden. Wel is het belangrijk dat u na een ongeluk direct naar de (huis)arts gaat. Deze zal vaststellen of u mogelijk last heeft van een whiplash of dat er iets anders aan de hand is.

Misschien stuurt de arts u door naar de fysiotherapeut of een (neuro)psycholoog. Meestal zijn whiplash symptomen niet chronisch. Hoe lang de klachten aanhouden, is helaas niet te zeggen.

Post whiplash syndroom: aanhoudende klachten

In 10% van de gevallen houden mensen lange tijd last van whiplash klachten.

Er is dan sprake van chronische whiplash symptomen en chronische whiplash klachten. Dit wordt ook wel post whiplash syndroom genoemd.

review letselschade.nl specialist

Rienko Smith is NIVRE Register-Expert en Senior Letselschadejurist bij LetselSchade.nl

Gevolgen van een whiplash op lange termijn

Gaan uw klachten niet meer over, dan moet u leren leven met een whiplash. Uw klachten kunnen invloed hebben op de manier waarop u uw leven leidt. De klachten verschillen van persoon tot persoon.

De gevolgen van een whiplash op de lange termijn kunnen pittig zijn. Misschien durft u niet meer deel te nemen aan het verkeer. Of is het voor u te druk op een verjaardag. Of werken lukt niet meer goed omdat u zich bijvoorbeeld niet meer goed kunt concentreren.

Daardoor kan het zelfs gebeuren dat u uw werk en inkomen verliest. Het is daarom altijd zinvol om bij een whiplash contact op te nemen met een letselschadespecialist. Deze kan voor u uitzoeken of u recht heeft op letselschade.

Wat te doen bij whiplash klachten?

Vermoed u dat u een whiplash heeft? Of heeft u symptomen die bij een whiplash horen? Ga altijd eerst naar de dokter en schakel bovendien een letselschadespecialist in. Deze kijkt samen met u of er een aansprakelijke tegenpartij is.

Dus: is het de schuld van iemand anders dat u een whiplash hebt opgelopen? Onze specialisten helpen u om de meest rechtvaardige schadevergoeding te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld een vergoeding zijn omdat u niet meer kunt werken. Maar het kan ook gaan om smartengeld.

Veelgestelde vragen


 • Wat is een whiplash?

  Een whiplash is een blessure aan de nek die meestal wordt veroorzaakt door een plotselinge beweging van het hoofd, vaak als gevolg van een auto-ongeluk. Het resulteert in nekpijn en andere symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid, en soms problemen met concentratie en geheugen.


 • Hoe voelt een whiplash?

  Een whiplash kan aanvoelen als een scherpe of doffe pijn in de nek die kan uitstralen naar de schouders of armen. Het kan ook stijfheid in de nek, hoofdpijn, duizeligheid, en vermoeidheid veroorzaken. Sommige mensen ervaren ook problemen met concentratie en geheugen.


 • Wat zijn de symptomen van een whiplash?

  De symptomen van een whiplash kunnen bestaan uit: nekpijn, hoofdpijn, pijn in de schouders en armen, stijfheid in de nek, vermoeidheid, duizeligheid, misselijkheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, en soms slaapstoornissen. Deze symptomen kunnen direct na het ongeval optreden, maar soms worden ze pas na enkele dagen merkbaar.


 • Hoe lang kun je last hebben van whiplash?

  Je kunt enkele weken tot jaren last hebben van een whiplash. Dit is afhankelijk van de ernst van het letsel en je individuele herstelproces. In sommige gevallen kunnen mensen chronische klachten ontwikkelen.


 • Hoeveel smartengeld krijg ik bij een whiplash?

  Het bedrag aan smartengeld dat kan worden toegekend bij een whiplash varieert sterk en is afhankelijk van vele factoren, waaronder de ernst van het letsel, de duur van het herstel, de impact op het dagelijks leven en eventuele blijvende beperkingen. Bedragen kunnen variëren van enkele duizenden tot tienduizenden euro's.


 • Wat is een post-whiplash-syndroom?

  Post-whiplash-syndroom verwijst naar aanhoudende symptomen na een whiplash, zoals nekpijn, hoofdpijn en cognitieve problemen, die langer dan zes maanden duren na het ongeval. De precieze oorzaak is onbekend en het syndroom kan moeilijk te behandelen zijn.

Staat uw vraag er niet tussen? Neem contact met ons op.

Bel mij terug!

   

  Mijn letsel is ontstaan door *
   

  Degene die schuld heeft is *
   

  Contact

  U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

  Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

   Persoonlijke gegevens

   Wat is er gebeurd?

   Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

   2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

   3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

   4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

   Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

   2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

   3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

   Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

   1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

   Jouw antwoord is JA

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   Jouw antwoord is NEE

   Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

   Call Now Button